Sidebar

Studijų naujienos

Jaunesniųjų karininkų vadų mokymai studentams – galimybė gauti  studijų kompensaciją ir užsitikrinti darbo vietą krašto apsaugos sistemoje.

Nuo šiol aukštųjų mokyklų studentai, pasirinkdami Jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (JKVM), gali gauti Krašto apsaugos ministerijos finansinę paramą studijoms, įgyti norimą specialybę ir užsitikrinti darbo vietą krašto apsaugos sistemoje. 

„Studijų programų sąrašą išplėtėme iki beveik 30 krašto apsaugos sistemai reikalingų specialybių, o teikiamos paramos dydis per studijų metus gali siekti daugiau nei 8 tūkst. eurų. Taip siekiame pritraukti  daugiau specialistų į krašto apsaugos sistemą,“ –  sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.  

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos (KPKT) direktoriaus Arūno Balčiūno teigimu, tai išties didelė paskata norintiems atlikti konstitucinę pareigą ir ugdyti lyderystę, o taip pat – turėti užtikrintą profesinį kelią tiek civiliniame, tiek kariniame sektoriuje.  

„Šis kelias tiems, kurie gyvenime vienu metu nori nuveikti daugiau už kitus – ir studijuoti norimą studijų programą, ir atlikti pilietinę pareigą. Baigus studijas atsiveria ir daugiau durų į galimybes, o juk daugiau galimybių užtikrina didesnę sėkmę“, – pabrėžia jis. 

Šiuo metu finansinės paramos gali tikėtis į JKVM paraiškas pateikę studentai, pasirinkę nuolatinę studijų formą. Tarp finansuojamų studijų programų – elektros energetika elektronikos inžinerija, elektronikos ir telekomunikacijų technologijos, informacinių ir ryšių technologijos, kibernetinės sistemos ir sauga, informatikos inžinerija, programų sistemos, informacinės technologijos, šeimos medicinos, psichiatrijos, vidaus ligų, ortopedijos ir traumatologijos, anesteziologijos ir reanimatologijos, oftalmologijos rezidentūrų ir kitos studijas.

Atitinkamai pagal studijų programas, teikiamos paramos dydis per metus siekia nuo 2535 iki 8168 eurų.  Visos krašto apsaugos sistemai reikalingos studijos nuo šių metų apmokamos ne iš dalies, o pilnai (neviršijant patvirtintos studijų programos kainos). 

Kriterijus atitinkantys studentai pasirašo trišalę sutartį su aukštąja mokykla ir Krašto apsaugos ministerija, kurioje įsipareigoja studijų metu baigti JKVM ir  po studijų pasirašyti profesinės karo tarnybos sutartį penkeriems metams.  KAM finansuojamas specialybes įgiję  profesinės karo tarnybos kariai Lietuvos kariuomenėje gauna ir konkurencingą darbo užmokestį - dažnu atveju su 100 proc. siekiančiais priedais.

A. Genio nuotraukaA. Genio nuotrauka.

JKVM yra privalomosios pradinės karo tarnybos forma, kurią atlikdamas karo prievolininkas įgyja pagrindinį karinį parengtumą, mokosi veikti karinio vieneto sudėtyje ir jam vadovauti. Mokymai trunka trejus metus, vidutiniškai po 2 savaitgalius per mėnesį. Pagrindinės mokymų vietos yra Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, o praktiniai užsiėmimai ar lauko pratybos vyksta kariniuose poligonuose ir įvairiuose kariuomenės padaliniuose mokslo metų pabaigoje. Baigusiems  JKVM suteikiamas atsargos leitenanto laipsnis(pagal studijų programas  įstatymai numato galimybę gauti karinį laipsnį nuo leitenanto iki kapitono) ir jie turi galimybę bet kada prisijungti prie Lietuvos kariuomenės. 

Detalus studijų programų sąrašas.

Daugiau informacijos apie galimybes teikia KPKT padaliniai.

Studijos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku