Sidebar

Naujienos

brandendurgo universitetasBranderburgo medicinos universitetas. Wikipedia.org nuotrauka

Šių metų lapkričio 30 d. – 2022 gruodžio 2 d. Medicinos fakultete pagal Erasmus+ programą viešėjo Brandenburgo medicinos universiteto mokslininkas medicinos ir urbanistikos istorikas, psichologijos studijų absolventas doc. habil. dr. Andreas Jüttemann. Paskaitose studentams ir Fakulteto darbuotojams mokslininkas pasidalino savo žiniomis net keliomis temomis.

Pirmasis tematinis blokas apėmė XIX a. choleros pandemijas Vidurio ir Rytų Europoje. Mokslininkas pateikė originalių pastebėjimų apie to meto gydytojų naudotus neįtikėtinus choleros gydymo būdus ir dar tik besiformuojantį suvokimą apie vandeniu plintančias užkrečiamąsias ligas. Taip pat aptarė Berlyno ligoninės raidos klausimus – JAV finansuojamos naujo tipo ligoninės statybos Vakarinėje Berlyno dalyje Šaltojo karo metais tapo aršių medikų ir visuomenės diskusijų objektu.

Ypač didelio susidomėjimo ir klausimų sulaukė tokios temos kaip raupsų slaugos ligoninės Klaipėdoje XIX–XX a. bei taip vadinamos pajūrio slaugos ligoninės-stovyklos skrofulioze ir rachitu sergantiems vaikams. Iki XX a. vidurio dar neišradus efektyvaus gydymo raupsų liga segantys pacientai vis dar buvo slaugomi uždaro tipo ligoninėse-lazaretuose. Pajūrio slaugos ligoninės-stovyklos vaikams sergantiems skrofulioze ir rachitu buvo skirtos daugiausiai darbininkų klasės vaikams, pasižymėjo griežta disciplina ir kariško ugdymo elementais.

Gyvame susitikime su doc. dr. Andreas Jüttemann, Medicinos etikos, teisės ir istorijos centro bei Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros darbuotojai apsikeitė bendradarbiavimo idėjomis. Buvo aptarti esamų medicinos istorijos, etikos, paleopatologijos tyrimų Lietuvoje ir Vokietijoje sąlyčio taškai, keltos hipotezės tolimesniems tyrimams.

andreas juetemann vizitasIš kairės: doc. habil. dr. Andreas Jüttemann, doc. dr. Aistis Žalnora, dr. Margarita Poškutė ir prof. dr. Eugenijus Gefenas. Aisčio Žalnoros asmeninio archyvo nuotrauka

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku