Sidebar

Naujienos

1Muziejininkė Irma Kušeliauskaitė. VU MF nuotrauka

Maloniai kviečiame aplankyti Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Medicinos istorijos muziejų, kuris po ilgo pandemijos laikotarpio ir vėl atviras lankytojams.

Muziejaus ekspozicija pasakoja apie medicinos raidą nuo vėlyvųjų viduramžių iki šių dienų. Kelionė laiku prasideda nuo XVI a. Vilniaus barzdaskučių-chirurgų cecho istorijos. „Iki modernių laikų būtent barzdaskučiai-chirurgai atlikdavo daugelį chirurginių procedūrų. Greta vienuolynų veikė taip vadinamos špitolės – savotiški šių laikų ligoninių prototipai. Slaugytojais anuomet dirbo vienuoliai“, – pasakoja muziejininkė Irma Kušeliauskaitė. Vėliau, Vilniuje įkūrus Medicinos fakultetą, ankstesnes praktikas keičia mokslu grįsta medicina, tobulėjo mokslas apie žmogaus kūno sandarą – anatomija.

Pasak muziejaus veikla besirūpinančios Irmos Kušeliauskaitės, ekskursijas tenka vesti labai skirtingoms auditorijoms: „Vieni ateina jau pasiskaitę, pasidomėję ir užduoda konkrečius klausimus, kiti – paklauso mėgėjiškai. Dažnokai atvyksta svečių iš užsienio, ypač Lenkijos, jie turi savų interesų. Po apsilankymo kiekvienas išsineša su savimi kažką naujo“. Dalis ekspozicijos pasakoja apie tai, kaip kito medicinos veidas jau modernių laikų šviesoje. Tarpukariu Vilniuje veikė Stepono Batoro universitetas ir jo Medicinos fakultetas. O greta Fakulteto ir garsusis Vilniaus galvos smegenų tyrimo institutas, kur po mirties tirtos ir Lenkijos maršalo Jozefo Pilsudskio smegenys. Veikė didžiulis Farmacijos padalinys ir Farmacijos muziejus. Po Antrojo pasaulinio karo Medicinos mokslas išgyveno naujus virsmus. Dekano Salezijaus Pavilonio dėka plėtota lietuviškos antropologijos mokykla. Greta tobulėjo ir modernus odontologijos mokslas bei odontologinė praktika. Kiekviena muziejaus dalelė pasakoja savo istoriją.

Su paminėtais ir nutylėtais įvykiais susijusius eksponatus galite pamatyti Medicinos istorijos muziejuje, kuris įsikūręs Vilniaus universiteto Medicinos fakultete, M. K. Čiurlionio g. 21.

Muziejuje laukiami visi besidomintys medicinos istorija. Registracija ekskursijoms vyksta telefonu: https://www.mf.vu.lt/galimybes/muziejus#kontaktai 

muziejus 007 1Medicinos fakulteto Medicinos istorijos muziejaus ekspozicijos fragmentas. VU MF nuotrauka

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku