Sidebar

Naujienos

Nuotoliniu būdu vykusiame dviejų dienų „online“ seminare, skirtame Kazachstano sveikatos apsaugos sistemos medicinos darbuotojams, aptarti aktualiausi koronaviruso infekcijos COVID-19 klausimai.

Tema „Intensyviosios terapijos skyriaus darbas COVID-19 pandemijos sąlygomis“ pranešimus skaitė Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto (MF) Klinikinės medicinos instituto Anesteziologijos ir reanimatologijos katedros prof. Jūratė Šipylaitė  ir doc. dr. Mindaugas Šerpytis. Jūratė Šipylaitė taip pat vadovauja VU ligoninės Santaros klinikos Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centrui, o Mindaugas Šerpytis yra šio centro Reanimacijos-intensyvios terapijos skyriaus vedėjas. Seminare dalyvavo ir Alibekas Mustafinas – Astanos (Kazachstanas) medicinos universiteto Anesteziologijos ir intensyvios terapijos katedros profesorius. Seminaro klausėsi 670 įvairių Kazachstano regiono medicinos profesionalų.  

VU MF docentas dr. Mindaugas Šerpytis kolegoms iš Kazachstano pristatė išsamią Lietuvos valstybės veiksmų analizę nuo pat pirmųjų žinių apie koronaviruso grėsmę Europai iki efektyvaus pandemijos valdymo: „Mūsų stiprioji pusė yra ta, kad vos tik išgirdę apie naujo viruso grėsmę Europai, apie situaciją Italijoje, kurioje daug Lietuvos žmonių mėgdavo leisti žiemos atostogas slidinėdami, iš karto pradėjome ruoštis rimtiems iššūkiams. Turėjome apgalvoti viską: nuo ligoninių, kur būtų guldomi COVID-19 viruso užsikrėtę pacientai iki personalo, priemonių, gydymo organizavimo tvarkos“. Pasak docento, teko atidžiai nagrinėti kitų Europos šalių patirtį ir klaidas, situaciją pritaikant Lietuvos specifikai. Didelį vaidmenį valdant pandemiją suvaidino situacijų modeliavimas, ligoninių profiliavimas, ligonių srautų valdymas, personalo apsauga ir vienybė, profesionalumas.

„Džiaugiamės, kad mums pavyko suvaldyti COVID-19 viruso plitimą Lietuvoje. Esame tikrai laimingi, galėdami savo patirtį perduoti Kazachstano kolegoms, – teigė prof. Jūratė Šipylaitė. – Ši patirtis dar nėra labai didelė, tačiau apgalvojame kiekvieną žingsnį, modeliuojame situacijas, aptarinėjome skirtingus ligos protrūkių scenarijus. Kiekvieno paciento gydymo modelis labai individualus, tai aptarinėjame konsiliumuose. Veikia daugiaprofilinės įvairių sričių specialistų komandos. Visa tai – davė neblogų rezultatų“. Ji sakė, kad net didelis gydymo įstaigų skaičius, dėl ko dažnai Lietuva buvo kritikuojama, šiuo atveju tik padėjo efektyviai paskirstyti funkcijas tarp ligoninių. Tačiau, jos nuomone, svarbu „laikyti ranką ant pulso“, prognozuojant tolesnius COVID-19 pandemijos etapus ir rengiantis jiems.  

Astanos medicinos universiteto profesorius Alibekas Mustafinas dėkojo kolegoms iš Vilniaus už vertingas žinias, ypač už pateiktą COVID-19 pacientų vertinimo skalę: „Svarbu keistis žiniomis ir apie sveikatos sistemos žingsnius bei jų efektyvumą, ir apie gydymo intensyvios terapijos skyriuje ypatumus bei naujoves, nes tai – išgelbėtos gyvybės“.  

Seminaro „Intensyviosios terapijos skyriaus darbas COVID-19 pandemijos sąlygomis“ įrašas: https://youtu.be/33RpHgjvGI4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku