Sidebar

Naujienos

Lietuvoje sergamumas dantų kariesu tarp vaikų yra labai didelis. Eidami į pirmą klasę kariesą turi apie 60 proc. vaikų, o mokyklą baigia jau virš 90 proc. abiturientų, turinčių sugedusius dantis.  Dar ne visi tėvai supranta, kad būtent jie yra atsakingi už savo atžalų dantis, tad dažniausiai burnos higienos įgūdžių trūkumas ateina iš šeimos. Labai svarbu, kad tą trūkumą bent dalinai kompensuotų ugdymo įstaigos ir pirmieji prie vaikų dantų „prisiliečiantys“ gydytojai odontologai. 

Vilniaus Universiteto (VU) Medicinos fakulteto (MF) Odontologijos institute apsilankę Vilniaus lopšelio darželio “Riešutėlis” paruošiamųjų grupių vaikai turėjo galimybę ne tik atidžiai apžiūrėti odontologo darbo vietą, pabendrauti su studentais, bet ir pasimatuoti baltus chalatus. 

20230223 Vaikai pas odontologus 1

VU MF archyvo nuotrauka.

„Vasaris mūsų darželyje yra skirtas sveikatos temai, tad apie poreikį rūpintis sveikata su vaikais daug kalbėjome ir mokėmės. Burnos higiena nuo pat mažens yra labai svarbi, tad dantukų priežiūros ir gydymo tema – itin aktuali. Na, o  praktiškai pamatyti, pabandyti, sudalyvauti visada yra įdomiau ir įtaigiau“ – teigė Vilma Daugirdienė, Vilniaus lopšelio-darželio “Riešutėlis” direktorės pavaduotoja. Jos nuomone, gyvas apsilankymas, bendravimas, prisilietimas prie instrumentų griauna baimes ir stereotipus, kuriuos vaikai kartais atsineša iš artimos aplinkos ar gydymo įstaigų. Vaiko mąstymas formuojasi nuo pat mažens, jis kiekvieną diena sugeria patirtį, emocijas, įspūdžius. „Kuo vaikas daugiau sužino ir išmoksta – tuo platesnė formuojasi jo pasaulėžiūra. Kas žino, galbūt kažkas iš čia šiandien klegančių vaikų, po 12 metų sugrįš kaip studentai“ – sako pedagogė.

Pasak VU MF Odontologijos instituto direktorės prof. Vilmos Brukienės, tokia patirtis praturtina vaikus. „Susitikimas su studentais ne tik naikina jų baimes, bet ir suteikia žinių, kurias gali iš karto pritaikyti. Kartais būna situacijų, kai iš mūsų išėję vaikai, pamokina ir savo tėvus, kaip teisingai prižiūrėti dantis“ – nusišypso profesorė ir patikina, kad patirtis naudinga abiem pusėms. 

„Labai stengiamės, kad odontologijos studentai kasmet susitiktų su vaikais – kartais mes važiuojame į darželius, o kartais vaikai aplanko mus. Būsimi odontologai bendraudami su mažaisiais, mokosi kantriai ir aiškiai pasakoti apie dantų ligų profilaktiką. Juk būsimųjų specialistų tikslas yra ne tik rauti ar gręžti, bet ir formuoti teigiamus įpročius“. Anot gydytojos, pastaruoju metu pastebima, kad po vientisųjų odontologijos studijų vis rečiau pasirenkama vaikų odontologijos specializacija, tad tokios iniciatyvos padeda studentams geriau pažinti  šią sritį ir, galbūt, atrasti čia savo pašaukimą. 

20230223 Vaikai pas odontologus 8

VU MF archyvo nuotrauka.

„Darbas su vaikais man neatrodo itin sunkus, bet reikalauja gero psichologinio pasirengimo. Dėstytojai sako, kad sudėtingų klinikinių atvejų būna rečiau, bet jau supratau, kad tenka nemažai pasistengti, kol įgyji mažojo paciento pasitikėjimą“ – sako 4 k. odontologijos studentė Emilija Grybaitė, šiek tiek atsitraukusi nuo ją kamantinėjančių šešiamečių. Labai smagu, kai ateina maži vaikai ir drąsiai sėdasi į kėdę, viskuo domisi, klausia klausimų. Bendravime su vaikais matau didžiulę prasmę, nes yra viltis, kad jie tas žinias aktyviai taikys ateityje ir bus užkirstas kelias daugybei ligų“. 

VU MF Odontologijos instituto bendradarbiavimas su Vilniaus lopšeliu darželiu “Riešutėlis”  tęsiasi jau penkerius metus, artimiausiu metu planuojamas ir dar dviejų priešmokyklinių grupių apsilankymas.

20230223 Vaikai pas odontologus 40

VU MF archyvo nuotrauka.

 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku