Sidebar

Naujienos

2019 m. pabaigoje Jungtinės Karalystės Londono karališkajame koledže įvyko tarptautiniai mokymo kursai, skirti chirurgijos specialybės gydytojams „Kolorektalinės chirurgijos dilemos ir debatai“ („Dilemmas and debates in colon and rectal surgery“). Tokie mokymai vyksta kasmet jau septinti metai, ir yra skirti visiems pasaulio gydytojams, besidomintiems storosios žarnos ir išangės ligų chirurgija.

Mokymai yra išskirtiniai, nes lektoriai iš pačių įvairiausių šalių turi galimybę supažindinti mokymų dalyvius su šios srities tendencijomis ir naujovėmis. Šį kartą  net 42 pranešėjai atvyko iš Europos (Jungtinės karalystės, Airijos, Prancūzijos, Vokietijos, Švedijos, Norvegijos, Olandijos, Belgijos, Portugalijos, Italijos, Graikijos, Šveicarijos, Lietuvos), Azijos (Japonijos, Singapūro, Kinijos, Saudo Arabijos, Tailando), bei Jungtinių Amerikos valstijų. Per penkių dienų mokymus, be įprastinių paskaitų ir debatų, vyko praktiniai užsiėmimai, skirti mažai invazinės storosios žarnos chirurgijos naujovėmis.

Vienas iš šios mokymo programos iniciatorių ir direktorių – Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius, pilvo chirurgas dr. Narimantas Evaldas Samalavičius.

„Mintis organizuoti tokius kursus Londone kilo mums su dr. Jospeh Nunoo-Mensah  po jo kelionės į vieną iš mano organizuotų tarptautinių renginių Vilniuje. Tuomet mes abu jau buvome aktyvūs Tarptautinės pasaulio universiteto kolorektalinių chirurgų (International Society of University Colon and Rectal Surgeons) draugijos valdybos nariai, ir savo tarptautinio bendradarbiavimo įdirbiu sumanėme pasidalinti plačiau. Londone – mieste, kuris turi senas ir gilias medicinos tradicijas – organizuoti kažką naujo buvo tikras iššūkis. Labai pasidžiaugėme dėl netikėtai gautų patalpų, kurias sutiko skirti Londono karališkasis koledžas, nes jame aktyviai darbuojasi dr. Joseph Nunoo-Mensah. Taigi, labai svarbus klausimas  buvo išspręstas. Neabejojome, kad kolegos iš viso pasaulio noriai atsilieps į kvietimą skaityti paskaitas šiame renginyje. Tačiau tam, kad mūsų organizuojami kursai būtų įdomesni ir praktiniu ir teoriniu požiūriu naudingesni už kitus, turėjome sugalvoti ne tik patrauklesnę tematiką, bet ir formą. Mums pavyko, iki šiol labiausiai dalyvių mėgstami yra debatai, kuomet du pasaulinio garso lektoriai gina dvi visiškai skirtingas nuomones tai pačiai problemai spręsti. Nuo pirmojo mūsų susitikimo 2013  metais šis renginys tapo visuotinai žinomas ir pripažintas, nebejoju jog ateityje turėsime dar didesnį pasisekimą! Svarbu paminėti, kad niekas neatsitinka be pastangų – tai išties didžiulio kasdieninio darbo rezultatas – tiesą sakant, jau dabar planuojame šį svarbų tarptautinį 2020 metų įvykį“ – komentavo prof. Narimantas Evaldas Samalavičius.

2019 metais vykusiuose mokymo kursuose didelio susidomėjimo sulaukė Lietuvos robotinės chirurgijos patirties pristatymas. Nors pirmoji gydymo įstaiga Lietuvoje ir Baltijos valstybėse – Klaipėdos universitetinė ligoninė – robotinę chirurgiją pradėjo tik kiek daugiau nei prieš metus,  čia jau sukaupta tūkstančio operacijų patirtis. Klasikinė da Vinci robotinė sistema rinkoje yra jau dvidešimt metų, o Lietuvoje naudojama Senhance robotinė sistema yra pakankamai nauja, ir įdirbio jos pagalba atliekant storosios žarnos operacijas nėra daug. Tad prof. Narimanto Evaldo Samalavičius pranešimas ne tik parodė, kad Lietuva savo inovatyvumu šioje srityje nenusileidžia, bet ir atsakė į eilė praktinių chirurginių klausimų, kylančių vystant šią robotinę storosios žarnos chirurgiją.

psl12

Nuotraukoje – chirurgijos mokymo kursų Londone organizatoriai dr. Joseph Nunoo-Mensah (dešinėje) ir prof. Narimantas Evaldas Samalavičius renginio metu

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku