Sidebar

Naujienos

Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) užsakymu, Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai atlieka tyrimą „Mokymosi pasiekimus sąlygojantys ir psichosocialines rizikas mažinantys mokyklos bendruomenės ir lyderystės veiksniai“. Tyrimu siekiama išsiaiškinti psichologinius ir socialinius veiksnius, kurie mokyklų bendruomenėse siejasi su geresniais mokinių pasiekimais ir psichologinių bei socialinių rizikų mažinimu. Tyrimo rezultatų pagrindu bus parengtos gairės, kaip efektyviai reorganizuoti ugdymo procesą visuotinės krizės akivaizdoje. 

ŠMSM viceministras Ramūnas Skaudžius kviečia mokyklų vadovus sudaryti galimybę atlikti tyrimą, o bendruomenes aktyviai dalyvauti: „Tyrimo rezultatų pagrindu bus parengtos pedagogų ir mokyklos vadovų kvalifikacijos tobulinimo programos, rekomendacijos tėvams, mokytojams, specialistams, viešosios politikos atstovams. Šie dokumentai padės priimti sprendimus dėl ugdymo proceso organizavimo iškilus reikšmingiems visuotinių krizių sukeltiems pokyčiams”.   

„Mokykla yra galinga institucija, jai prieinami dideli socialiniai resursai, kurie ne mažiau svarbūs nei finansiniai. Tinkamai organizuojant ir valdant tokios bendruomenės resursus galima paversti socialiniu kapitalu, bei ženkliai palengvinti ugdymą ir pagerinti jo rezultatus, – sako VU tyrėjų grupės vadovė, Medicinos fakulteto mokslininkė dr. Brigita Miežienė. „Tyrimo rezultatai padės parengti strategiją ir taktikas, skirtas švietimo veiklų organizavimui pokyčių laikotarpiu. Pokyčiais, be abejo, bus siekiama sutelkti mokyklos bendruomenę, organizuoti žmogiškuosius resursus, suteikti visiems ugdymo proceso dalyviams vienodą ugdymo tęstinumą, mažinti psichosocialines rizikas“. 

Tyrimas atliekamas visose Lietuvoje mokyklose, dalyvauti kviečiami 5-12 klasių moksleiviai, jų tėvai, mokytojai ir administracijos darbuotojai. Užpildyti anketą gali užtrukti apie 15 min. Tyrimo rezultatai bus apibendrinti ir viešinami neidentifikuojant pavienių asmenų ar įstaigų.  Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad mokyklos, pageidaujančios gauti individualias ataskaitas (bendradarbiavimą, pasitikėjimą, profesinį perdegimą ir kitus tiriamus rodiklius), turėtų dalyvauti itin aktyviai, kad pakaktų duomenų konkrečiai analizei atlikti.

Mokyklų vadovai ar jų atstovai dėl galimybių dalyvauti tyrime kviečiami iki mokslo metų pabaigos susisiekti su tyrėjais el. paštu: .

VU MF

LMT

ES

 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku