Sidebar

Naujienos

Rezidentų taryba – Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Medicinos fakulteto (VU SA MF) dalis, kurios tikslas ir pagrindinė funkcija yra atstovauti Medicinos fakulteto rezidentams ir jų interesams Universiteto ir nacionaliniu lygmeniu. Šiais mokslo metais VU SA MF Rezidentų tarybos pirmininkės pareigos patikėtos Kamilei Marcinkevičiūtei – 3-ių studijų metų vidaus ligų specialybės rezidentei. Nuo 2020 m. gruodžio ji dirba VU ligoninės Santaros klinikų IV COVID-19 skyriuje, o pandemijos piko metu, po budėjimų liekančiu laiku, papildomai darbavosi ir VUL SK Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriuje. „Bendradarbiaudama su rezidentais, rezidentūros programų koordinatoriais ir skyrių vadovais, koordinuoju rezidentų perkėlimą į specializuotus COVID-19 skyrius. Šiuo, visiems įtemptu ir sunkiai prognozuojamu, laikotarpiu tenka ieškoti sprendimų, kurie tenkintų tiek rezidentų, tiek visos medikų bendruomenės lūkesčius“, – teigia Rezidentų tarybos pirmininkė.

Praėjusį rudenį ir šią žiemą daug rezidentų pradėjo dirbti naujai atidarytuose COVID-19 gydymui skirtuose, specializuotuose, skyriuose. Nauji kolektyvai dažnai formuojami iš skirtingų gydymo įstaigų darbuotojų, skirtingų specializacijų medikų. Todėl, pasak, Kamilės, neišvengiamai kyla įvairių situacijų: „Viena, kai rezidentams tenka ateiti į jau daug metų sklandžiai funkcionuojančius skyrius, bet visai kas kita, kai esame įtraukiami į naujai atidaromo skyriaus darbo proceso organizavimą“. Rezidentė tvirtina, kad kiekvienas, nauju kolektyvo nariu tampantis, medikas visada atsineša ir savo supratimą, kaip darbai turėtų vykti. Tačiau ilgainiui tenka prisitaikyti vieniems prie kitų, dalinantis žiniomis ir gerosiomis patirtimis, per kelias savaites suformuojama vieninga ir kokybiškai dirbanti komanda. „Natūralu, kad papildomų įtampų prideda ir nuolatinis poreikis atidžiai saugotis viruso ir infekcijos protrūkių tarp personalo, – pabrėžia savo kolegas palaikanti gydytoja rezidentė. – Gaila, kad mūsų nuoširdžias, padrąsinančias šypsenas slepia nuolat veidus dengiančios apsaugos priemonės“.

Kamile Marcinkeviciute ReaktoriusRezidentų tarybos pirmininkė Kamilė Marcinkevičiūtė, 2021.

Rezidentų tarybos pirmininkės teigimu, darbas COVID-19 skyriuose tiek jai pačiai, tiek ir kitiems MF rezidentams – didelis iššūkis! Ir ne tik profesine prasme. Paskutiniu metu keitėsi ir rezidentūros studijų proceso organizavimas: teko peržiūrėti rezidentūros programos planus, darbo grafikus. Nuolat koreguojami ir kiekvieno rezidento asmeniniai planai. Dėl darbo COVID-19 skyriuose specifikos, jiems reikia daugiau nei įprastai personalo, todėl visiems be išimčių tenka intensyviai dirbti švenčių dienomis ir savaitgaliais, dažniau budėti naktimis. Gruodžio antroje pusėje, dėl itin sparčiai augusio pacientų srauto, ne vieną kartą Kamilė skambino gydytojams rezidentams ir prašė darbą COVID skyriuje pradėti jau nuo kitos dienos ryto.

„Šiuo laikotarpiu mes, rezidentai, turime daugiau atsakomybių, nei kada nors anksčiau. Sunkiai nuspėjama ligos eiga sudėtingus sprendimus dėl pacientų gydymo verčia priimti itin greitai“, – pasakoja Rezidentų tarybos pirmininkė. Anot jos, dažnai naktį prie koronavirusu užsikrėtusių pacientų budintis jaunasis medikas neturi galimybių palaukti ryto, kai į darbą atvyks galintis patarti, daugiau patirties turintis kolega.  „Bet džiugu, kad esame vieningi. Visada buvo ir yra kolegų profesionalų, kurie pasirengę padėti ar patarti bet kuriuo paros metu, bet kurią savaitės dieną“, – džiaugiasi Kamilė Marcinkevičiūtė. Ji yra įsitikinusi, kad realių valandų, kurias dabartiniai rezidentai praleidžia COVID-19 skyriuose, tikrai nesutalpina nei vienas jų darbo grafikas.

Apibendrindama šių ypatingų pandeminių gydytojų rezidentų išmoktas pamokas, jų interesus atstovaujančios Tarybos pirmininkė, neabejoja, kad šiuo metu su virusu kovojantiems pacientams, ne mažiau nei vaistų ir deguonies, reikia žmogiškumo ir bendravimo: „Taip, kol kas galime šypsotis tik akimis, todėl mokomės empatiją išreikšti kitaip – ligos ir izoliacijos išvargintiems pacientams žodžiais ir kasdieniais darbais įkvėpdami vilties ir motyvacijos.  Sunku nusakyti kiek džiaugsmo vyresniems pacientams suteikia galimybė bent kelias minutes telefonu pabendrauti su artimaisiais“. Tiesa, šie darbai dažnai lieka tylūs, nes dažnas pacientas po ligos net nepažins medikų, kurie jį išgelbėjo iš mirties gniaužtų. Visgi, anot Kamilės, prasidėjęs reikšmingas ir labai lauktas vakcinacijos procesas teikia vilties: „Tikiu, kad jau greitai visi galėsime jaustis saugiau ir aplankyti tuos, kurių taip pasiilgome“.  

Ko būsima vidaus ligų gydytoja palinkėtų vakcinų skeptikams ir visiems, abejojantiems  vakcinavimo svarba? „Palinkėčiau, pirmiausia suabejoti savo žiniomis“, – atsako ji. Kamilė ragina tuos, kas dalinasi nepatikrintomis, neaiškios kilmės, mokslu nepagrįstomis žiniomis bei skleidžia įtartinų šaltinių informaciją, jausti paprasčiausią atsakomybę. Nes tokio melo kaina – žmogaus sveikata ir gyvybė. „Ši pandemija ne tik moko mus, rezidentus, ypatingos atsakomybės ir atjautos. Beveik visus metus besitęsianti situacija moko ir visą visuomenę atskirti, kur baigiasi individo laisvės ir teisės, o kur prasideda pagarba ir pareiga savo šeimai, artimiesiems, valstybei ir  pasauliui“, – sako Rezidentų tarybos pirmininkė.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku