Sidebar

Naujienos

Balandžio 26 d. - Černobylio katastrofos atminties diena. Prabėgo 34 metai, o Černobylis taip ir nenustojęs rusenti vėl kelia nerimą. Išgyvendami ypatingą laiką šiandien, suprantame koks trapus, bet kartu nepaprastai tvirtas gali būti žmogus. Tokie šiandien yra mūsų gydytojai, tokie išliko ir tie, kurie likvidavo katastrofą… AČIŪ JIEMS!

94219906 2924379631002411 6209859442511446016 nVU Medicinos fakulteto Biomedicinos mokslų instituto Žmogaus ir medicininės genetikos katedros mokslininkai, bendradarbiaudami su asociacija „Lietuvos judėjimas „Černobylis“ siekia nustatyti Lietuvos Černobylio katastrofos likviduotojų genomo variacijos ypatybes adaptacinių evoliucijos mechanizmų kontekste ir vykdo projektą:

ADAPTACINIAI GENETINIAI MECHANIZMAI – PLATAUS MASTO LIETUVOS ČERNOBYLIO KATASTROFOS LIKVIDUOTOJŲ VISO GENOMO TYRIMAS

Projekto reikšmė:

Iki šiol labai mažai tirti aukštas jonizuojančiosios spinduliuotės dozes gavusių asmenų genomai didelės skiriamosios gebos lygmenyje. Pritaikius naujos kartos biotechnologijas ir analizės metodus atsiveria galimybė pirmą kartą šios unikalios tiriamųjų grupės genomus ištirti molekuliniu lygmeniu. Naujas, gilesnis genomo analizės lygmuo leistų nustatyti naujus ir padėtų geriau suprasti jau žinomus mikroevoliucijos (adaptacijos) procesų mechanizmus. Gauti rezultatai turės didelę reikšmę fundamentiniams populiacijų ir evoliucinės genomikos tyrimams, asmeninės ir prevencinės medicinos vystymui.

VU MF BMI ŽMGK mokslininkai: 

projekto vadovė - dr. Laima Ambrozaitytė; 

projekto vykdytojai - dr. Ingrida Domarkienė, dr. Aušra Matulevičienė, dokt. Gabrielė Žukauskaitė, prof. habil.dr. Vaidutis Kučinskas.

Mokslininkų komentarai:

Dr. Laimos Ambrozaitytės citata: "Patogeninių variantų paveldėjimas, dažnis ir pasiskirstymas populiacijoje, panaudojant populiacinės genetikos strategijas ir metodus, yra pagrindiniai veiksniai siekiant (iš)tirti retų ir dažnų genomo variantų genetinę architektūrą ir genomo raišką, tokiu būdu ir svarbą žmogaus sveikatai."

Dr. Ingridos Domarkienės citata: "Išgyvenamumas ir išlikimas yra neatsiejamas nuo prisitaikymo prie aplinkos – adaptacijos. Turime unikalią progą tirti genomą, ieškodami adaptaciją lemiančių savybių ypatingoje imtyje - Lietuvos Černobylio likviduotojų grupėje, kurie išgyveno ekstremalias sąlygas. Labai džiaugiamės sulaukę aktyvaus černobyliečių įsitraukimo ir esame jiems labai dėkingi.”

Tokie tyrimai padeda suprasti ryšius tarp evoliucinės atrankos ir ligų, siekiant surasti priežastis, dėl kurių kiekvieno žmogaus ir populiacijos polinkis sirgti tam tikromis ligomis, išgyvenamumas bei ilgaamžiškumas yra skirtingi.

Finansavimą skyrė Lietuvos mokslo taryba (LMTLT), sutarties Nr. S-MIP-20-35.

 

 Capture

 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku