Sidebar

Naujienos

2020 m. sausio pradžioje Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto (MF) dekanas prof. Algirdas Utkus sukvietė kolegas – dr. Aleksą Pikturną, dr. Juozą Galginaitį, Aureliją Jakubę, Audrių Ardzijauską ir dr. Violetą Mikštienę - aptarti naujai įsteigto VU Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobanko veiklos (VU LPRLB) bei patvirtinti jo darbo grupės sudėtį. „Didelis džiaugsmas, o kartu ir atsakomybė, kad būtent VU struktūroje kuriasi toks darinys, kaip Biobankas. Ateityje, jis neabejotinai palengvins VU ir kitose įstaigose atliekamų tyrimų kokybę, pritrauks naujus projektus“ – kalbėjo dekanas.

VU Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobanko vadove paskirta dr. Violeta Mikštienė, nariai – dr. Jurgita Songailienė, dr. Živilė Maldžienė, dr. Tautvydas Rančelis, Danutė Valsevičiūtė ir prof. Algirdas Utkus.

VU Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobankas įkurtas 2019 m . gruodžio 18 d. MF Tarybos sprendimu. Fakulteto struktūroje jis įsiliejo į Biomedicinos mokslų institutą kaip administracinių teisių neturintis darinys. Šis politinis ir struktūrinis pokytis reikalingas įgyvendinti ES projektą 3 metų trukmės „Žmogaus biologinių išteklių centras. „Planuojame, kad šis laikas bus pakankamas sėkmingai įkurti ir savarankiškai įveiklinti Biobanką. Šiemet ruošiamės sutvarkyti visą dokumentaciją, adaptuoti ir įdiegti IT sistemą, sukurti internetinę svetainę. Planų, iš tikrųjų, labai daug“ – mintimis dalinosi dr. Violeta Mikštienė.
Violeta Mikštienė22Nuotraukoje: dr. Violeta Mikštienė
Ateityje tikimasi, kad VU LPRLB užtikrins ne tik VU, bet ir kitų mokslo institucijų mokslinius poreikius: suteiks galimybę biomedicinos mokslų tyrėjams gauti VU LPRLB Lietuvos populiacijos asmenų DNR, RNR, kDNR mėginius, kraujo plazmos ir serumo mėginius, ląstelių kultūras, sauso kraujo ėminius, tiriamųjų asmenų duomenis; palengvins naujų tyrimo metodų ir technologijų vystymąsi; paskatins mokslininkų bendradarbiavimą ir dalinimąsi informacija, siekiant išvengti fragmentiškų veiklų; teiks komercines paslaugas.

Projekto įgyvendinimą visapusiškai remia ir Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas. Universiteto vadovas pasirašė garantinį raštą, kuriuo VU įsipareigojo teikti finansinę paramą Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobanko įsteigimui ir veiklos tęstinumui palaikyti.

Numatomi nuolatiniai susitikimai VU Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobanko veiklai aptarti ir planuoti.

* Projektas „Žmogaus biologinių išteklių centras“ yra finansuojamas iš Europos sąjungos Europos regioninės plėtros fondo, pagal 2014–2020 m. Europos sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 1 prioriteto „Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas „01.1.1-CPVA-V-701 priemonės „Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų infrastruktūros plėtra ir integracija į Europines infrastruktūras“ projektų finansavimo sąlygų aprašą Nr. 4

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku