Sidebar

Naujienos

20220905 002 Dr. Adomas Rovas. VU MF nuotrauka

„Manau, kad doktorantūros studijų metu buvo daug naujų, įdomių ir kartais sunkių patirčių, kurios mane augino kaip asmenybę“, – sako odontologijos mokslų daktaras Adomas Rovas. Per 4 metus trukusį tyrimą, jaunasis mokslininkas ištyrė daugiau nei 240 pacientų. Tikimasi, kad tyrimo rezultatai ateityje pasitarnaus periodontito diagnostikoje ir gydyme.

Šių metų liepos mėnesį sėkmingai apgynėte disertaciją „Periodontitui ir reumatoidiniam artritui specifinių mikroRNR raiška ir sąsajos su klinikiniais rodikliais“ odontologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Papasakokite, kokią problemą nagrinėjote savo tyrimu? Apie ką Jūsų disertacija?

Šis tyrimas buvo atliekamas siekiant nustatyti su uždegimu periodonto audiniuose susijusias mikroRNR molekules, kurios ateityje galėtų būti panaudojamos periodontito diagnostinių ir terapinių preparatų kūrimui. Periodontitas yra itin plačiai paplitusi lėtinė infekcinė liga, dėl kurios apie dantis esančiose dantenose ir kaule vystosi uždegimas. Ilgainiui, ligos negydant, netenkama dantų, o bakterijos iš burnos plinta po visą organizmą ir didina riziką susirgti įvairiomis ligomis, tokiomis kaip reumatoidiniu artritu, cukriniu diabetu, ateroskleroze ar net Alzheimerio liga.

Dalis šiame tyrime dalyvavusiu asmenų sirgo būtent reumatoidiniu artritu, taip buvo siekiama tiksliau identifikuoti su uždegimu ir imunitetu susijusias mikroRNR. Tyrimu nustatėme 4 mikroRNR molekules, kurios yra stipriai susijusios su periodontitu ir kurios galėtų ateityje būti diagnostinių ir terapinių preparatų sudėtyje.

Su kokiais sunkumais susidūrėte atlikdamas tyrimą?

Šio darbo metu teko intensyviai bendradarbiauti su mokslininkais, atliekančiais genetinius tyrimus, su gydytojais reumatologais ir kitais medicinos specialistais bei išplėsti savo žinias srityse, kurios nėra tiesiogiai susijusios su mano kasdieniu darbu. Taip pat teko įvaldyti statistinius metodus, straipsnių rašymo ypatumus ir kitus naujus aspektus. Visa tai buvo savotiškas naujas iššūkis ir išbandymas, tačiau su darbo vadovės, konsultantės ir kolegų pagalba viskas buvo įveikiama. Todėl galėčiau pasidžiaugti, kad esminių sunkumų studijų metu nepatyriau.

Kuo ši tema gali būti aktuali visuomenei? Kuo svarbūs Jūsų atlikto tyrimo rezultatai? Kokį pokytį jie gali lemti ateities moksle?

Šiuo tyrimu nauju kampu pabandėme pažiūrėti į opią problemą – periodontito didelį paplitimą bei naujų neinvazyvių periodontito diagnostinių metodų trūkumą. Deja, tyrimo imtyje periodontitas buvo stipriai paplitęs, o asmenų sergančių periodontitu reumatoidinio artrito ligos aktyvumas buvo didesnis. Šie duomenys paantrina anksčiau publikuotiems tyrimams, kuriuose aprašoma didelė periodontito žala organizmo sveikatai. Svarbu, kad šio tyrimo metu pavyko nustatyti keletą labiausiai su uždegimu susijusių mikroRNR molekulių, kurios ateityje gali būti panaudojamos mažai invazyviai periodontito diagnostiniai iš dantenų vagelės skysčio.

20220905 003 Dr. Adomas Rovas. VU MF nuotrauka

Kuo šis tyrimas augino Jus patį kaip asmenybę, mokslininką, specialistą?

Tyrimas truko 4 metus, per kuriuos teko ištirti daugiau nei 240 pacientų. Dalis iš jų sirgo reumatoidiniu artritu ar kitomis ligomis. Manau, kad tai man padėjo kaip specialistui periodontologui geriau atpažinti reumatoidiniu artritu ar kitomis gretutinėmis ligomis sergančių asmenų periodontologinės būklės ypatumus ir tiksliau parinkti tolesnio gydymo taktiką. Tuo tarpu gautų duomenų analizė, naujų statistinių metodų ir statistinių programų įvaldymas bei mokslinių straipsnių rašymas padėjo tapti geresniu mokslininku. Manau, kad doktorantūros studijų metu buvo daug naujų, įdomių ir kartais sunkių patirčių, kurios mane augino kaip asmenybę.

Jeigu reikėtų vienu sakiniu įvardinti doktorantūros studijų laikotarpio patirtį, koks jis būtų?

Doktorantūros studijos yra įdomi ir įsimintina kelionė, kurios metu patirsite daug įspūdžių, o rezultatas bus vertas viso patirto vargo.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku