Sidebar

Naujienos

Andrew Bush 1Prof. Andrew Bush, kuriam iškilmingo Vilniaus universiteto Senato posėdžio metu buvo suteiktas garbės daktaro vardas. VU MF nuotrauka

„Skaičiuojant laiką nuo mano pirmo apsilankymo universitete, tai – 50-ies metų kelionė. Geresnės negaliu įsivaizduoti! Kelionė dar nesibaigė, bet gauti Vilniaus universiteto (VU) garbės daktaro vardą yra aukščiausia mano karjeros pasiekimas. Ačiū Vilniaus universitetui, Lietuvai ir lietuviams už įvertinimą, kurio nesu vertas, tačiau jį labai vertinu!“, – sakė prof. Andrew Bush. Gegužės 10 d., iškilmingo Vilniaus universiteto Senato posėdžio metu, Medicinos fakulteto siūlymu, profesoriui buvo suteiktas garbės daktaro vardas.

Tardamas padėkos žodį, prof. A. Bush už galimybę bendradarbiauti dėkojo prof. Arūnui Valiuliui ir džiaugėsi, kad Lietuva tapo ne tik vieta mokslinei veiklai vykdyti, ji taip pat pelnė ypatingą vietą ir jo širdyje. Profesorius teigė besitikintis turėti jėgų ir sveikatos toliau tęsti Lietuvoje pradėtus darbus, o kalbos pabaigoje visiems susirinkusiems dėkojo, „ačiū“ tardamas lietuvių kalba. Garbės daktaro vardo prof. A. Bush įteikimą vainikavo profesoriaus tėvo muzikinis kūrinys.

Trumpa biografija

Profesorius gimė muzikalioje šeimoje. Jo tėvas buvo žymus britų kompozitorius, populiarus BBC radijo laidų vedėjas, mokslininkas, dėstęs Oksfordo ir Londono universitetuose. Visgi, kaip jis pats juokauja – muzikinis talentas jį aplenkė. Baigęs vidurinę mokyklą, A. Bush įstojo studijuoti gamtos mokslų Kembridžo universitete, vėliau perstojo į Medicinos studijų programą. Čia besimokydamas jis sutiko savo būsimą žmoną Sue, su kuria skaičiuoja jau daugiau nei 47 metus kartu. Pora užaugino 5 vaikus ir turi 6 anūkus.

Profesorius teigia nuo pat pradžių karjerą pradėjęs neįprasta trajektorija. Iš pradžių jis dirbo suaugusiųjų krūtinės ligų srityje, vėliau beveik 5 metus dirbo Klinikinės fiziologijos skyriuje Bromtono ligoninėje, kur turėjo galimybę mokytis iš legenda vadinamo profesoriaus David Denison.  Visgi vėliau Andrew Bush grįžo prie pediatrijos. Pasak jo, tam didelės įtakos turėjo vienos geriausių jo kartos specialistų vaikų kardiologė Elliott Shinebourne. Sėkmingai apgynęs daktaro disertaciją, jis nusprendė nebesiekti karjeros Bromtono ligoninėje ir šį darbą išmainė į darbą su kita to meto legenda – profesoriumi Osmond Reynolds. Vis dėl to, į Bromtoną prof. Andrew Bush sugrįžo 1991-aisiais konsultanto ir dėstytojo pareigoms ir tebedirba čia iki šiol.

Profesoriaus mokslinių interesų sritys apima žmogaus organizmo atsaką į hipoksinį ir infekcinį stresą, vaiko organizmo adaptacinius mechanizmus, bronchų astmos kaip lėtinės ligos modelio ankstyvųjų žymenų tyrimus. Prof. Andrew Bush iki šiol yra publikavęs per 650 recenzuojamų mokslinių straipsnių, išleidęs arba prisidėjęs prie 120 knygų bei monografijų išleidimo. Skaičiuojama, kad iki šiol jo moksliniai darbai buvo cituoti per 55 000 kartų. Svarbu pažymėti, kad profesoriaus gyvenimo aprašyme figūruoja ir redaktoriaus pareigos tokiuose medicinos žurnaluose kaip Thorax, Paediatric Pulmonology, Paediatric Respiratory Reviews, žurnalo American Journal of Respiratory, vyr. redaktoriaus pareigos žurnale Critical Care Medicine.

Andre Bush 2Iškilmingas Vilniaus universiteto Senato posėdis vyko Šv. Jonų bažnyčioje. VU MF nuotrauka

Bendradarbiavimas su Vilniaus universitetu

Prof. A. Bush bendradarbiauti pradėjo dar 1990-aisiais, po to, kai iš prof. Valiulio gavo kvietimą  Lietuvoje skaityti paskaitą. 1994-aisiais drauge su VU mokslininkais jis inicijavo Vilniaus tarptautinės vaikų pulmonologijos ir alergologijos konferencijos-mokyklos įkūrimą. Jos organizuojamuose tęstiniuose profesinio tobulinimo kursuose iki šiol savo žinias gilino daugiau nei 9 000 gydytojų.

Vėliau, nuo 1998-ųjų, profesorius buvo vienas iš VU leidyklos leidžiamo žurnalo „Vaikų pulmonologija ir alergologija“ steigėjų. Jis užėmė žurnalo vyr. redaktoriaus pavaduotojo pareigas ir pats parašė per 45 straipsnius. Šis žurnalas ilgą laiką buvo vienintelis, vaikų ligų gydytojams skirtas, leidinys Baltijos šalyse ir turėjo didelę svarbą siekiant Europos Sąjungos nustatytų mokslo standartų. 2010-aisiais prof. A. Bush tapo VU ir Lietuvos Mokslų akademijos leidžiamo žurnalo „Acta Medica Lituanica“ redakcinės kolegijos nariu ir bendraautoriumi. O 2012-aisiais mokslininkas buvo išrinktas Lietuvos Mokslų akademijos užsienio nariu.

Svarbu pažymėti, kad profesorius, pelnęs VU garbės daktaro vardą, svariai prisidėjo organizuojant Lietuvos vaikų sveikatos priežiūros pertvarką: konsultavo rengiant pirmąją VU Medicinos fakulteto vaikų ligų rezidentūros programą, įteisinant pediatrijos subspecialybes ir rengiant vaikų gydytojo pulmonologo normą. Be to, jis yra vienas iš cistinės fibrozės, astmos, plaučių uždegimo bei kitų vaikų kvėpavimo ligų lietuviškų metodinių rekomendacijų iniciatorių ir bendraautorių.

Prof. A. Bush Vilniuje ir Londone nemokamai konsultuoja lėtinėmis ir sunkiomis ligomis sergančius vaikus. 2019-aisiais jo iniciatyva buvo sukurta nuotolinė vaikų e-konsultacijų platforma, sujungusi VU ligoninės Santaros klinikų Vaikų ligų kliniką su Londono karališkąja Bromptono ligonine.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku