Sidebar

Naujienos

kineziterapijos diena LT naujienai

Kodėl kineziterapija yra įdomi studijas besirenkantiems moksleiviams? Kaip, bėgant metams, keitėsi kineziterapijoje taikomos metodikos, kokių naujovių atsirado? Galiausiai, kuo ypatinga šiais metais, rugsėjo 8-ąją, minima kineziterapijos diena? Pokalbio metu į šiuos ir kitus klausimus sutiko atsakyti Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) Sveikatos mokslų instituto Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedros asistentė dr. Ieva Eglė Jamontaitė.

VU MF kineziterapiją studijuoja 280 studentų

VU MF kineziterapiją studijuoja 280 studentų. 64 iš jų studijas pradėjo dar šį rugsėjį. Paklausta, ko paskatinti jaunuoliai pasirenka studijuoti kineziterapiją, dr. I. E. Jamontaitė sako, kad daliai studentų studijų programos pasirinkimui įtaką daro praeityje turėtas susitikimas su šios srities specialistu: „Dalis studentų teigia patyrę traumą ir to pasekoje jiems buvo reikalingos kineziterapeuto konsultacijos. Matydami gydymo eigą ir suprasdami traumų tikimybę, jie nusprendė siekti karjeros šioje srityje“.

Pašnekovės teigimu, kita studentų dalis kineziterapijos studijas pasirenka paskatinti susidomėjimo sveika gyvensena. „Pacientai dažnai sako anksčiau nežinoję apie reabilitaciją, kineziterapiją. Jas išbandę, jie džiaugiasi teikiamais rezultatais. Juolab, kad gydymas judesiu yra labai natūralus, lengvai atliekamas, svarbiausia – judesius atlikti taisyklingai“, – dr. I. E. Jamontaitė.

Ji pridūrė besidžiaugianti, kad kineziterapijos srityje viskas sparčiai keičiasi. Todėl, jeigu anksčiau buvo dažniau taikomos įvairios pasyvios technikos (pavyzdžiui, masažai), tai šiandien ypatingas dėmesys yra skiriamas paciento ištyrimui ir jo turimų problemų analizei. „Pirmiausiai ištiriame,  analizuojame, kodėl taip atsitiko, kodėl atsirado skausmas ar kiti pakitimai. Uždavus šiuos klausimus, ieškoma sprendimo būdų. Taip pat verta pažymėti, kad atsirado daugiau kryptingų, tikslingų metodikų, leidžiančių greičiau pasiekti norimo rezultato. Galiausiai gyvename technologijų amžiuje, kur yra integruojami įvairūs robotizuoti, judėjimą palengvinantys prietaisai“, – pažymi asistentė.

kineziterapijos diena iliustracija Canva.com nuotrauka

Rugsėjo 8-oji – Tarptautinė kineziterapijos diena

Šiais metais Tarptautinė kineziterapijos diena yra skirta atkreipti dėmesį į osteoartrito problematiką. Osteoartritas, tai – labiausiai paplitusi sąnarių liga, kurios atsiradimą sąlygoja senėjimo procesai, antsvoris, dažnos sąnarių perkrovos. Tai kelia skausmą, dėl kurio asmens judėjimas tampa apribojimas. Tam tikra prasme įsisukama „užburtame rate“ – dėl juntamo skausmo asmuo mažiau juda, o mažesnis judėjimas tampa pagrindine skausmo priežastimi.

Pasak dr. I. E. Jamontaitės, įprastai daugiau dėmesio skiriama toms ligoms ir problemoms, su kuriomis susiduria didesnė visuomenės dalis. Tuo tarpu kitos ligos ir patologijos tarsi lieka šešėlyje. Tai, kad šiais metais Tarptautinė kineziterapijos diena yra orientuota į osteoartrito problematiką, taip pat yra būdas neleisti šioms ligoms nugrimzti į užmarštį.

„Labai svarbu profilaktika ir dozuotas, taisyklingas judėjimas. Svarbu bent kas valandą atsistoti nuo kėdės, pasirąžyti, atlikti kelis pratimus, pasivaikščioti. Apie rekomendacijas daryti pertraukėles visi žino, tačiau sako, kad užsimiršta, kad minutės ar valandos sėdint prie kompiuterio ekrano prabėga nepastebimai. Visgi, pasirūpinti savimi ir atsakingai rūpintis savo sveikata, man atrodo, yra labai svarbu kiekvienam žmogui.

Besiremdama savo praktine susitikimų su pacientais patirtimi, galiu teigti, kad trūksta žmonių švietimo apie judesio svarbą. Man atrodo svarbu, kad žmogus judėjimo įgūdžius atsineštų dar iš vaikystės ir suprastų, kad judesys turi didelę galią“, – sako dr. I. E. Jamontaitė.

Kas yra kineziterapija?

Kineziterapija – mokslu ir praktika grįstas gydymas judesiu (graikiškai kinesis – judėjimas, therapeia – gydymas). Judėjimas yra esminis sveikatos ir gerovės elementas ir priklauso nuo integruotos, koordinuotos žmogaus kūno funkcijos įvairiais lygmenimis. Tinkamas judesys padeda pagerinti ir išlaikyti kaulų ir raumenų, širdies kraujagyslių, kvėpavimo ir kitų sistemų funkcinę būklę.

Žvelgiant į praeitį, pirmoji rašytinė informacija apie fizinę terapiją randama Hipokrato veikaluose, kuris 460 m. pr. Kr. sukūrė skausmo gydymo manualiniu būdu koncepciją. Savo pacientus jis gydė vandens terapija, kuri naudojama ir šiandien. Nuo to laiko kineziterapija pažengė nuo paprasto masažo iki specialių technikų ir toliau sparčiai sau skinasi kelią dėl šių laikų visuomenei būdingo sėslaus, streso kupino gyvenimo būdo ir lėtinių ligų paplitimo.

Kineziterapijos taikymas medicinoje yra labai platus: nuo ligų ir traumų prevencijos, sveikos gyvensenos skatinimo ir mokymo iki įsisenėjusių sveikatos sutrikimų šalinimo bei maksimalių judėjimo galimybių atgavimo po sudėtingų operacijų ar pažeidimų.

Kineziterapeutas, diagnozavęs funkcijos sutrikimą, parengia gydymo planą, kurio tikslas yra atkurti judesius ir sumažinti skausmą ar judėjimo apribojimą. Labai svarbu yra tai, kad pacientas įsitrauktų į gydymo procesą, atliktų specialisto rekomenduotus pratimus ir užduotis. Tik tuomet, kai gydymas sistemingai tęsiamas namuose, galima pasiekti pačių geriausių rezultatų.

Spartus šiuolaikinių technologijų vystymasis kineziterapeutams atveria naujas galimybes nuo paciento įtraukimo į reabilitacijos procesą, motyvacijos skatinimo iki gydymo efektyvumo vertinimo. Telereabilitacija, dirbtinis intelektas, išmaniosios technologijos gali suteikti vartotojams vertingos informacijos apie jų sveikatą ir judėjimo įpročius. Specializuoti prietaisai netgi gali sekti ir analizuoti konkrečius judesius visą parą, suteikdami pacientui grįžtamąjį ryšį, o kineziterapeutui – daug vertingų duomenų.

 

Nuotraukų albume – 2022 m. rugsėjo 8 d. VU Medicinos fakulteto kiemelyje minėtos Tarptautinės kineziterapijos dienos akimirkos. Į mankštą su kineziterapijos studentais ir ekspertais, skirtą visai MF bendruomenei, kvietė savo profesinę dieną minintys būsimi ir esami kineziterapeutai.

Prasidėjus naujiems mokslo ir studijų metams dažniau susiduriame su stresu, padidėjusiu darbo krūviu, turime mažiau galimybių pajudėti, tad tam, kad ir rudenį nepristigtų energijos, kineziterapeutai kolegas mokė pratimų, padėsiančių išvengti skausmo, laikysenos pakitimų, didinančių sąnarių mobilumą ir raumenų jėgą.
 
 
 
 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku