Ar sveika gerti karvės pieną?

Norėjome išsiaiškinti - tai sveika gerti tą karvės pieną ar ne? Tenka girdėti, kad pieną gerti sveika, nes neva stiprina kaulus. Arba nesveika, nes neva trikdo hormonų veiklą, arba dar ką nors. Net nesistengiant, galima išgirsti daugybę tiek medicininių, tiek horoskopinių argumentų abiems teiginiams. Patyrinėjome tris santykinai aukšto patikimumo ir plačių imčių tyrimus, nagrinėjusius karvės pieno poveikį žmogaus organizmui, kurių rezultatus pateikiame čia.

 Iliustracija Nr.1 Kohortos tyrimo kritinis įvertinimas                                  Iliustracija Nr.2 Sistematinių apžvalgų kritinis įvertinimas

Rezultatai

Švedijoje atliktos kohortos studijos Michaëlsson et al. 2014 pateikia rezultatus, rodančius, jog žmonių populiacija, vartojanti karvės pieną, lyginant su šio pieno nevartojančiais, turi padidėjusią mirtingumo ir kaulų lūžių (ypač klubakaulio) riziką. Teigiama, jog moterims, geriančioms tris arba daugiau pieno stiklinių (vidurkis 680g) per dieną mirtingumo rizika yra padidėjusi 1.93 karto (95% patikimumo intervale), tuo tarpu klubakaulio lūžio rizika 1.60 karto. Vyrų populiacijoje mirtingumo rizika kiek mažesnė -1.10 karto. Tyrimas rėmėsi hipoteze, jog mityba, kurios racione daug pieno produktų, sumažina kaulų lūžių riziką. Tačiau rezultatai įrodė, jog D-galaktozė, kurios piene vidutiniškai yra 5%, turi neigiamą įtaką mūsų organizmui. Todėl pradinė hipotezė buvo atmesta. Remiantis šiais rezultatais, yra patariama karvės pieno vartojimą normuoti. Wei Lu et al. 2016 m. meta analizė parodė, jog kasdienis karvės pieno produktų vartojimas nedidina vėžinių mirčių rizikos skaičiaus, tačiau mažesnis pieno produktų vartojimas mirtingumo riziką mažina. Taip pat buvo pastebėta, jog vyrų, sergančių prostatos vėžiu, mirtingumas nežymiai padidėjo vartojant nenugriebto pieno produktus. Tad būtų taip pat patartina kasdienį karvės pieno produktų vartojimą normuoti. Susanna C. Larsson et al. 2015 m. meta analizės tyrimo metu nebuvo nustatytas ryšys tarp karvės pieno vartojimo ir padidėjusio mirtingumo.

Išvados 

Didesnis karvės pieno suvartojimas silpnina kaulus. Tuo tarpu tyrimų išvados dėl ryšio tarp karvės pieno vartojimo ir mirtingumo nėra vieningos.

Literatūros sąrašas 

Michaëlsson et al. 2014 Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies BMJ 2014; 349 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.g6015
Wei Lu et al. 2016 Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutr J. 2016 Oct 21;15(1):91.
Susanna C. Larsson et al. 2015 Milk Consumption and Mortality from All Causes, Nutrients. 2015 Sep 11;7(9):7749-63. doi: 10.3390/nu7095363.