Sidebar

Naujienos

Šių metų balandžio 25 d. viename įtakingiausių onkologijos žurnalų „JAMA Oncology“ (Impact Factor 28.4) buvo pristatyti tarptautinio klinikinio tyrimo OPBC-04 OMA, kuriame dalyvavo Vilniaus universiteto mokslininkas ir ligoninės „Nacionalinis vėžio institutas“ (NVI) gydytojas chirurgas Dr. Edvin Ostapenko, pirmieji rezultatai.

Tyrime siekta išaiškinti koks yra lokalių ir atokių atkryčių dažnis neatliekant pažasties limfonodektomijos pacientams, sergantiems krūties vėžiu, kurių pakitimai pažasties limfmazgiuose po neoadjuvantinės chemoterapijos sumažėjo iki ypN0, ir ar šis dažnis skiriasi priklausomai nuo chirurginio gydymo metodo. Paskutiniais Lietuvos vėžio registro duomenimis Lietuvoje nustatyti 1 769 krūties vėžio atvejai ir 490 mirties atvejų.

F173C9C6 55D7 4982 8148 14660E1D122EDr. Edvin Ostapenko / MF archyvas

„Per pastaruosius 50 metų buvo dedama daug pastangų  tobulinant krūties vėžio chirurginio gydymo metodus, siekiant ne tik prailginti išgyvenamumą, bet ir užtikrinti geresnę pacientų gyvenimo kokybę. Šiame tyrime mes patvirtinome sarginio limfazgio biopsijos onkologinį saugumą ir efektyvumą pacientams,  sergantiems krūties vėžiu ir kurių pakitimai pažasties limfmazgiuose po neoadjuvantinės chemoterapijos sumažėjo iki ypN0. Ilgainiui šie rezultatai sumažins krūties perteklinių operacijų skaičių ir komplikacijų skaičių kas lems tapogi geresnę pacientų gyvenimo kokybę. Šiuo multicentrinio tyrimo sėkmė mums visiems tik patvirtina, kaip svarbu yra atlikti klinikinius tyrimus ir jų rezultatus kuo greičiau pritaikyti klinikinėje praktikoje gydant pacientus sergančius onkologinėmis ligomis“ –  tarptautinę studiją pakomentavo straipsnio bendraautorius ir NVI gydytojas chirurgas Dr. E. Ostapenko.

Preliminarūs Dr. Edvino Ostapenko ir bendraautorių komandos atlikto klinikinio tyrimo duomenys 2023 m. pristatyti San Antonijuje (JAV) metiniame krūties vėžio simpoziume (SABCS) ir Europos onkologų draugijos 18-oje Sankt Galeno krūties vėžio konferencijoje.

Publikuotą straipsnį galima rasti čia.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku