Sidebar

Naujienos

2023 m. gegužės 15-18 dienomis Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto Edukacijos ir strateginės partnerystės prodekanė prof. Vaiva Hendrixson, Edukacijos projektų vadovė Rasa Šlikaitė ir Komunikacijos skyriaus vadovė Lina Kocienė lankėsi Minho Universiteto (University of Minho) Medicinos mokykloje (Braga, Portugalija). Arqus tinklui (Arqus Alliance) priklausantis universitetas organizavo personalo mokymų savaitę Erasmus+ mainų programos rėmuose. 

Minho universitetas, įkurtas 1973 m., šiuo metu yra viena prestižiškiausių aukštojo mokslo institucijų Portugalijoje, pamažu įsitvirtinanti tarptautinėje arenoje. Minho Universiteto Medicinos mokykloje vykusi EMED personalo mokymų savaitė sukvietė atstovus iš Šveicarijos (University of Lucerne), Vokietijos (Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg), Italijos (Università degli Studi di Padova), Lenkijos (Medical University of Silesia), Čekijos, Ispanijos ir Lietuvos (Vilniaus universitetas) universitetų. 

Savaitės renginių metu kiekvienas dalyvis turėjo galimybę atrasti dominančias veiklas, susipažinti su savo srities kolegomis, planuoti bendrus ateities projektus, pasitikrinti savo Universiteto populiarumą tarptautinėje plotmėje ir užsitikrinti tolimesnio bendradarbiavimo galimybę.

Susipažinta su nuotolinio mokymosi metodu

„Personalo mokymosi savaitė Minho universiteto Medicinos mokykloje man padarė didelį įspūdį kaip puikiai suorganizuotas, ypač gerai struktūruotas ir vertingą patirtį suteikęs renginys. Intensyvūs mokymai, darbas grupėse, diskusijos ir kūrybinės dirbtuvės vyko tarptautinės komunikacijos, studijų tarptautinimo, aktyvių mokymosi metodų taikymo bei tarptautinių projektų organizavimo, koordinavimo ir vadybos klausimais. Ypatingai vertingos buvo grupinės užduotys, kurių viena – sukurti COIL kursą, kita – pateikti sąrašą mokymosi modulių temų akademiniam ir neakademiniam personalui bei pagrįsti jų aktualumą“, – savo įspūdžiais pasidalino prof. Vaiva Hendrixson.

Profesorė plačiau papasakojo apie COIL metodą: COIL, arba bendradarbiavimu grindžiamas tarptautinis mokymasis nuotoliniu būdu (angl. Collaborative Online International Learning), jungia akredituotus kursus, susiedamas dviejų ar daugiau aukštųjų mokyklų, kurių kiekviena yra kitoje šalyje ar kitoje kultūrinėje aplinkoje, auditorijas. COIL modeliu skatinama, kad studentai iš skirtingų šalių dalytųsi bendra internetine auditorija. Be to, COIL sukuria lygiavertę komandinio mokymosi aplinką, kurioje dėstytojai iš skirtingų šalių kartu rengia bendrą mokymosi programą, pabrėždami patirtinį ir bendradarbiaujantį studentų mokymąsi. COIL taikančiuose kursuose nagrinėjamos idėjos įgauna naują kontekstinę prasmę, o studentams suteikiamos naujos galimybės ugdyti tarpkultūrinį sąmoningumą. Užsiėmimai gali būti visiškai internetiniai arba vykdomi mišriu formatu, kai tradiciniai tiesioginiai užsiėmimai vyksta kiekviename iš COIL dalyvaujančių universitetų, o bendras studentų darbas vyksta mokymuisi skirtose internetinėse platformose.

20230522 Braga 02Asmeninio archyvo nuotr.

Apsikeista mokslo komunikacijos patirtimis

VU MF Komunikacijos skyriaus vadovė Lina Kocienė teigė, kad ją labiausiai sudomino tai, jog renginys buvo skirtas išskirtinai Medicinos mokyklų atstovams ir visa savaitės programa konstruota būtent aplink medicinos ir susijusių studijų programų tarptautinimą, mainus, tarpusavio bendradarbiavimą. Asmeniškai ji prioritetą teikusi tarpkultūrinės komunikacijos ir mokslo komunikacijos sritims. „Ypatingai džiaugiuosi galimybe susitikti su Minho universiteto komunikacijos komandos atstovais ir pasikalbėti apie procesus. Jie labai daug dėmesio skiria mokslo komunikacijai, yra puikiai susitvarkę mokslinių grupių ir mokslininkų profilius, turi gerą įdirbį mokslo pasiekimų viešinime. Tikiuosi, galėsime kažką pritaikyti ir pas save. Iš kitos pusės, kolegoms buvo labai įdomi Vilniaus universiteto patirtis, mačiau, kad užsirašinėjo (šypsosi), tad, spėju, turėjome abipusiai naudingą susitikimą“, – pasakojo L. Kocienė. Anot jos, dirbant tarptautinėje aplinkoje (Medicinos fakultetą jau drąsiai galima vadinti tarptautiniu) labai svarbu pasitikrinti savo požiūrį, veiklas, iniciatyvas su lygiaverčiais universitetais. „Dalyvaudamas kūrybinėse dirbtuvėse, diskusijose, darbo grupėse išgirsti skirtingus požiūrius, patirtis ir tada supranti, kad nėra vieno teisingo kelio ar vienareikšmių sprendimų, svarbiausia, laiku prisitaikyti prie pokyčių ir nebijoti išbandyti kažką naujo“, – savo patirtį apibendrino L. Kocienė.

Džiaugėsi užmegztais ryšiais su kitais universitetais

Anot Edukacijų projektų vadovės Rasos Šlikaitės, ši mainų savaitė buvo puiki proga apsikeisti idėjomis apie tarptautiškumo svarbą universitetuose, Medicinos mokyklose ir fakultetuose: „Mainų savaitės organizatoriai tikrai pasistengė, suburdami įvairių šalių universitetų atstovus, su kuriais dalinosi savo patirtimi įgyvendinant tarptautinius mainų ir bendradarbiavimo projektus, kurių tikslas – tarptautinti studijų programų ir dalykų (modulių) turinį. Organizatorių buvo parengta įvairių užduočių, kurias, susibūrę į komandas, turėjome atlikti, aptarti ir pristatyti. Diskusijose klausėmės apie kitų aukštųjų mokyklų gerąsias patirtis, tad kilo nemažai minčių apie tai, ką būtų galima įgyvendinti ir Vilniaus universiteto Medicinos fakultete.“ Anot jos, ypač vertinga buvo išgirsti apie virtualius bendradarbiavimo tarp universitetų (COIL) ir masinius atviruosius internetinius kursus (angl. Massive Open Online Courses, MOOC): juos rengiant ar adaptuojant esamus, studentams sukuriamos „tarptautiškumo namuose“ sąlygos ir kartu padedama įsilieti į kuo įvairesnes kitų aukštųjų mokyklų bendruomenes. „Džiaugiuosi, kad šioje mainų savaitėje dalyvavę universitetai išreiškė norą bendradarbiauti su VU Medicinos fakulteto dėstytojais ir mokslininkais, kvietė dėstyti ir prisidėti prie mokslinių tyrimų grupių“, – teigė R. Šlikaitė.

20230522 Braga 01Asmeninio archyvo nuotr.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku