Sidebar

Naujienos

diana kuščenko Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto geriatrijos rezidentė Diana Kuščenko. Asmeninio archyvo nuotrauka

Geriatras yra gydytojas, kuris gydo vyresnio amžiaus žmones, padėdamas jiems įveikti lėtinius ir ūmius sveikatos sutrikimus. Senyvo amžiaus žmonių ligos dažnai reikalauja aukštos kvalifikacijos gydytojo kompetencijų, specialių, orientuotų į pacientą, o ne į ligą, medicininių įgūdžių. Net ir nedidelis sveikatos ar funkcinės būklės pagerėjimas gali žymiai pagerinti senyvo amžiaus žmonių ir jų šeimų gerovę ir gyvenimo kokybę. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto pirmų metų geriatrijos rezidentė Diana Kuščenko Europos jaunųjų geriatrų tinklaraštyje pasidalino įžvalgomis apie geriatro specialybę. Jaunųjų Europos geriatrų tinklaraštis šiuo metu yra vienintelė internetinė platforma, kurioje savo žiniomis ir pastebėjimais gali dalintis jaunieji geriatrai iš viso pasaulio.

Diana Kuščenko: geriatrija Lietuvoje dar ne visiems pažįstama

Lietuvoje, po 6 metų medicinos studijų, studentas renkasi tolimesnę profesijos kryptį, kuri jam atrodo labiausiai patraukti ir įdomi. Mano pasirinkimas buvo geriatrija. Kai draugai ir pažįstami klausdavo, kur įstojau, atsakymas jų veiduose sukeldavo nuostabą. Dažniausiai, iš karto po to, sekdavo klausimas – o ką jis gydo? Tekdavo paaiškinti, kad gydytojas geriatras – tai tas, kuris specializuojasi senyvo amžiaus asmenų gydyme. Kitas klausimas būdavo – o kuo jis skiriasi nuo šeimos ar vidaus ligų gydytojo?

Geriatrija, palyginus, nauja profesija, kuri Lietuvoje dar ne visiems pažįstama. Kiekvienas supranta, kad susilaužius koją reikia kreiptis pas gydytoją ortopedą-traumotologą, o ilgą laiką kenčiant sąnarių skausmą – užsirašyti reumatologo konsultacijai, tačiau kada reikėtų kreiptis pas gydytoją geriatrą, atsakyti galėtų retas.

Bendraujant su kolegomis užsienyje teko girdėti, kad senyvo amžiaus asmenų konsultacijų poreikis auga, o gydytojų geriatrų trūksta. Lietuvoje, kol kas, ši profesija dar tik integruojama į sveikatos apsaugos sistemą, o labiausiai išvystyta jos sritis, ko gero, paliatyvioji slauga. Visuomenė skundžiasi, kad sunku patekti pas šeimos gydytojus dėl konsultacijų vietų stokos, o šeimos gydytojai sunkiai atlaiko pernelyg didelius darbo krūvius. Ne mažiau svarbu ir tai, kad garbaus amžiaus asmenys dažnai yra lėtesni, ilgiau užtrunka, todėl konsultacijos dažnai užsitęsia ilgiau, nei apibrėžtas vizito laikas. Įdomiausia tai, kad didžioji dalis nuolatinių šeimos gydytojo pacientų sudaro būtent senyvo amžiaus asmenys, kurie galėtų kreiptis pagalbos pas geriatrą, gautų išsamesnę apžiūrą, sveikatos įvertinimą, gydymo korekciją. Tokiu būdu kartu būtų atlaisvinta dalis šeimos gydytojams skirtų konsultacijų skaičiaus.

geriatrija intro Geriatrija, asociatyvi nuotrauka. Canva.com nuotrauka

Artimiausi metai žada didelius pokyčius gydytojams geriatrams

Įgyvendinant Sveikatos apsaugos ministerijos planus, steigiami geriatrijos centrai, kuriuose garbingo amžiaus asmenys galės gauti jiems reikalingą pagalbą. Ši paslauga aktualiausia mažesniuose miesteliuose, kuriuose dauguma gyventojų yra vyresnio amžiaus. Žiniasklaidoje vis pasigirsta pranešimų apie naujai įkurtus arba kuriamus geriatrijos skyrius miesteliuose. Net poliklinikose, kuriose daug senyvo amžiaus pacientų, bus galima konsultuotis su gydytoju geriatru. Mano nuomone, garbingo amžiaus asmenys aktyviai konsultuotųsi su geriatru, jei būtų galimybė tiesiogiai, be šeimos gydytojo siuntimo, užsiregistruoti pas jį dėl nerimą keliančių klausimų ar negalavimų.

Kokia šios specialybės ateitis? Manau, tai labai aktuali bei reikalinga profesija Lietuvoje, nes visuomenė sensta ir reikalingas visapusiškas, į senyvo amžiaus pacientus orientuotas gydymas. Ar ji bus labai paklausi tarp studentų? Abejoju. Kol kas studentai neturi pakankamai žinių apie šią specialybę, o pacientų amžius 65+ atbaido nuo aršios konkurencijos, juk „visą gyvenimą teks dirbti su senukais“. Vis dėlto, mano manymu, galutines išvadas dėl gydytojų geriatrų ateities Lietuvoje galima bus daryti po 3-4 metų, kai visos planuojamos geriatrijos paslaugos bus galutinai įgyvendintos ir pradės tinkamai funkcionuoti.

 

 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku