Sidebar

Mokslo naujienos

Vilniaus universitetas tapo recenzuojamo mokslo žurnalo „Acta medica Lituanica“ bendraleidėju. Žurnalas leidžiamas kartu su Lietuvos mokslų akademija ir Nacionaliniu vėžio institutu. Žurnalo vyriausiasis redaktorius yra Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros profesorius dr. (HP) Rimantas Jankauskas.

„Acta medica Lituanica“ publikuoja mokslines apžvalgas, mokslinių tyrimų rezultatus, klinikinių atvejų studijas. Autoriai daugiausia iš Lietuvos, Baltijos šalių, bet nemažai rankraščių gaunama ir iš viso pasaulio. Šiuo žurnalu siekiama prisidėti prie daugiadisciplininių žinių įvairiose medicinos ir biomedicinos mokslų srityse kūrimo ir sklaidos.

Šiuo metu išleisti 27 nuo 1994 m. leidžiamo žurnalo tomai. Per metus kol kas planuojama skelbti du numerius. Žurnalas publikuojamas Vilniaus universiteto leidyklos mokslo periodikos platformoje. Straipsniai pateikiami dviem formatais – ePDF ir HTML. Šiemet planuojama pradėti straipsnių publikavimą JATS DTD XML formatu.

Žurnale pritaikytas augančio numerio publikavimo principas (angl. Online ahead of print), kai priimti pavieniai straipsniai publikuojami iš karto. Metų eigoje numeris nuolat papildomas. Tai sudaro sąlygas autoriams greičiau skelbti savo tyrimų rezultatus. Šis aspektas itin svarbus biomedicinos mokslų srityje.

Anot R. Jankausko, leisti savo mokslinį žurnalą tai ir turėti mokslo politikos įrankį. „Pastarųjų poros dešimtmečių tendencija orientuotis į bibliometrinius rodiklius, be neabejotinos naudos, sukėlė ir neigiamų pasekmių (tame tarpe didžiųjų komercinių akademinių leidyklų įsigalėjimą). Todėl, Europos universitetų asociacijos užsakyto tyrimo duomenimis, vienas iš palankiausiai vertinamų ateities scenarijų – mokslinę leidybą sugrąžinti mokslo bendruomenei. Tikiuosi, kad taikant šiuolaikines leidybos priemones, žurnalas stiprės, gausės jo skaitytojų ratas, didės jo matomumas ir straipsnių cituojamumas, ir taip ilgainiui pateksime į labiausiai vertinamas duomenų bazes“, - komentavo žurnalo vyr. redaktorius R. Jankauskas.

Informacijos šaltinis: https://www.facebook.com/vuleidykla

144876728 3689068147846194 2675423835030366205 o

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku