Sidebar

Naujienos

poros santykiai 1  Širdelės, asociatyvi nuotrauka / Canva.com nuotr.

„Vasaris – visur, kur tik žvelgiame, mus supa saldžiai kvepiančios raudonos rožės, rožinė ir raudona spalvos, širdelės formos saldainiai ir Valentino dienos pasiūlymai poroms. Vieniems ši diena ir artėjantis pavasaris yra malonus priminimas pasidžiaugti turimais romantiniais santykiais, kitiems – tarsi bakstelėjimas pirštu į skaudamą vietą, primenantis apie vienatvę”, – teigia Vilniaus universiteto (VU) bendruomenės psichologė Monika Aleksė.

Valentino dienos ir artėjančio pavasario fone psichologė M. Aleksė primena tris svarbius santykių aspektus, kurie gali būti aktualūs tiek romantiškai įsipareigojusiems, tiek vienišiems ar santykių ieškantiems: apie partnerio pasirinkimą, santykių puoselėjimą ir autentiškumo išlaikymą.

Romantinių partnerių pasirinkimas

Psichologės teigimu, išsirinkti romantinį partnerį nėra paprasta užduotis. Nors išorinis patrauklumas ir kitos lengvai pastebimos savybės gali sužavėti, laimingi santykiai kuriami remiantis emociniu ryšiu. Partneris, pasižymintis gerumu, dėmesingumu, kantrybe ir gebėjimu bendradarbiauti, suteikia mums jausmą, kad esame svarbūs ir mylimi. Leidžia pasijausti, kad esame vertinami ir priimami tokie, kokie esame.

Viena iš esminių savybių, užtikrinančių saugumo jausmą santykiuose, yra partnerio patikimumas ir artumas. Ar šis žmogus parodo, kad bus šalia, kai mums jo labiausiai reikia? Ar susidūrus su krize jis pasiūlys paramą ir rūpestį? Partnerio patikimumas ir artumas yra neįkainojamas turtas santykiuose, padedantis ištverti sunkius gyvenimo momentus.

Kuriant santykius, psichologė M. Aleksė taip pat rekomenduoja atsakyti į klausimus, susijusius su partnerio rūpestingumu. Ar šis žmogus geba atliepti mūsų jausmus ir poreikius, parodydamas tikrą empatiją? Ar jis linkęs į kompromisus ir priima sprendimus, atsižvelgdamas į mūsų poreikius?

„Jautrus partneris leidžia suprasti, kad mūsų jausmai ir rūpesčiai jam yra svarbūs, ir jų neignoruoja dėl savanaudiškų tikslų. Įsivaizduokite situaciją: prisipažįstate partneriui, kad kažkas, ką jis pasakė, jus įskaudino. Jautrus partneris parodys rūpestį ir užuojautą dėl jūsų skausmo ir stengsis ateityje panašių situacijų išvengti. Užuot gynęsis ar neigęs jūsų jausmus, jis stengsis suprasti ir rasti abiem priimtiną sprendimą”, – sako psichologė.

M. Aleksė atkreipia dėmesį, kad įsipareigojęs partneris savo dėmesį skiria santykiams ir mums, taip sukuriant saugumo jausmą ir parodant, kad esame prioritetas. Jei pasimatymo metu asmuo labiau domisi savo telefonu nei jūsų pokalbiu, tai gali kelti nerimą. Tyrimai rodo, kad poros, gebančios net trumpomis akimirkomis atsigręžti vienas į kitą ir skirti nepertraukiamą dėmesį, po daugelio metų džiaugiasi laimingais ir stabiliais santykiais. Todėl, psichologės teigimu, svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar jaučiame, kad partneris klausosi ir mumis domisi užduodamas klausimus ir kitais būdais demonstruodamas įsitraukimą ir susidomėjimą.

„Ieškant ilgalaikio partnerio, verta atsisakyti griežto savybių sąrašo ir atsigręžti į savo jausmus – kaip jaučiamės užmezgę santykį, ar galime būti savimi būdami su partneriu. Laimę sukuria ne tam tikros išvaizdos ar statuso žmogus, o ryšys, pagrįstas saugumu, pagarba ir įsipareigojimu santykiui”, – pažymi psichologė M. Aleksė.

Sveikų santykių esmė – kasdienybės ritualai

Psichologės M. Aleksės nuomone, nenuostabu, kad terapijos kabinete dažnai kalbama apie santykius – tiek esamus, tiek buvusius. Įprasta analizuoti ir persvarstyti savo veiksmus, lyginti save ir savo santykius su aplinkiniais, prisiminti draugų patarimus, kaip turėtume pasielgti vienu ar kitu atveju. Nors įsiklausyti į save yra be galo svarbu, problemos kyla, kai nejučia pradedame vadovautis svetimomis santykių vizijomis ir lūkesčiais, jais remdamiesi priimame sprendimus.

„Lyginimas su kitais – tai tarsi įgimtas žmogaus bruožas. Stebėdami kitus, suvokiame socialines normas, semiamės įkvėpimo ir skatiname savąjį tobulėjimą. Tačiau lyginimo spąstai slypi kuriant nerealistiškus lūkesčius, ypač kalbant apie romantinius santykius. Socialinė medija, kurioje gausu nugludintų svetimų santykių akimirkų ir įspūdingų romantinių gestų, neretai suformuoja iškreiptą santykių vaizdą. Romantinių santykių sėkmė ir jausmai tarsi matuojami dovanų ir įspūdingų akimirkų skaičiumi, kuriuos užfiksuoja išmaniųjų telefonų kameros, o kasdienybė lieka nepastebėta.

Vis dėlto sveikų ir sėkmingų santykių esmė – ne prabangiose dovanose ar jaudinančiuose nuotykiuose. Kasdieniai įpročiai, tarsi mozaikos detalės, palaiko poros gerovę ir sukuria darnų santykių paveikslą. Laikas, skiriamas vieno kitam, maži ritualai, nuoširdus rūpestis ir atvirumas – visa tai padeda stiprių santykių pamatą”, – dėmesio svarbą vienas kitam pabrėžia psichologė.

poros santykiai 2 Pora, asociatyvi nuotrauka / Canva.com nuotr.

Psichologė M. Aleksė pateikia keletą patarimų, kaip puoselėti santykius kasdienybėje:

  • Skirkite laiko vienas kitam be jokių blaškančių dalykų: pasivaikščiokite gamtoje, kartu gaminkite vakarienę, užsiimkite bendra veikla, ar tiesiog pasikalbėkite.
  • Sukurkite mažus ritualus, kurie sustiprins jūsų ryšį: pavyzdžiui, kartu išgerkite rytinę kavą ar arbatą, suplanuokite pasimatymus, dalinkitės su partneriu jums įdomia informacija, muzika ar kt.
  • Būkite dėmesingi vienas kito poreikiams ir jausmams.
  • Atvirai dalinkitės savo mintimis ir išgyvenimais, nevenkite dalintis ir neigiamais patyrimais.
  • Sąmoningai stenkitės pastebėti teigiamas partnerio savybes – tai ypač svarbu žinant, jog lengviau matome tai, kas mus erzina.

Verta atsiminti, kad santykiai – tai ne nuolatinė pasaka. Jiems reikia pastangų, atsidavimo ir abipusio rūpesčio. 

Kodėl „Aš“ yra svarbi „Mes“ dalis

Neretai girdime, kad sėkmingų santykių raktas – tai kito žmogaus poreikių ir jausmų supratimas bei atliepimas. Tačiau kartais klaidingai interpretuodami šį patarimą, o kartais vedami baimės prarasti partnerį pernelyg susikoncentruojame į kitą ir pamirštame save.

Puoselėjant tiek romantinius santykius, tiek draugystes tenka balansuoti tarp kitų poreikių tenkinimo ir rūpinimosi savimi. Asmeninės ribos apima ne tik gebėjimą pasakyti „ne“ ar laiko sau skyrimą, bet ir savęs suvokimą aplinkinių atžvilgiu. Tai gebėjimas išlaikyti individualumą ir kartu jausti ryšį su kitais.„Pusiausvyros tarp kitų ir savo poreikių atradimas yra nuolatinis savęs pažinimo procesas. Išlaikydami savasties jausmą galime kurti sveikus ir visaverčius santykius, kuriuose abiejų pusių poreikiai yra patenkinti. Rūpinimasis savimi ne tik nesumažina gebėjimo mylėti ir palaikyti kitus, bet jį ir sustiprina”, – teigia M. Aleksė ir paaiškina, kaip galima stiprinti savąjį Aš”.

  • Savirefleksija – nepriklausomai nuo kitų, apmąstykite savo vertybes, įsitikinimus ir tai, kas jums teikia džiaugsmą. Žinojimas, kas jums svarbu, padeda sukurti asmeninių ribų pagrindus.
  • Atvira komunikacija – nuoširdžiai kalbėkitės su artimaisiais apie savo poreikius. Savo minčių ir jausmų išsakymas yra labai svarbus abipusiam supratimui ir pagarbai.
  • Ribų nustatymas – aiškiai apibrėžkite savo ribas ir praneškite apie jas kitiems. Ribos - tai ne kliūtys artumui, o gairės, skatinančios sveiką bendravimą. Atsiribodami ar nutylėdami neleidžiame kitiems suprasti, ko norime ir kokie yra mūsų poreikiai.
  • Pasirūpinimas savimi – atraskite laiko veiklai, kuri fiziškai, protiškai ir emociškai atgaivina. Rūpinimasis savimi nėra savanaudiškas, jis įgalina visapusiškai įsitraukti į santykius.
  • Lankstumas – rūpinimosi kitais ir rūpinimosi savimi derinimas yra dinamiškas, o santykiai reikalauja kompromisų. Būkite pasirengę ieškoti abiem pusėms priimtinų sprendimų, kai jūsų poreikiai nesutampa. Atminkite, kad kompromisas nereiškia, jog turite visiškai atsisakyti savo norų, svarbiausia rasti abiem pusėms priimtiną pusiausvyrą.
  • Draugai ir šeima – vien dėl to, kad esame užmezgę romantinius santykius, nereikėtų pamiršti kitų artimų draugysčių. Draugai ir šeima gali suteikti palaikymą ir pagalbą, kai jaučiatės prislėgti ar pavargę. Skirkite laiko prasmingiems ryšiams su artimaisiais.

„Tiek santykių puoselėjimas, tiek rūpinimasis savimi reikalauja sąmoningo laiko ir pastangų. Tik atverdami širdis abiem kryptims – santykio stiprinimo ir autentiškumo paieškos – galime atrasti pusiausvyrą ir pilnatvę kitų atžvilgiu“, – primena psichologė M. Aleksė.

---

Jeigu jūs šiuo metu išgyvenate sunkumų, išgyvenate krizę arba jums reikalinga emocinė parama, galite kreiptis į VU Bendruomenės gerovės skyriaus specialistus, kurie yra pasiruošę suteikti psichologinę pagalbą. 

VU Bendruomenės gerovės skyriaus specialistai VU studentams ir darbuotojams:

  • teikia psichologinės pagalbos paslaugas;
  • konsultuoja ir teikia pagalbą VU bendruomenės nariams, turintiems individualiųjų poreikių dėl negalios, mokymosi sunkumų, ilgalaikių sveikatos sunkumų;
  • konsultuoja emocinės gerovės ir lygių galimybių, nediskriminacinės politikos formavimo klausimais;
  • konsultuoja sielovados klausimais. 

Daugiau sužinoti apie studentų emocinę gerovę VU galite čia.
Darbuotojai apie emocinę gerovę VU daugiau sužinoti gali čia.
Apie VU bendruomenės nariams teikiamas psichologines paslaugas skaitykite čia.
Daugiau sužinoti apie Bendruomenės gerovės skyriaus veiklą galite čia.
Daugiau apie įvairovę ir lygias galimybes VU galite skaityti čia.

Registruotis į psichologo konsultaciją galima VU Bendruomenės gerovės skyriuje arba užpildžius šią formą: https://www.vu.lt/psichologinepagalba    

Išgyvenant krizę kviečiame kreiptis el. paštu  arba telefonais +37069934818, +37065899392.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku