Sidebar

Naujienos

tekstui 2 Dosnumo antradienis 1x1Vilniaus universiteto fondo nuotrauka

Vilniaus universiteto (VU) fondas drauge su daugybe kitų Lietuvos nevyriausybinių organizacijų kviečia visuomenę šiandien minėti Dosnumo antradienį (angl. „Giving Tuesday“). Tarptautiniu mastu švenčiamas išskirtinis metų antradienis, kuomet  milijonai žmonių visame pasaulyje dalijasi dosnumu, susitelkia dėl bendrų tikslų, savanoriauja, keičia ir stiprina savo bendruomenes, šiemet – lapkričio 29 d.

„Kiekvienas girdėjome pasakymą, jog mokslo šaknys karčios. Drįsčiau pridurti, kad jos – ne tik karčios, bet ir kainuoja. Su šia žinute šiemet kviečiame visuomenę minėti Dosnumo antradienį – skirti paramą Lietuvos švietimo ir mokslo įstaigoms, darželiams, mokykloms, kolegijoms, universitetams. Kokybiškas išsilavinimas, tvari švietimo sistema ir daug žadantys moksliniai tyrimai reikalauja lėšų. VU fonde tikime, jog kiekvienas švietimui ir mokslui skirtas euras Lietuvai atsipirks su kaupu“, – sako VU fondo direktorius Justinas Noreika.

Oficialios statistikos portalo duomenimis, Lietuvos švietimo ir mokslo sektorius vien iš juridinių rėmėjų pernai surinko 7,8 mln. Eur paramos. Vilniaus universiteto biudžetą fiziniai ir juridiniai rėmėjai pernai papildė virš 0,5 mln. Eur. Beveik 150 tūkst. Eur buvo skirta VU fondo neliečiamajam kapitalui, kuris investuojamas, o uždirbta grąža naudojama mokslo talentams finansuoti.

„Nors skirtingų kadencijų seimams ir vyriausybėms per 30 metų švietimas ir mokslas strateginiu prioritetu tampa itin sunkiai, tai visada buvo, yra ir išliks prioritetu kritiškai mąstančiai pilietinei visuomenei. Kur šiandien pasigendama valstybės lyderystės ar trūksta lėšų, spragas ima taisyti nevyriausybinis sektorius, socialiai atsakingas verslas ir didelė privačių rėmėjų bendruomenė. Dosnumo antradienis mums yra būtent apie tai“, – priduria VU fondo direktorius J. Noreika.

2021-aisiais nepaisant besitęsiančios pandemijos ir neramumų rinkose, Dosnumo antradienis sumušė visų laikų rekordus – skaičiuojama, kad per 24 valandas vien JAV virš 35 mln. žmonių ir organizacijų skyrė paramos už 2,7 mlrd. dolerių. Be įprastai didelio aktyvumo JAV, šią dieną pernai minėjo virš 80 kitų pasaulio valstybių. 50 proc. visų dalyvavusių paramą skyrė pinigais, atitinkamai 30 proc. ir 28 proc. tą dieną aukojo daiktus ir savanoriavo.

Dešimtmetį skaičiuojantis filantropinis judėjimas simboliškai seka iškart po tokių gerai žinomų komercinių iniciatyvų kaip Juodasis penktadienis ir Kibernetinis pirmadienis. Pastebima, kad filantropija užima vis svarbesnį vaidmenį visuomenėje: lyginant su 2020 m., per Dosnumo antradienį sutelkta paramos suma pernai augo, o komercinių iniciatyvų sugeneruoti pardavimai smuko.

Lietuvoje Dosnumo antradienis aktyviau minėti pradėtas tik nuo 2019 m. Šalyje vis labiau populiarėjantis filantropinis judėjimas kasmet suvienija Lietuvos nevyriausybines organizacijas ir jų rėmėjų bendruomenes.

Šį išskirtinį antradienį kviečiame išlaisvinti savo dosnumą mokslui ir raginame skirti paramą jau antrus veiklos metus pradėjusiam skaičiuoti Vilniaus universiteto Medicinos fakuleto neliečiamojo kapitalo subfondui SKIRTI PARAMĄ.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku