Sidebar

Naujienos

REVAMP project 3 with logoKeele universiteto profesorė June Keeling. VU MF nuotrauka

„Turime destigmatizuoti smurtą ir prievartą šeimoje ir pasakyti, kad tai yra bendra problema. Turime ją spręsti, palaikyti nukentėjusiuosius, tačiau kartu padėti ir kaltininkams taisyti elgesį, nes jis nepriimtinas. Mes, sveikatos priežiūros specialistai, sulauksime tokių pacientų ir mūsų pareiga yra aktyviai atpažinti požymius, kurie rodo, kad žmogus gyvena destruktyviuose santykiuose“, – teigia Keele universiteto Jungtinėje Karalystėje profesorė June Keeling.

Ji dalijasi mintimis apie REVAMP projektą, jo reikšmę, Lietuvos atstovų vaidmenį šiame projekte ir įspūdžius apie Lietuvą, kurioje ji lankėsi pirmąkart.

Gal galėtumėte papasakoti, ko siekiama REVAMP projektu?

REVAMP atsirado iš klinikinės praktikos, slaugytojoms ir akušerėms sužinojus apie toksiškus santykius, kuriuose vienas partneris kontroliavo kitą. Dirbant šalia sveikatos priežiūros specialistų tapo aišku, kad akivaizdžiai trūksta žinių ir informuotumo apie tokius toksiškus santykius ir kaip klinikinėje praktikoje palaikyti tokius santykius išgyvenusius žmones. Taigi, REVAMP tikslas yra internetu teikti mokymo programą medikams ir sveikatos priežiūros specialistams, kad jie išmoktų atpažinti smurto šeimoje požymius, sužinotų, kaip palaikyti ir kaip reaguoti į tokį pacientą. Specialistas turėtų gebėti atpažinti požymius, kurie rodo, kad pacientas patiria smurtą ir prievartą namuose. Kad būtume pasirengę veiksmingai palaikyti smurtą ir prievartą šeimoje išgyvenusius žmones, turėjome pasidomėti šia tema ir priimti faktą, kad pastaruoju metu žmonėms išties nesudėtinga keliauti po Europą. Štai todėl taip svarbu paminėti, kad REVAMP yra ES finansuojamas transeuropinis projektas.

Nuo 2013 m. pažįstu prof. Vaivą Hendrixson kaip gerą kolegę ir bičiulę. Kartu įgyvendinome anksčiau pagal „Erasmus“ finansuotus projektus, todėl pasitaikė puiki galimybė vėl padirbėti kartu. REVAMP komanda šiuo metu yra septynių organizacijų iš įvairių Europos šalių partnerystė. Suteikėme puikią progą sveikatos priežiūros specialistams dalyvauti mokymuose, kad jie gebėtų atpažinti smurtą ir prievartą įvairiose amžiaus grupėse. Programą sudaro trys moduliai: po vieną, orientuotą į vaikus ir jaunimą, suaugusiuosius ir vyresnius žmones. Medikai ir sveikatos priežiūros specialistai studijuos šias tris sritis ir atliks vertinamas užduotis. Jeigu užduotys bus atliktos teisingai, dalyviams bus išduoti pasiekimų pažymėjimai.

REVAMP suteikia puikią galimybę visiems medikams ir sveikatos priežiūros specialistams tobulėti profesinėje srityje. Tikimės, kad ilgainiui REVAMP bus įtrauktas į mokymo programas, nes visiems medikams ir sveikatos priežiūros specialistams reikia žinoti apie smurtą ir prievartą šeimoje. Šie dalykai labai paplitę. Pasaulio sveikatos organizacija atliko didžiulį tyrimą ir nustatė, kad viena iš trijų moterų kuriuo nors gyvenimo etapu patirs smurtą ir prievartą šeimoje. Taigi, problema paplitusi labai plačiai. Išties turime ją geriau suprasti ir žinoti, kaip veiksmingai reaguoti, kad išgyvenusieji smurtą ir prievartą namuose galėtų kreiptis jiems tinkamos pagalbos.

REVAMP project 1REVAMP projekto atstovai. Centre – prof. Vaiva Hendrixon ir prof. June Keeling. VU MF nuotrauka

Koks yra Lietuvos atstovų vaidmuo šiame projekte? Kaip jie prie jo prisideda ir ar jų indėlis reikšmingas?

Partneriai iš Lietuvos įsitraukė į projektą nuo pat pradžių, tad išugdėme kompetencijas ir norėtume, kad jas įgytų mūsų programos dalyviai. Nagrinėjome įgūdžių ir žinių kompetencijas. Moduliuose parengti vertinimai skirti tam, kad besimokantieji įgytų šių kompetencijų. Galime organizuoti REVAMP modulius kaip atskirą programą, o lietuvių partneriai diskutuoja, ar ją būtų galima įtraukti į medicinos studentų rengimą. Turime įtraukią el. mokymosi platformą, kurioje galime rengti mokymus.

Kiekvienoje iš REVAMP projekto partnerių šalių (Lietuvoje, JK, Vokietijoje, Graikijoje, Islandijoje, Norvegijoje ir Prancūzijoje) yra smurtą namuose išgyvenusiųjų paramos agentūrų vaikams, suaugusiesiems ir vyresniems žmonėms. Turime nacionalinių agentūrų, galinčių suteikti paramą, sąrašus. Visi turėtume žinoti, kur juos rasti REVAMP interneto svetainėje, nes gali būti, kad pagalbos kreipsis pacientas ar kreipsis kolega, o gal šeimos narys. Turime būti pasirengę padėti sutrumpinti laikotarpį, kuriame jie patiria prievartą ir gyvena santykiuose, kuriuose yra kontroliuojami kito asmens. Daugelis žmonių dėl žodžių „smurtas ir prievarta šeimoje“ supranta tokius santykius kaip smurtinius fiziškai ir nežino, kad tokie santykiai prasideda nuo vertimo, kontrolės ir pajungimo savo valiai. Taip prasideda asmens savarankiškumo naikinimas tokiais pareiškimais kaip „neturėtum kur nors eiti su savo draugais, jie tau netinka“ arba „tau nėra reikalo matytis su giminėmis, geriau eikime kur nors su manimi“. Įpainioję į tokius santykius, kaltininkai dažnai sunaikina žmogaus palaikymo tinklą, kad jis neturėtų daugiau kuo kliautis, tik kaltininku.

Tad išties turime pagalvoti apie santykių, kuriuose naudojamas smurtas ir prievarta šeimoje, dinamiką ir atpažinti ankstyvuosius smurtinių santykių požymius: jie dažnai pasireiškia ne fiziniu smurtu, bet prievarta ir kontrole. Gydydami pacientus, gana nesunkiai galime juos pajusti.

Lietuvoje lankotės pirmąkart. Kokie Jūsų įspūdžiai, kas Jus čia žavi labiausiai?

Oras labai britiškas – Anglijoje irgi lyja (juokiasi). Tiesą sakant, mane nustebino erdvė. Miestas toks atviras, didžiuliai atvirų žalių erdvių plotai! Man garbė būti čia, lankytis universitete ir medicinos fakultete. Pastatų ir baroko stiliaus bažnyčių grožis gniaužia kvapą. Visi draugiški, svetingi ir palaikantys.

Be to, buvome sutikti be galo šiltai. Norėčiau nuoširdžiai padėkoti rektoriui ir profesorei Vaivai Hendrixon bei kitiems kolegoms už tai, kad mus pakvietė ir surengė tokią nuostabią viešnagę!

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku