Sidebar

Naujienos

4Medicinos vientisųjų studijų programos VI kurso studentė Giedrė Žulpaitė. G. Žulpaitės asmeninio archyvo nuotrauka

Finansų ministerijos inicijuoto geriausių Europos Sąjungos investicijų projektų konkurso „Europos burės 2022“ organizatoriai paskelbė finalinius kategorijų trejetus. Tarp finalininkų kategorijoje „Už efektyvumą medicinoje“ pateko VU Medicinos fakulteto projektas, kurio sumanytoja – Medicinos vientisųjų studijų programos VI kurso studentė Giedrė Žulpaitė.

„Labai džiaugiuosi tapusi „Europos burių 2022“ nominante, tai – didelis ir svarbus įvertinimas. Esu labai dėkinga visai „NephroGo“ komandai: Karoliui Vyčiui, doc. Laurynui Rimševičiui, Editai Saukaitytei-Butvilei. Daug ir nuoširdžiai dirbome, todėl labai džiaugiamės, kad mus puikiai įvertino ne tik lėtine inkstų liga sergantys pacientai, jų artimieji, bet ir įvairių sričių Lietuvos profesionalai. Tikime, kad „NephroGo“ ir toliau augs ir išliks itin svarbiu įrankiu lėtinės inkstų ligos valdyme“, – sakė G. Žulpaitė.

„Europos burės 2022“

Keturioliktąjį kartą Finansų ministerijos organizuojamas konkursas „Europos burės 2022“ siekia įvertinti ir visuomenei pristatyti geriausius, didžiausią vertę žmogui, kraštui, valstybei duodančius ES fondų lėšomis finansuojamus projektus. Šiais metais projektų vykdytojai varžosi septyniose kategorijose: „Už inovatyviausius sprendimus“, „Už darnios aplinkos kūrimą“, „Už investicijas į ateities mokyklą“, „Už efektyvumą medicinoje“, „Už investicijas į žmogų“, „Už bendruomeniškumo kūrimą“.

Kategorijoje „Už efektyvumą medicinoje“, tarp kurios finalininkų pateko VU Medicinos fakulteto projektas, kurio sumanytoja – Medicinos vientisųjų studijų programos V kurso studentė Giedrė Žulpaitė, pretenduoja tie projektai, kurie gebėdami greitai keistis krizės metu, pasiūlė tobulesnius technologinius sprendimus medicinai, kompleksines sveikatos priežiūros paslaugas šeimoms bei visuomenei.

 „Už efektyvumą medicinoje“ kategorijos finalininkai:

  • VU Medicinos fakulteto projektas, kurio tikslas buvo sukurti mitybos korekcijos ir gyvybinių rodiklių stebėsenos mobiliąją aplikaciją „NephroGo“, skirtą lėtine inkstų liga sergantiems, dializuojamiems pacientams ir atlikti jos naudos analizę. Programėlė pacientams padeda laikytis tinkamo gydymo ir sulėtina ligos progresavimą. Be to, programėlė yra nemokamai prieinama kiekvienam.
  • VU Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos institute vykdomas projektas, skirtas įvairių žmogaus genetinių ligų gydymui, pasitelkiant genų terapiją. Projektas pristatė dvigrandžių DNR trūkių nustatymo metodą, skirtą geriausio (efektyviausio, tiksliausio ir saugiausio) CRISPR-Cas9 nukleazės varianto parinkimui.
  • UAB „Zivė“ vykdomas projektas „Ilgalaikio širdies stebėjimo dirbtinis intelektas – HEART AI“, skirtas ankstyvai širdies ligų diagnostikai, medicinos prietaisus perkeliant iš ligoninės į namus. Padedant dirbtiniam intelektui išanalizuojami gauti duomenys ir pateikiami vertinti gydytojui. Sistema leidžia stebėti širdies veiklą realiu laiku ir pranešti apie širdies veiklos sutrikimus.

Dalyvių paraiškas įvertino ir nugalėtojus skirtingose kategorijose išrinko iš skirtingų sričių ekspertų ir žinomų visuomenės, žiniasklaidos bei akademinio pasaulio atstovų sudaryta vertinimo komisija:

  • Akvilė Žirgulevičiūtė-Juodienė – LR Finansų ministerijos Investicijų departamento Valdymo ir kontrolės sistemų priežiūros skyriaus patarėja;
  • Darius Vėbra – įmonės „Solarbank“ direktorius Prof. Algirdas Žebrauskas – Telšių vyr. architektas, nuo 2014 m. – bendrovės „Architekto studija direktorius“;
  • Jurgita Šimelevičienė – žurnalistė, „15min“ verslo rubrikos redaktorė;
  • Mindaugas Nefas – istorikas, VDU licėjaus „Sokratus“ direktorius;
  • Tomas Balžekas – vienas dienraščio „15 minučių“, vėliau tapusio naujienų portalu „15min“ įkūrėjų, 2021 metais vėl tapęs UAB „15min“ ir UAB „BNS“ generaliniu direktoriumi;
  • Robertas Petrauskas – žurnalistas, TV laidų vedėjas, istorinių knygų autorius;
  • Daiva Kubaitienė – VšĮ Vilniaus rajono centrinės poliklinikos Vyriausiosios gydytojos pavaduotoja pirminei asmens sveikatos priežiūrai.

Šių metų nugalėtojai bus paskelbti bei apdovanoti spalio 27 d. vyksiančiame renginyje.

3VU MF Medicinos vientisųjų studijų programos VI kurso studentė Giedrė Žulpaitė (kairėje) ir VU MF Inovacijų specialistė Indrė Dagilienė. G. Žulpaitės asmeninio archyvo nuotrauka

Apie VU MF Medicinos vientisųjų studijų programos VI kurso studentės Giedrės Žulpaitės sumanytą projektą:

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kas dešimtas suaugęs turi inkstų veiklos sutrikimų. Lėtinė inkstų liga (LIL) yra tokių paplitusių ligų, kaip cukrinis diabetas ir arterinė hipertenzija, komplikacija, ir yra pagrindinė šių ligų mirtingumo ir mirštamumo priežastis. Kasmet sergančiųjų inkstų ligomis skaičius paauga 8 proc., o kartu auga ir šių ligų sukeliama socialinė bei ekonominė našta, todėl inkstų ligų gydymas ir prevencija tampa vienu svarbiausiu prioritetu išsivysčiusių šalių sveikatos apsaugos sistemoje. Siekiant sustabdyti inkstų ligos progresiją ir siekiant pagerinti paciento savijautą bei bendrą būklę, privaloma kontroliuoti gaunamą skirtingų elektrolitų, baltymų, vandens kiekį. Adekvati inkstų ligomis sergantiems pacientams pritaikyta mityba padeda kontroliuoti inkstų ligą, reikšmingai sulėtinti jos progresavimą, sumažinti ar net išvengti tokių antrinių komplikacijų, kaip širdies ir kraujagyslių sistemos, skeleto ligos, arterinė hipertenzija, anemija, podagra, antsvoris. Pacientų aktyvus dalyvavimas ligos gydyme apima ne tik mitybos kontrolę, tačiau ir nuolatinį gyvybinių rodiklių ir savijautos stebėjimą. Tačiau pacientų žinios apie ligos kontrolę yra labai menkos, o tai lemia rekomendacijų nesilaikymą ir atitinkamai blogesnę ligos išeitį. Alternatyvus geriausias, pigiausias, lengviausiai prieinamas pacientų įgalinimo ligos gydyme sprendimo būdas – tam skirtos mobilios aplikacijos (angl. mobile app), padedančios kontroliuoti mitybą ir stebėti gyvybinius rodiklius, sukūrimas.

Projekto dalyvė Giedrė Žulpaitė sukūrė mobiliosios aplikacijos (angl. mobile app) „NephroGo“ programėlę, skirtą lėtine inkstų liga (LIL) sergantiems pacientams. Inovatyvi programėlė neabejotinai padeda laikytis tinkamo gydymo ir sulėtinti ligos progresavimą. Ši programėlė yra sudaryta iš personalizuotos mitybos skaičiuoklės, kuri kiekvienam pacientui padeda laikytis inkstams palankios dietos, sekti suvartojamų maisto medžiagų, elektrolitų, skysčių bei energijos kiekius; sveikatos rodiklių duomenų skaičiuoklės, kuri padeda sekti sveikatos būklę, jos pokyčius; peritoninės dializės (PD) atlikimo funkciją, kuri padeda taisyklingai atlikti PD ir sekti jos efektyvumą; patarimų skilties pacientams.

Programėlė yra naudojama daugiau nei 700 LIL pacientų. Mobilioji aplikacija yra labai aukštai reitinguojama Google Play ir App store (4,7/5). Ji yra oficialiai rekomenduojama tokių organizacijų, kaip Lietuvos nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacijos (LNDTA), Lietuvos asociacijos „Gyvastis“, Asociacijos „Donorystė“, Asociacijos „Pozityvios idėjos“, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro. Programėlė „NephroGo“ taip pat yra naudojama ir Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Norvegijoje. Programėle galima naudotis nemokamai!

Šia tema projekto dalyvė studentė publikavo mokslinį straipsnį: Žulpaitė Giedrė „NephroGo – mobilioji programėlė, skirta sergantiems lėtine inkstų liga“, NefroInfo, 2021 m., Nr. 1  ISSN 1648-2751. Taip pat už puikius akademinius bei mokslo pasiekimus 2022–2023 studijų metais buvo įvertinta Prezidento vardine stipendija.

 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku