Sidebar

Naujienos

Į kovą su virusinėmis ligomis aktyviai įsitraukia vaistininkai. Jau netrukus jie galės ne tik konsultuoti ar patarti, bet ir paskiepyti. Vasario 8 d. Vilniaus universiteto Medicinos fakultete (VU MF) prasidės Imunoprofilaktikos pagrindų mokymai, skirti galiojančią vaistininko licenciją turintiems vaistininkams, norintiems įgyti teisę skiepyti gripo ir erkinio encefalito vakcinomis. Pasak VU Medicinos fakulteto Farmacijos studijų programos koordinatorės Indrės Trečiokienės, tai reikšmingas postūmis vaistininko profesijai, sveikatos priežiūros sistemai ir visuomenės sveikatai.

Jau suplanuoti užsiėmimų srautai, kuriuose vaistininkai įgis visapusiškų žinių. Nuo bendrųjų dalykų, tokių kaip imuniteto susidarymo, imunoprofilaktikos reikšmės, iki praktinių įgūdžių formavimo – paciento paruošimo procedūrai, įskiepijimo technikos, dokumentacijos, įvairių situacijų sprendimo. Mokymus ves savo srities profesionalai -  dėstytojai ir praktikai. Su suaugusiųjų skiepijimo rekomendacijomis supažindins prof. Ligita Jančorienė. Apie vakcinų kūrimą ir imuniteto susidarymo mechanizmus paskaitą skaitys prof. Aurelija Žvirblienė. Praktinius užsiėmimus su manekenais vykdys ilgametę patirtį turinčios slaugytojos.

Kursus baigę vaistininkai įgis išplėstinės praktikos vaistininko profesinę kvalifikaciją, kuri suteikia teisę įgyti licenciją ir teikti paslaugas pagal MN 170:2020. Tokiu būdu, vaistinės ir vaistininkai galės aktyviai prisidėti prie vakcinacijos apimčių didinimo. Anot Indrės Trečiokienės, skiepijimas vaistinėse jau vyksta tokiose šalyse kaip Didžioji Britanija, Airija, Portugalija, Estija ir kt. „Šių šalių patirtis rodo, kad į imunoprofilaktiką įsitraukus vaistinėms, paskiepijama daugiau asmenų, nes galima pasiskiepyti patogiu metu. Vaistinių vykdoma komunikacija pagerina skiepijimosi rodiklius ir gydymo įstaigose. Vaistininkams, tuo tarpu, suteikiama galimybė įgyti papildomą kvalifikaciją, kas suteikia asmeninio pasitikėjimo, bei skatina profesijos matomumą ir pripažinimą visuomenėje“.

Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas džiaugiasi galėdami prisidėti prie sveiktos priežiūros sistemos progreso ugdant farmacininkų kompetencijas ir, esant poreikiui, mokymus planuoja kartoti vasaros mėnesiais.

Nuotrauka 0064suiliustracija

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku