Sidebar

Naujienos

summer school 2022001Lietuvoje pirmą kartą vyko Europos slaugos mokslo akademijos organizuojama Vasaros mokykla. Renginio organizatorių nuotrauka

Šių metų birželio 27 d. – liepos 8 d. Lietuvoje pirmą kartą vyko Europos slaugos mokslo akademijos (angl. The European Academy of Nursing Science, EANS) organizuojama Vasaros mokykla. Ji subūrė įvairiose Europos sveikatos tarnybose ir universitetuose dirbančius mokslininkus, besidominčius slaugos mokslu ir suinteresuotus plėsti bendradarbiavimo tinklą. Šįkart Vasaros mokykloje turėjo galimybę dalyvauti apie 100 pirmo, antro ir trečio kurso doktorantų iš įvairių Europos šalių. Joje paskaitas skaitė vieni geriausių savo srities specialistų, kurie dalinosi naujausių tyrimų rezultatais.

„EANS buvo įkurta 1999-aisiais, o Vasaros mokyklos organizuojamos jau daugiau nei 20 metų. EANS nėra vien apie Vasaros mokyklą. Mes turime įvairių veiklų, mokymų, pristatymo, debatų, galimybių bendradarbiauti ir kt. Visgi, Vasaros mokykla yra, žinoma, mūsų organizuojamų veiklų ašis. Kodėl ji yra svarbi studentams? Įrodyta, kad slaugos mokslas tebėra kūdikystėje. Jis žengia savo pirmuosius žingsnius ir mes stengiamės jį sustiprinti, skatinti mokslininkus atlikti tyrimus, plėtoti juos dominančius klausimus ir metodus tam, kad slaugos praktika ir pacientų sveikimo rezultatai gerėtų. Turime išmokyti visų šių metodų, etinių klausimų ir kt. tam, kad ateityje turėtume vis geresnius mokslininkus“, - sakė EANS prezidentė, sveikatos ir slaugos mokslų profesorė Gabriele Meyer.

Šiais metais EANS Vasaros mokyklos tema sukosi apie pacientus kaip tuos, kurie yra patys svarbiausi sveikatos priežiūros sektoriuje. Konferencijos tema yra aktuali ir išties sudėtinga. Įžvalga, kad reikėtų pripažinti pacientus, kaip pagrindinių sveikatos priežiūros sistemos dalyvius, iš pirmo žvilgsnio neatrodo itin reikšminga. Tačiau kaip sėkmingai pasiekti šį tikslą? Koks yra slaugytojo profesijos ir slaugos tyrimų indėlis? Be to, kaip slauga gali padėti stiprinti pacientų teises ir jų poreikį gauti įrodymais pagrįstą, veiksmingą, saugią, į asmenį orientuotą, savalaikę ir teisingą priežiūrą? Galiausiai, kaip būtų galima sustiprinti slaugos ir slaugos tyrimų tvarumą ir plėtrą? Šie ir kiti klausimai buvo nagrinėjami EANS vasaros mokykloje.

summer school 2022004Prof. N. Fatkulina (centre) ir prof. G. Meyer (dešinėje). Renginio organizatorių nuotrauka

Kodėl buvo pasirinkta EANS Vasaros mokyklą organizuoti VU Medicinos fakultete? Pasak prof. G. Meyer, šis pasirinkimas buvo padarytas dėl to, kad Medicinos fakultetas yra prestižinis, puikiai žinomas ir itin vertinamas dėl slaugos srityje atliekamų tyrimų. Būtent todėl tai buvo įvertinta kaip vieta, kuri yra verta būti pamatyta daugelio Europos mokslininkų. 

VU MF Sveikatos mokslų instituto direktorė prof. Natalja Fatkulina pažymėjo, kad EANS Vasaros mokykla yra itin svarbi Lietuvai: „Džiaugiamės matydami geriausius doktorantus, profesorius ir slaugos srities mokslininkus čia, Vilniuje. Didžiausi slaugos tyrimai yra atliekami Didžiosios Britanijos, Skandinavijos šalių, Vokietijos ir Ispanijos. Tuo tarpu Lietuva vis dar negali į jas lygiuotis savo pasiekimais tyrimų srityje, tačiau darome viską, ką galime, kad įsitrauktume į bendradarbiavimą, įvairius projektus ir pan. Einame tapimo lyderiais slaugos srityje keliu“.

Profesorė N. Fatkulina pridūrė, kad nėra lengva pasiekti aukštą lygį ne tik slaugos srityje atliekamuose tyrimuose, bet taip pat ir kitose mokslinėse srityje. „Paprastai tariant, mes nesame tokie lyderiai kaip Vokietija, Prancūzija, Italija ar kitos Europos šalys, bet mes mėginame to siekti. Štai kodėl mums yra tikrai svarbu, kad EANS Vasaros mokykla vyksta čia, Vilniuje. Šis renginys yra svarbus ne tik slaugytojams, bet visiems sveikatos priežiūros specialistams ir tyrėjams, VU Medicinos fakultetui ir Lietuvai“.

summer school 2022003EANS Vasaros mokyklos konferencijos fragmentas. Renginio organizatorių nuotrauka

Pirmo kurso doktorantas, iš Norvegijos kilęs Ole Martin Noidaunet taip pat išreiškė džiaugsmą galėdamas būti EANS Vasaros mokyklos dalyviu. „Man yra tekę dalyvauti įvairiuose kursuose prieš atvykstant į EANS. Čia pamačiau, kad žmonės apie kuriuos teko skaityti anksčiau, stovi priešais mane ir skaito paskaitas! Todėl tai yra labai gera galimybė jų paklausti rūpimų klausimų“, - teigė jis. Visgi, pašnekovo teigimu, bene svarbiausias EANS Vasaros mokyklos privalumas, tai – ryšių mezgimas: „Vasaros mokykla prasidėjo sėdint kartu su kitais 32 nepažįstamaisiais patalpoje. Bet mes jau nebeesame nepažįstami, mes – draugai! Mes bendradarbiaujame tyrimų projektuose, kalbame apie iššūkius, su kuriais susiduriame. Todėl tai yra puiki vieta mokymuisi. Visi džiaugiasi galėdami čia dalyvauti, nes į Vasaros mokyklą registravosi daug žmonių, tačiau ne visi gavo galimybę čia atvykti“.

Galiausiai, EANS Vasaros mokyklos renginį vainikavo dviejų dienų konferencija. Joje, priklausomai nuo turimų galimybių, studentai ir mokslininkai dalyvavo tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu.

Apie Europos slaugos mokslo akademiją (EANS)

Europos slaugos mokslo akademija yra nepriklausoma organizacija, kuri vienija narius iš skirtingų Europos šalių. EANS nariai turi aktyviai dalyvauti slaugos ar akušerijos praktikos tyrimuose. EANS nariais gali būti daktaro laipsnį įgiję specialistai. Šiuo metu skaičiuojama, kad organizacija turi daugiau nei 500 narių iš 30 šalių. Daugiausiai EANS priklausančių narių yra iš Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Nyderlandų, Ispanijos, Šveicarijos, Vokietijos, Danijos, Suomijos, Švedijos ir Portugalijos.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku