Sidebar

Naujienos

Damian 2Damian Mialkowskyj. Asmeninio archyvo nuotrauka

„Europoje nėra geresnės vietos mokytis“, – teigia Medicinos anglų kalba 3 kurso studentas Damian Mialkowskyj. Pokalbio metu jis ne kartą pakartoja besididžiuojantis Medicinos fakultetu, kuriame mokosi. O, kad tai nėra vien gražūs žodžiai, patvirtina ir jo veikla užsienio studentų atstovybėje, aktyvus įsitraukimas į įvairias iniciatyvas.

Iš Vokietijos kilęs Damian Mialkowskyj sakė dalį studijų besimokęs nuotoliniu būdu ir pasidalino savo mintimis apie pandemijos studentams keliamas problemas, įvykusius pokyčius, nuotolinių studijų privalumus bei trūkumus.

Kokie, COVID-19 pandemijos metu įvykę pokyčiai, jūsų manymu, labiausiai neramino studentus?

Kontaktinis mokymas buvo pakeistas nuotoliniu per savaitę. Bendruomenė turėjo išmokti susidoroti su 180 laipsnių posūkiu studijose. Turėjome priprasti prie to, kad viskas vyksta skaitmeniniu būdu. Neapsiėjome ir be nesklandumų. Turėjome atnaujinti turimą techninę įrangą, kad ją naudodami galėtume tęsti studijas iš namų. Išsibarstę po visą pasaulį nuo Brazilijos iki Jungtinių Amerikos valstijų, nuo Indijos ir Singapūro, mes susitikdavome nuotoliniu būdu ir toliau tęsėme paskaitas.

Kiek užtruko, kol visi priprato prie naujo paskaitų formato, kol visi procesai tapo įprasti. Kiekvienas turėjome išmokti bendrauti naujai – suprasti kito sakomus žodžius, nematant veido išraiškų ir emocijų, kėlė daug sunkumų. Turėjome išmokti suprasti kolegą, kurio negalėjome nei matyti, nei jausti. Nuolatinis nuotolinis darbas ir mažas fizinis aktyvumas daugelį išvedė iš pusiausvyros.

Su kokiomis problemomis studentai susidūrė pandemijos metu?

Pokyčiai, kuriuos paminėjau anksčiau, ėmė kelti didelį spaudimą. Visų pirma – fiziškai. Beveik jokio judėjimo, tam tikras įprasto gyvenimo praradimas ir nusivylimas netenkant galimybės įgyti praktinių žinių. Antra, psichologinė būsena. Nusivylimas ir socialinio gyvenimo stygius lėmė nuotaikų kaitą, mažino motyvaciją dirbti, o įtraukias temas darė sunkiai suprantamomis.

Monotonija yra sėkmės priešas. Jei viena paskaita, nepaisant jų turinio skirtumų, iš esmės nesiskiria nuo kitos, tai kelia nusivylimą. Tai tarsi užburtas ratas.

Visgi, vieniems teigiant, jog nuotolinės studijos turi mažai naudos, kiti buvo linkę tam nepritarti...

Nuomonės skiriasi. Džiaugiuosi, kad galėjome sėkmingai tęsti mokslus. Naujos nuotolinio mokymosi galimybės ir duomenų rinkiniai atvėrė didžiulį naujų galimybių spektrą.

Naujas mokymosi formatas buvo efektyvus. Pavyzdžiui, paskaitos, kurios anksčiau turėjo prastą lankomumą, tapo labai populiarios. O paskaitų įrašai suteikė galimybę jas pasiekti ir žiūrėti tiek kartų, kiek reikia, nepriklausomai nuo laiko ir vietos, kurioje esi. Medžiagos kartojimui skirtos viktorinos buvo ne tik prasmingos, bet ir smagios. Praktinius seminarus vedę dėstytojai buvo ypač kūrybingi.

Taigi, padedant kolegoms ar šeimai, virtuvė, žaidimų aikštelė ar universiteto auditorijos tapo puikia alternatyva laboratoriniams darbams atlikti. Mokymuisi skirti vaizdo įrašai buvo filmuojami ir montuojami įdedant daug pastangų ir meilės. Faktas, jie nepakeis laboratorinių darbų, bet jie suteikė galimybę atrasti alternatyvą įprastam dėstymo būdui.

Damian 1Damian Mialkowskyj. Asmeninio archyvo nuotrauka

Džiaugiatės pozityviais dalykais, o ar yra tokių, kuriuos norėtumėte pakeisti?

Labai didžiuojuosi šiuo fakultetu. Mano svajonė, kad būtų vis daugiau struktūrų, vienijančių nacionalinius ir tarptautinius studentus. Deja, tai reikštų ir nemažai papildomo darbo dėstytojams ir administracijai.

Būdamas fakulteto tarybos nariu, norėčiau, kad būtų grįžta prie gyvos diskusijų kultūros. Tik keisdamiesi nuomonėmis galime geriau suprasti vieni kitus. Tai taip pat būtų puiki galimybė,  bendraujant su mokymo įstaigos, institutų ir ligoninių atstovais, palyginti mūsų turimus interesus. Kur kitur, jei ne aukščiausiame valdymo organe, mūsų fakulteto širdies skilvelyje, šie dalykai turėtų būti aptariami! To siekdamas ir toliau aktyviai dirbsiu.

Paminėjote, kad didžiuojatės Medicinos fakultetu. Kas, čia studijuojant, Jums kelia džiaugsmą?

Lietuva – graži ir kultūriškai turtinga šalis. Vilnius, sostinė, augantis didmiestis, yra ypač patrauklus jaunimui. Labai didžiuojuosi, kad esu labai stipraus studentų socialinio tinklo dalis. Mes palaikome vieni kitus mokymosi procese ir puikiai leidžiame laiką kartu po paskaitų. Dėstytojų ir studentų bendravimas yra labai kolegiškas. Jeigu tik turi klausimą, gali jį užduoti parašydamas el. paštu ir per kelias valandas sulaukti atsakymo.

Jeigu galėtumėte atsukti laiką atgal, ar tebesirinktumėte čia studijuoti?

Pagal naujausius šiuolaikinius standartus, Europoje nėra geresnės vietos mokytis. Ypač puikus tarpdisciplininis institutų bendradarbiavimas sukuria puikią aplinką mokymui ir moksliniams tyrimams. Atsidavę dėstytojai stengiasi į mokymo procesą įtraukti kiek įmanoma daugiau praktinio ugdymo.

Turėdamas prie universitetinių ligoninių besikuriantį Mokslinių tyrimų ir inovacijų centrą, Medicinos fakultetas taps pasauliniu žaidėju medicinos srityje. Tuo ypatingai didžiuojuosi. Tikiuosi, kad šiame centre galės „užaugti“ daug ateinančių kartų, išdidžiai nešiosiančių stetoskopus kaip Vilniaus medicinos fakulteto bendruomenės nariai ar alumnai!

Damian 3Damian Mialkowskyj – pirmas iš dešinės. Asmeninio archyvo nuotrauka

 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku