Sidebar

Naujienos

konferencija sveikesne aplinkaNuotraukoje (iš kairės): dr. Rūta Maceinaitė Žandarė, prof. Algirdas Utkus, dr. Rita Sketerkienė, Francesca Racioppi (PSO Europos aplinkos ir sveikatos centro atstovė), dokt. Justina Račaitė, prof. Rimantas Stukas ir dr. Donatas Austys. VU MF nuotrauka

2022 m. kovo 30 d. Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedra jau penktą kartą kvietė visuomenės sveikatos specialistus dalyvauti tarptautinėje mokslinėje-praktinėje konferencijoje „Sveikesnė aplinka – sveikesni vaikai“. Šiais metais 100-ąjį jubiliejų mininti katedra drauge su Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybe Lietuvoje, Sveikatos apsaugos ministerija ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centru Konferencija subūrė daugiau nei 700 dalyvių iš visų Lietuvos savivaldybių. Nuotoliniu būdu jie galėjo ne tik tiesiogiai klausytis pranešimų, bet ir pateikti lektoriams klausimus, diskutuoti tarpusavyje.

Tęsiant Darnaus vystymosi darbotvarkės 2030 m. ir Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono 6-osios aplinkos ir sveikatos ministrų konferencijos, Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos  Europos regiono Transporto, aplinkos ir sveikatos ministrų 5-osios konferencijos  deklaracijos įsipareigojimų įgyvendinimą, būtina ieškoti geriausių sprendimų, kaip užtikrinti ir pagerinti vaikų gyvenamąją, mokymosi ir laisvalaikio aplinką. Taip pat pasidalinti gerosiomis patirtimis kaip  aplinka gali prisidėti prie vaikų gerovės.

Pagrindinį konferencijos pranešimą pristatė Pasaulio sveikatos organizacijos Europos aplinkos ir sveikatos centro vadovė Francesca Racioppi. Apžvelgdama aplinkos ir sveikatos iššūkius Europoje, ji pabrėžė, kad turime nepamiršti daugiau nei 20 proc. mirčių pasaulyje yra siejama su aplinkos veiksniais: oro tarša, klimato kaitos keliama rizika, cheminėmis medžiagomis aplinkoje, triukšmu ir kt. Turime suprasti ir imtis veiksmų, kad labiausiai pažeidžiamos grupės (įskaitant vaikus) galėtų gyventi, mokytis ir mėgautis savo laisvalaikiu saugioje bei sveikatą stiprinančioje aplinkoje.

Visuomenės sveikatos specialisto vaidmenį kuriant sveikesnę aplinką pristatė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros partnerystės doc. dr. Rita Sketerskienė. Ji ne tik apžvelgė prevencinės medicinos specialistų rengimo raidą Vilniaus Universiteto Medicinos fakultete, bet ir kvietė diskusijai dėl platesnio visuomenės sveikatos specialisto veiklos lauko aplinkos sveikatos temoje.

Konferencijoje pranešimus taip pat skaitė atstovai iš Vilniaus Universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto ir Europos aplinkos ir sveikatos jaunimo koalicijos. Taip pat Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ bei švietimo sektoriaus mokslininkai ir praktikai.

Konferencijos programą bei pranešėjų pristatymams naudotas skaidres galite rasti ČIA.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku