Sidebar

Naujienos

Nr 1Andrius Žučenka. Asmeninio archyvo nuotrauka

Iškilmingo Vilniaus universiteto (VU) Senato posėdžio „2021-uosius metus palydint“ metu buvo pagerbti labiausiai nusipelnę VU akademinės bendruomenės nariai. Dešimčiai mokslininkų buvo įteikta 2021 m. Rektoriaus mokslo premija už svarius mokslo pasiekimus. Taip pat buvo apdovanoti ir septyni jaunieji mokslininkai. Vienas iš jų – ir Medicinos fakulteto jaunesnysis asistentas Andrius Žučenka.

Kokios yra jaunojo mokslininko interesų sritys? Kas teikia daugiausiai džiaugsmo darbe? Ir galiausiai, kokią reikšmę jam turi skirta Rektoriaus premija? Apie tai ir kalbėjomės su gydytoju hematologu Andriumi Žučenka.

Papasakokite, nuo ko prasidėjo jūsų kelias į mokslą? Ar mokslininku norėjote būti nuo mažens, ar šią kryptį pasirinkote jau studijuodamas?

Mokydamasis mokykloje iš tiesų domėjausi įvairiais dalykais – matematika, kalbomis, istorija, gamtos mokslais, stengiausi žvelgti į pasaulį fundamentaliai – nuo galaktikų iki ląstelių, molekulių ir atomų. Tad pasirinkti studijas universitete buvo nemažas iššūkis, nors aplink daugumą jau buvo išsirinkę savo tolimesnį kelią. Ypač ryžtingi ir motyvuoti buvo besirenkantys medicinos studijas.

Pasvėręs visus ir prieš, taip pat pasirinkau medicinos studijas, kurių metu supratau, kad ateityje norėsiu derinti gydytojo darbą su moksline veikla. Jau nuo antro kurso kartu su grupiokais pradėjome aktyviai dalyvauti studentų mokslinėje veikloje, atlikinėti pirmuosius mokslinius darbus, tai ir buvo tie pirmieji žingsniai moksle.

Vyresniuose kursuose supratau, kad mane labiausiai domina hematologija – sudėtinga, be galo įdomi sritis su milžiniškomis perspektyvomis gydymo ir mokslo srityje. Ši sritis apjungė viską, kas mane labiausiai domina medicinoje – onkologija, genetika, imunologija, farmakologija, intensyvi terapija, klinikiniai tyrimai. Hematologijos rezidento kelias tikrai nėra lengvas, tačiau visos rezidentūros metu, vadovaujant moksliniam vadovui prof. Laimonui Griškevičiui, aktyviai dalyvavau mokslinėje veikloje, kurią tęsiu ir toliau.

Kokia yra jūsų mokslinių interesų sritys? Kokioms temoms skiriate daugiausiai dėmesio?

Mano pagrindinės domėjimosi sritys yra ūminės leukemijos, kaulų čiulpų transplantacija, taikinių terapija. Šiuo metu daugiausiai laiko skiriu gydymui atsparios / recidyvavusios ūminės mieloleukemijos tyrimams. Tai yra mano doktorantūros studijų tema.

Tyrimų metu mes vertiname įvairių taikinių terapijos vaistų, jų derinių saugumą ir efektyvumą, gydant ūminę mieloleukemiją. Lygiagrečiai atliekame ląstelinius, vaistų sinergijos tyrimus. Taip pat bendradarbiaudami su VU GMC ir biotechnologijų kompanija „Droplet Genomics“ tiriame ūminės mieloleukemijos lastelių atsparumo chemoterapijai ir taikinių terapijai mechanizmus.

Nr 3Andrius Žučenka. Asmeninio archyvo nuotrauka

Darbuojatės Universiteto Medicinos fakulteto Klinikinės medicinos instituto Vidaus ligų šeimos medicinos ir onkologijos klinikoje, Gyvybės mokslų centro Biochemijos institute. Taip pat tęsiate doktorantūros studijas. Kaip atrodo jūsų darbo diena? Kaip viską suspėjate?

Mokslinį darbą tenka derinti, kadangi dirbu gydytoju hematologu VULSK Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro Kaulų čiulpų transplantacijos skyriuje. Pagrindinę dienos dalį sudaro tiesioginis darbas su pacientais stacionare bei ambulatorinėje grandyje. Dienos metu vyksta vizitacijos, pacientų, klinikinių tyrimų aptarimai, konsiliumai, moksliniai seminarai, studentų hematologijos pratybos. Na ir, žinoma, visi darbai susiję su moksline veikla bei doktorantūros studijomis.

Taigi, kiekviena diena būna itin intensyvi, kupina iššūkių ir niekada neprailgsta, atvirkščiai – nuolat trūksta laiko. Dažnai tenka palikti kai kuriuos darbus vėlyviems vakarams arba savaitgalio dienoms ir taip, deja, aukoti poilsį ar laisvalaikį su šeima ir draugais.

Kas jums jūsų darbe teikia daugiausiai džiaugsmo? Kas yra toji varomoji jėga, motyvuojanti atrasti, siekti, tobulėti?

Neabejotinai – išgelbėtos pacientų gyvybės. Vien per paskutinius kelerius metus mūsų centre daugybė pacientų, sergančių standartiniam gydymui atspariomis onkohematologinėmis ligomis, gavo pačius moderniausius vaistus ar gydymo metodus dėka klinikinių tyrimu ar vilties / ankstyvo vaistų prieinamumo programų. Tai būtų neįmanoma be didelių mūsų centro pastangų ir gydytojų atsidavimo norint išgelbėti kiekvieną pacientą, net ir pačiose beviltiškiausiose situacijose. Mane supa puikūs kolegos, motyvuojantys tobulėti tiek praktinėje medicinoje, tiek ir moksle. Žinoma, taip pat labai palaiko ir kartu džiaugiasi mano šeima bei draugai.

Šiais metais jums buvo skirta Vilniaus universiteto Rektoriaus premija. Kokia buvo pirmoji Jūsų reakcija, sužinojus šią žinią? Ką Jums reiškia ši premija?

Tai buvo netikėta, bet labai pradžiuginusi žinia. Kartu tai yra įvertinimas visai Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro komandai už mūsų vykdomą aukšto lygio mokslinę veiklą ir, neabejotinai, mokslo pritaikymą sėkmingame pacientų gydyme.

Šio apdovanojimo nebūčiau gavęs be mane supančių žmonių, tad norėčiau labai padėkoti savo moksliniam vadovui prof. Laimonui Griškevičiui, visiems VULSK Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro kolegoms, Vilniaus universiteto akademinei bendruomenei, o taip pat savo šeimai ir gausiam draugų būriui!

Nr 2Andrius Žučenka – pirmas iš dešinės. Asmeninio archyvo nuotrauka

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku