Sidebar

Mokslo naujienos

 kongresasAkademinio chirurgijos kongreso atidarymo fragmentas. Kongreso dalyvių nuotrauka

2022 m. vasario 1-3 d. JAV vykusiame Akademiniame chirurgijos kongrese (angl. Academic Surgical Congress) žodinį pranešimą pristatė ir Medicinos fakulteto akademinės bendruomenės nariai – medicinos studentai Agnė Grigonytė ir Rokas Stulpinas, prof. Arvydas Laurinavičius, prof. Kęstutis Strupas ir dr. Aistė Kielaitė-Gulla. Pranešimo tema: „Association of CD8+ Lymphocyte Infiltration and Clinicopathological Parameters in Hepatocellular Carcinoma“.

„Vasaros praktiko metu, dėka VU MF Visceralinės medicinos ir transliacinių tyrimų centro bei Nacionalinio patologijos centro bendradarbiavimo, atliktas tyrimas virto mokslinio darbo santrauka, kurią pateikėme į akademinį chirurgijos kongresą ir buvome pakviesti pristatyti gautus rezultatus į Orlande, Floridoje vykusį tarptautinį kongresą“, – teigė Agnė Grigonytė.

Vasaros praktikos patologijos ir pilvo ir onkochirurgijos centruose metu studentai kartu su kuruojančiais specialistais gilinosi į imuninį atsaką hepatoceliulinės karcinomos atveju. Imuninio atsako nagrinėjimas rėmėsi į CD8+ limfocitų skaičiavimą imunohistocheminiuose kepenų preparatuose ir gautų rezultatų analizavimą kartu su surinktais klinikopatologiniais rodikliais.

Pasak A. Grigonytės, atliktu tyrimu buvo siekama palyginti CD8+ ląstelių skaičių tarp HCV (su hepatito C virusu) asocijuotos ir ne virusinės kilmės hepatoceliulinės karcinomos. O taip pat štirti galimas sąsajas su chirurginiais, laboratoriniais ir patologiniais radiniais.

Rastos CD8+ ląstelių skaičiaus koreliacijos, naviko centre ir invazinėje riboje (tarp naviko ir sveikų aplinkinių audinių), ir sąsajos, su padidėjusiomis laboratorinėmis vertėmis prieš operaciją ir kepenų operacijos rezekcijos tipu, sudomino tarptautinio kongreso dalyvius ir paskatino tolesnes diskusijas.

Vienintelių JAV akademiniame chirurgijos kongrese dalyvavusių lietuvių tyrimas sulaukė daug dėmesio, o jo rengėjai sulaukė kvietimo pasidalinti tyrimu bei gautais rezultatais žurnale „Surgery“.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku