Sidebar

Naujienos

Kasmet gegužės 12-ąją viso pasaulio dėmesys krypsta į slaugytojus, švenčiančius savo profesinę šventę – Tarptautinę slaugytojų dieną. Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakultetas (MF) šiemet šią dieną pasitinka su ypatingu džiaugsmu ir pasididžiavimu. Praėjusiais metais pirmą kartą Lietuvos slaugytojai ir slaugos studentai turėjo galimybę dalyvauti Švedijos karalienės Silvijos globojamo slaugos konkurso projekte. Konkurso nugalėtoja tapo VU MF antro kurso slaugos studentė Karolina Adomavičiūtė.  Ji pelnė šešių tūkstančių eurų stipendiją, individualiai pritaikytą stažuotę bei asmeninę Švedijos karalienės padėką, kuri bus įteikta Stokholmo Karališkuose rūmuose. Slaugos dienos išvakarėse Fakultete organizuotame susitikime su nugalėtoja dalyvavo MF atstovai ir konkurso organizatoriai.

FROK9095Nuotraukoje Karolina Adomavičiūtė.

Alma Mater – ateities slaugos lyderių kalvė

Karolina yra pirmoji lietuvė, nugalėjusi ką tik mūsų šalyje startavusiame Švedijos Karalienės konkurse. MF dekanas prof. Algirdui Utkus, sveikindamas nugalėtoją su puikiu atstovavimu Lietuvai ir Alma Mater, pabrėžė: „Didžiuojamės kiekviena mūsų studentų pergale. Ypač dabar, kai studijos, deja, vyksta tik nuotolinių būdu. Pandemijos sukelti studijų pasikeitimai suteikia mūsų auklėtiniams ir naujas galimybes: savo būsimai profesijai jie gali skirti kur kas daugiau laiko, pažvelgti į ją kūrybiškai ir inovatyviai, pasvajoti ir bandyti savo svajones įgyvendinti“. 

Svetlana Greičienė – bendrosios praktikos slaugytoja, VU MF lektorė, Karalienės Silvijos slaugos apdovanojimų atstovė Lietuvoje – pasidžiaugė, kad šis unikalus Švedijos projektas pagaliau atkeliavo ir į mūsų šalį. Jis įsteigtas 2013 m. Švedijoje, šalies karalienės Silvijos gimtadienio garbei, o šiandien vyksta Suomijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Lietuvoje bei JAV. „Mes pasirodėme labai gerai, – neslėpdama džiaugsmo, pasakojo Svetlana. – Gavome daugiau nei 100 paraiškų. Atrodo, ką tai reiškia. Juk Lietuvoje apie 20000 slaugytojų. Ir keli tūkstančiai slaugos studentų. Tačiau, lyginant su kitomis šalimis, mūsų krašto dalyvių aktyvumas, kūrybiškumas ir idėjų originalumas išsiskyrė“.

Slaugos namai „Addere Care“ – šio garbingo slaugos apdovanojimo organizatorius Lietuvoje – įteikė Medicinos fakultetui padėkos raštą už reikšmingą bendradarbiavimą ir būsimų slaugos lyderių ugdymą. „Dėkojame Vilniaus universitetui už aktyvumo skatinimą, už naujos kartos slaugytojus, – susitikime su MF atstovais kalbėjo šių namų Trakuose įkūrėja ir direktorė Kristina Judine. – Ačiū už nuostabų apdovanojimą pelniusios studentės Karolinos ruošimą jos mylimai profesijai. Dėkojame, kad ugdote ateities slaugos lyderius“. Jos teigimu, kompetentingai konkurso komisijai, iš VU slaugos studentų sulaukusiai daug puikiai parengtų paraiškų, išrinkti nugalėtoją buvo iš tiesų nelengva.

„Addere Care” – tai nauji, švediškus Silviahemmet slaugos filosofijos principus taikantys slaugos namai Trakuose, kuriuose teikiamos slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugos. „Su Švedijos kolegomis sukurtos slaugos ligoninės „Addere Care“ misija – slaugos kokybės standartą Lietuvoje pakylėti į naują lygį, remiantis geriausia patirtimi“, – pranešė Kristina Judine, kviesdama Medicinos fakultetą bendradarbiauti ir ateityje. „Neabejotinai, Vilniaus universiteto jaunimas pas mus itin laukiamas, nes yra progresyvus, geriausiai motyvuotas, puikiai paruoštas profesiniam tobulėjimui“.

Kristinos Judine pasiūlymui bendradarbiauti slaugos ir medicinos srityje, Slaugos namuose „Addere Care“ įrengiant Medicinos fakulteto studentų praktikos bazę, pritarė ir susitikime dalyvavusi VU MF prodekanė studijoms, prof. Vaiva Hendrixson. „Mūsų Fakultete kasmet turime daugiau nei po šimtą anglų kalba mediciną studijuojančių studentų. Todėl mums yra svarbu turėti ir kuo daugiau pažangių slaugos praktikos vietų, kur studentai su personalu gali bendrauti tiesiogiai ir semtis pažangiausių idėjų ir patirties“. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Nuotraukoje iš kairės: Kristina Judine, Barbora Butkutė, Karolina Adomavičiūtė, Svetlana Gečienė, prof. Natalja Fatkulina, prof. Vaiva Hendrixson, prof. Algirdas Utkus.

Naujų VU slaugos studijų populiarumą lemia išskirtinis dėmesys specialistų rengimui

Sveikindama vieną geriausių slaugos studenčių su prestižiniu apdovanojimu, VU MF Sveikatos mokslų instituto direktorė, Slaugos katedros vedėja, profesorė dr. Natalja Fatkulina teigė, kad būtina atkreipti pasaulio lyderių ir visuomenės dėmesį į slaugytojų mokymosi ir darbo svarbą. Parodyti, koks reikšmingas vaidmuo tenka šios garbingos profesijos atstovams, saugantiems bei puoselėjantiems žmonių sveikatą: „Mūsų laikų iššūkiai sveikatai dar kartą įrodo, kad slauga – viena svarbiausių šiuolaikinio pasaulio specialybių ir bet koks atsakas į žmonių sveikatai kylančias grėsmes be slaugos specialisto nėra įmanomas“.

Slaugos studijos VU MF startavo nuo 2019 m. Naujų, kitose šalies mokymo įstaigose analogų neturinčių, modernių slaugos studijų programų bakalaurams ir magistrams populiarumas auga. Šiuo metu nuotoliniu būdu antruosius savo mokslo metus baigia bakalauro studentai ir išplėstinės praktikos slaugos magistrantai. Papildomosios slaugos studijos ir magistro studijos skirtos tiems, kas planuoja plėtoti slaugos mokslą ir tapti ateities lyderiais slaugos praktikoje. Pasak prof. N. Fatkulinos, universitetinės studijos suteikia gilesnes žinias, platesnes kompetencijas, įgūdžius.

„Šiemet paruošėme 12 išplėstinės praktikos slaugos specialistų, kurių atsakomybės didesnės ir funkcijos yra praplėstos. Turime 3 išplėstinės slaugos specializacijas: pirminė sveikatos priežiūra, anestezija ir ankstyvoji terapija, skubioji medicinos pagalba. Jos nuomone, tarp besimokančiųjų yra talentingų, motyvuotų, ambicingų slaugytojų. „Lyderiai tikrai ryškėja. Tik turime jiems padėti atsiskleisti. Investicija į jaunimą visada atsiperka“, – pabrėžia Slaugos katedros vadovė.  

„Balso laiško“ kūrėja savo apdovanojimą žada atsiimti iš pačios Švedijos Didenybės rankų

Karolina Adomavičiūtė Karalienės Silvijos slaugos apdovanojimą pelnė konkursui pateikusi savo idėją „Balso laiškas“: „Iš tikrųjų konkursui pateikiau net kelias idėjas ir jos abi pateko į finalinį šešetuką”. Geriausiu buvo pripažintas pasiūlymas sukurti išmaniąją programėlę, kurios pagalba sveikatos priežiūros įstaigoje esantis pacientas galėtų lengvai išsiųsti garso pranešimą savo slaugytojui, o slaugytojas galėtų taip pat greitai atsakyti pacientui, be to slaugytojas galėtų taip bendrauti ir su visu įstaigos personalu. „Svarbiausia man buvo tai, kad idėja būtų inovatyvi, padėtų ir slaugytojoms jų darbe, ir sunkiai sergantiems pacientams. Ir kad būtų surišta su COVID-19 pandemijos iššūkiais“, – teigė mergina. „Addere Care“ padeda Karolinai įgyvendinti jos sumanymą, ieškodama svajonę paversti realybe sugebančios IT bendrovės.  

Panevėžyje užaugusi mergina pasakoja, kad jai visada patiko mokytis: „Mokykloje stengiausi siekti geriausių rezultatų. Buvau įsitraukusi ir į papildomas veiklas: lankiau sportinius šokius, mokiausi užsienio kalbų – iš pradžių įveikiau ispanų, vėliau ir vokiečių kalbos pagrindus.“ Slaugos studijų pasirinkimą, anot merginos, lėmė jos savanorystės slaugos ligoninėje metu įgyta patirtis. „Visada norėjau studijuoti su medicina susijusius mokslus, tačiau ne pačią mediciną. Savanoriaudama supratau, kad slauga yra išties įvairialypė sritis – gali dirbti ir operacinėje, ir greitosios pagalbos, ir akušerijos skyriuje. Ir su vaikais, ir su suaugusiais.“

Įdomu, kad, baigusi vidurinę mokyklą, Karolina išvyko į Pietų Ameriką ir keletą metų gyveno ir dirbo Čilėje. Grįžusi į Lietuvą mergina ėmė ieškoti galimybių studijuoti. Sužinojusi, kad VU MF kviečia studijuoti pagal naują slaugos programą, nedvejodama pasirinko būtent šias studijas. Ir iki šiol ji yra dėkinga likimui ir mylimai Alma Mater: „Dėkoju Universitetui už įdomias studijas, už nuolatinį dėmesį, už palaikymą, už mokslo kokybę ir už galimybes dalyvauti motyvuojančiuose projektuose.  Mes, studentai, jaučiame paskatinimą nors ir nuotoliniu būdu, bet kiekvieną dieną“.

Slaugos inovatorė ir apdovanojimo nugalėtoja Karolina jaučiasi laiminga, laimėjusi stažuotę. Ji jau ją atliko farmacijos kompanijoje „Corpus Medica“ ir „Addere Care“ slaugos namuose: „Puiki farmacijos kompanijos patirtis ir unikalūs, naujovėms atviri slaugos  namai paliko didelį įspūdį. Čia daug dėmesio skiriama kiekvienam žmogui ir novatoriškoms sveikatos priežiūros bei slaugos idėjoms“.  

Gegužės pabaigoje – spalio pradžioje mergina keliaus į Stokholmą. Asmeniškai susitiks su Jos Didenybe Karaliene Silvija ir iš jos rankų gaus labai laukiamą apdovanojimą: „Aišku, svajoju apie stažuotę užsienyje, –  artimiausiais planai dalijasi antrakursė. – Bet dabar turiu užbaigti mokslo metus ir dar daug ką nuveikti Lietuvoje. Netrukus ji dalyvaus dviejose konferencijose. Vienoje – su jaunimu, kuris dar tik svarsto, ką studijuoti, kalbės apie slaugos studijų išskirtinumą ir naudą. O tarptautinėje konferencijoje „Slaugytojas – vakar, šiandien, visada“ pasakos apie jaunuosius slaugytojus, apie profesinę lyderystę ir apie tai, ką reiškia būti šių dienų slaugytoju.

Tarptautinės slaugytojų šventės proga savo kolegoms, mokytojams, mokslo draugams, slaugos mokslo ir praktikos specialistams, mokslininkams, dėstytojams, studentams, savanoriams Karolina linki kasdien jausti savo darbo svarbą, pagarbą ir palaikymą, visuomenės dėkingumą: „Būkime sveiki, laimingi ir kantrūs. Dalinkimės inovatyvia profesine patirtimi ir nepamirškime surasti laiko svajonėms ir jų įgyvendinimui. O dar – džiaukimės gyvenimu ir didžiuokimės kilnia ir garbinga, pačia geriausia pasaulyje slaugytojo profesija!“.

182889612 466070528035980 4439948688283140506 n 1Nuotraukoje: Barbora Butkutė, Kristina Judine, Natalja Fatkulina, Karolina Adomavičiūtė, Svetlana Greičienė.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku