Sidebar

Naujienos

310587383 5855344287849808 2980107478989143916 n

36-ajame žurnalo numeryje VU mokslininkai pasakoja apie pranašesnes, virusinėmis nanostruktūromis paremtas vakcinas, miškingumo didinimą Lietuvoje, Rusijos informacinį karą Lotynų Amerikoje, ukrainiečių tautos marinimą badu prieš šimtmetį ir dabar, vaikų vėžio gydymą, biologinius jutiklius, vertimo cenzūrą sovietmečiu, paauglių streso ir neuromarketingo tyrimus. Šįkart „Spectrum“ leidinyje publikuoti net 3 straipsniai, kuriuose savo mintimis dalinasi VU MF mokslininkai.

Žurnalo pagrindiniame straipsnyje aprašomi žmonių giminės kūno pokyčiai artimoje ir tolimesnėje ateityje. Manoma, kad dėl besikeičiančios žmogaus gyvenamosios aplinkos keisis ir žmogaus kūnas, plaukų spalva, ūgis ir svoris, adaptuosis vidaus ir išorės organai.

Anot Medicinos fakulteto mokslininko dr. Andrejaus Suchomlinovo, dėl žmogaus organizme esančių recesyvinių bei dominuojančių genų ir intensyviai vykstančių globalizacijos procesų artimiausi žmogaus kūno pokyčiai bus matomi jau po 50–100 metų. Dėl to žydra akių spalva netolimoje ateityje bus retesnė. Evoliucijos metu mažėjo ir žmogaus žandikaulis, ir dantų skaičius, dėl to turėtų keistis ir veido proporcijos, tačiau šiems virsmams reikės jau kelių dešimčių tūstančių metų.

Mokslininko teigimu, ilgesnėje perspektyvoje dalis žmonių gali likti gyventi Žemėje, o dalis išsikelti į Marsą, todėl ilgainiui atsirastų tiek skirtumų tarp šių žmonių, kad jie tarpusavyje nebegalėtų kryžmintis. Tai reiškia, kad galėtų egzistuoti dvi skirtingos žmonių rūšys.

Šiame „Spectrum“ numeryje taip pat rasite straipsnį pavadinimu „Vaikų vėžys Lietuvoje – diagnozuoti sunku, bet išgyvena 80 proc. pacientų“, kuriame prof. Jelena Rascon dalinasi mintimis apie Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos centro lyderystę ir pažangą gydant mažųjų onkologines ligas.

Leidinyje į klausimą „Kaip nėščiosios mityba veikia vaisiaus nervų sistemos vystymąsi?“ tokio paties pavadinimo tekste atsakė VU MF doktorantė gydytoja Guoda Laurinavičiūtė, VU Gyvybės mokslų centro doktorantė Gintarė Urbonaitė ir Edinburgo universiteto doktorantė Agnė Knyzelienė.

VU mokslo populiarinimo žurnalas „Spectrum“ jau kurį laiką skaitytojus stengiasi pamaloninti ne tik akiratį plečiančiais tekstais, bet ir spalvingomis jaunųjų Lietuvos talentų iliustracijomis. Penkias šio numerio temas papuošė talentingos iliustratorės Skaistės Mičiulytės-Bukienės darbai.

Kviečiame skaityti elektroninę žurnalo versiją!

 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku