Sidebar

Naujienos

278496094 733170637710102 2814398723475666657 nCanva.com nuotrauka

Ilgėjanti gyvenimo ir darbingo amžiaus trukmė bei vis ilgiau leidžiamas laikas prie ekranų sąlygoja regos sutrikimų skaičiaus augimą, prie kurio prisidėjo ir pandemijos sukelti veiksniai. Tarp tokių sutrikimų – sausų akių sindromas, akių nuovargis ir vis anksčiau pasireiškianti trumparegystė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, dar iki pandemijos kas trečias Lietuvos gyventojas turėjo regos sutrikimų ir buvo priverstas nešioti akinius, kontaktinius lęšius arba ryžtis chirurginei regos korekcijai. Balandžio pradžioje vykusioje kasmetinėje Lietuvos optometrininkų asociacijos konferencijoje „Optometrininko praktikos aktualijos 2022“ pažymėta, kad pandemija padarė įtakos ir sausų akių sindromo atvejų augimui.

„Jau ir iki pandemijos nemažai laiko praleisdavome prie ekranų, o jai prasidėjus, kai dar daugiau gyvenimo persikėlė į nuotolį, tas laikas dar pailgėjo. Dėl tokio ilgo žiūrėjimo į ekranus akys yra linkusios rečiau mirksėti, vadinasi, labiau džiūsta, todėl pradėjo smarkiai daugėti nusiskundimų dėl sausų akių“, – sako Lietuvos optometrininkų asociacijos prezidentė Vaida Kačergienė. Ji teigia, kad įtakos šiam sindromui turėjo ir nuolatinis kaukių dėvėjimas: išpučiamas oras paprastai iškeliauja per kaukės viršų ir tokiu būdu sausina bei dirgina akių gleivinę.

Konferencijoje išryškėjo dar viena aktualija – vaikų trumparegystės paplitimas. Pasak V. Kačergienės, šios problemos mastas visame pasaulyje dramatiškai auga, todėl  oftalmologijos, optometrijos ir optikos industrijos sričių specialistai ieško būdu sustabdyti vaikų trumparegystės vystymąsi. Jį sąlygoja mažųjų laiko leidimas prie ekranų, kai ilgai žiūrima į arti esantį objektą. „Pagrindinis būdas apsisaugoti nuo trumparegystės progresavimo  yra kuo ilgesnis ir dažnesnis buvimas lauke bei žiūrėjimas į tolį. Tai – viena iš svarbiausių profilaktinių priemonių“, – sako specialistė.

Konferencijoje pažymėta, jog augant regos sutrikimų skaičiams, didėja ir lazerinių operacijų populiarumas. Pasak vienos didžiausių Lietuvoje lazerines regos ydų korekcijas atliekančių klinikų, per pastaruosius penkerius metus tokių operacijų populiarumas išaugo dvigubai. Lazerinė regos ydų korekcija yra itin populiari aktyvių, jaunų žmonių tarpe, kuriems akinius nešioti yra nepatogu.

V. Kačergienė atkreipia dėmesį, jog optometrininko profesija lietuviams iki šiol nėra labai gerai pažįstama. Kas yra gydytojai oftalmologai paprastai žmonės žino, o optometrininko darbo pobūdis aiškus jiems būna ne visada. „Esame savarankiškai dirbantys pirminės akių ir regos sveikatos priežiūros specialistai, efektyviai papildantys gydytojų oftalmologų komandą, kaip tai yra priimta daugumoje pažangių pasaulio ir Europos šalių“, – aiškina V. Kačergienė.

Lietuvos optometrininkų asociacija didelį dėmesį skiria ne tik turintiems regos sutrikimų, bet ir praradusiems regą. Ji bendradarbiauja su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) bei Lietuvos aklųjų biblioteka. „Mūsų tikslas – ne tik padėti žmonėms, kuriems reikalinga regos korekcija, tačiau nepalikti nežinioje ir tų, kuriems regos korekcijos galimybės yra labai ribotos, o regos likučiai yra itin nedideli. Jei mes nebegalime padėti, stengiamės šių žmonių nepalikti be pagalbos – informuojame apie galimybę jungtis į LASS bendruomenę bei poreikį skaityti patenkinti naudojantis Lietuvos aklųjų bibliotekos garsinėmis ELVIS knygomis“, – sako V. Kačergienė.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku