Sidebar

Naujienos

20211123 143800N Šventinis VU MF tortas. VU MF nuotrauka

Mieli svečiai, kolegos, mieli studentai, alumnai, senjorai,

Dėkoju visiems, radusiems laiko ir galimybių šiandienos popietę praleisti kartu, prisimenant Medicinos fakulteto istoriją ir kuriant bendrystę ateičiai.

Apie praeitį kalbėti yra lengviau, nes ji jau virto tikrove. Ir būtent praeities patirtis verčia susimąstyti, kokį kelią nuėjome, kokius prasmingus darbus nuveikėme.

Dabartis vis skatina paklausti – kokie pokyčiai mūsų laukia ateityje? Užmojis rasti atsakymą į šį klausimą gali atrodyti pernelyg ambicingas. Tačiau ne tuomet, kai atsakymų ieško Vilniaus universiteto mokslininkai. Šiandien nedvejodami galime pasakyti, kad čia ir dabar prasideda ateitis. Ir mes ją kuriame kartu.

Dalindamasis gimtadienio džiaugsmu, pirmiausia, noriu padėkoti vieningai Medicinos fakulteto šeimai, aktyviai bendruomenei, kiekvienam už besąlyginį atsidavimą profesijai, už neabejingumą visuomenės poreikiams, už aukšto lygio kompetencijas, inovatyvias įžvalgas bei ryžtingus darbus, kurių dėka galime pasigirti mokslo laimėjimais bei šiuolaikiškomis, Lietuvos ir viso pasaulio studentams patraukliomis, studijomis.

Medicinos fakultetas nuo pat jo įkūrimo 1791-ųjų lapkričio 24-ąją istorijos vingiuose patyrė nuopuolių ir pakilimų. Visgi, žvelgiant į praeitį, sunku nepastebėti kasmet į viršų kylančios studijų kokybės, mokslo laimėjimų, lyderystės ir inovacijų.

Šiek tiek istorijos pavyzdžių.

1804-aisiais, pagal vokiečių gydytojo, socialinės medicinos pradininko Johano Peterio Franko pateiktą planą buvo reformuotos Medicinos fakulteto studijos. Būsimiems studentams buvo rekomenduojama prieš pradedant šešis metus trunkančias studijas išklausyti parengiamąjį gamtos mokslų kursą, laipsniškai pereinant nuo paprastesnių mokymo disciplinų prie sudėtingesnių. Šis, Lietuvoje parengtas modelis, vėliau tapo pavyzdžiu ir kitiems to meto carinės Rusijos universitetams. 1805-aisiais to paties gydytojo dėka buvo įkurta žymioji Vilniaus medicinos draugija. Ji ir šiandien vienija Vilniaus medikus.

Net ir 1832-aisiais, kai Vilniaus universitetas buvo uždarytas, Medicinos fakultetas išliko, tačiau veikė po Chirurgijos akademijos vardu. Čia buvo dėstoma per 20 disciplinų. Kai kurios iš jų, pavyzdžiui, medicininė statistika, medicininė etika, medicinos istorija ar medicininė geografija buvo visai naujos. Iki tol jų Vilniuje nebuvo mokoma.

Nemaža dalis svarbių Medicinos fakulteto pasiekimų įvyko ir 1919 metais atidarytame lenkiškame Stepono Batoro universitete. Čia Medicinos fakultetas iš pradžių turėjo vos keturias katedras. Tačiau praėjus dvidešimtmečiui, jame jau buvo skaičiuojama 13 katedrų ir 12 klinikų. Be to, fakultetas džiugino ir čia studijuojančiųjų gausa. Beveik ketvirtadalis Vilniaus universiteto studentų studijavo Medicinos fakultete. Laikotarpis nuo 1924-ųjų iki 1938-ųjų, beje, buvo įspūdingas ir produktyvumu. Medicinos fakultete buvo paskelbta beveik 1577 mokslo publikacijos, apginta 80 daktaro, 20 habilitacinių daktaro disertacijų. Parengta 13 originalių vadovėlių.

1990 metų kovo 11-ąją atkūrus Lietuvos nepriklausomybę fakultetas buvo keičiamas vadovaujantis prieškario nepriklausomos Lietuvos tradicija ir Vakarų Europos šalių, pirmiausia Skandinavijos, bei JAV patirtimi. Siekiant suvienyti gydomąjį darbą ir mokymą, imtos kurti klinikos. 1990 metais buvo įsteigta rezidentūra, tais pačiais metais susiliejo Medicinos ir Gydytojų tobulinimo fakultetai. Galiausiai, reikšmingas lūžis įvyko 2002 metų pirmoje pusėje, kai įvykdyta radikali struktūrinė padalinių reforma, sudarė sąlygas efektyviau išnaudoti kūrybinį potencialą, išlaikyti konkurencingumo dvasią.

Itin reikšmingas proveržis į tarptautiškumą prasidėjo 2013 metais, kuomet Medicinos fakultete pradėtos vykdyti medicinos ir odontologijos studijos anglų kalba. Iš pradžių mažais ir nedrąsiais žingsneliais, tačiau su didžiuliu užsidegimu. Šiuo metu, 20 proc. mūsų fakulteto studentų sudaro užsieniečiai. Jie yra įtraukti į įvairius komitetus, valdymo organus, aktyviai veikia studentų atstovybėje ir netgi čia, MF Taryboje, taip pat turime jų atstovą. Ir iki šiol mūsų fakulteto studijos išgyveną klestėjimo laikotarpį, ne tik kiekybės (naujų programų), bet ir kokybės atžvilgiu.

Tai – tik keletas ryškesnių fakulteto istorijos įvykių blyksnių, liudijančių, kad Medicinos fakultetas išlieka stiprus ir veržlus sudėtingiausiose situacijose. Šį, 240-ąjį Medicinos fakulteto jubiliejų, švenčiame laikotarpiu, skatinančiu prisiimti dar daugiau atsakomybės, judėti į priekį su dar didesniu veržlumu ir didesnėmis ambicijomis. Šiandienos grėsmės ir iššūkiai, sukaustę viso pasaulio gyvenimą, tik išryškina mūsų bendruomenės misijos išskirtinumą. Visada stojame į pirmąsias kovotojų už gyvybę ir sveikatą gretas, kiekvienas iš mūsų – nuo akademiko iki pirmo kurso studento – aktyviai dirba, kuria, savanoriauja ir puoselėja empatijos kultūrą visuomenėje.

Laikas patikrino, įvertino ir patvirtino iškilių mūsų Fakulteto dėstytojų, mokslininkų, akademikų kurtas ir puoselėtas vizijas. Tuo pelnytai didžiuojamės. Kaip ir didžiuojamės savo absolventais – šiandienos praktikais ir profesoriais, garsinančiais Universiteto ir Fakulteto vardą Lietuvoje už jos ribų. Kasmet išdidžiai įteikiame šimtus diplomų ir išlydime ateities šviesulius žinodami, kas čia jie įgijo ne tik profesines žinias ir gebėjimus, tačiau čia jie taip pat tapo ir mūsų, Medicinos fakulteto, šeimos dalimi.

Šiandieną pasitinkame itin reikšmingais pokyčiais. Jau po kelių dienų bus skelbiama naujo Medicinos fakulteto mokslo centro statybų pradžia ir įkasama kapsulė su palinkėjimu ateities kartoms. Tikiu, kad Mokslo centro atsiradimas Santaros slėnyje sudarys puikias sąlygas biomedicinos mokslo proveržiui Lietuvoje. Taip pat šiandien kartu su VU fondu įkuriame Medicinos fakulteto neliečiamojo kapitalo subfondą ir kviečiame savo bendruomenę, partnerius, Alumnus ir draugus kartu ugdyti ateities medikų ir kitų biomedicinos specialistų kartą skiriant finansinę paramą.

Todėl sveikindamas su 240-uoju gimtadieniu kviečiu visą Medicinos fakulteto bendruomenę – dėstytojus, mokslininkus, studentus, alumnus, administracijos darbuotojus – puoselėti mūsų didingą istorinę tradiciją ir kurti ateitį drauge. Būkime sveiki, išmintingi ir optimistiški! Sveikinu kiekvieną su mūsų Alma Mater diena!

Dekanas prof. Algirdas Utkus

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku