Sidebar

Naujienos

20221202 012 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas prof. dr. Dalius Jatužis ir Vengrijos ambasadorius Lietuvoje Gábor Diczházi. VU MF nuotrauka

Kaip ir daugelyje mokslo istorijos sričių, medicinos istorijoje daugiausia kalbama apie atradimus, mokslinių krypčių pokyčius, tyrinėjimus ir argumentavimą. Joje retai atsižvelgiama į asmeninius išgyvenimus arba mokslininkų ir gydytojų gyvenimo vingius. Kam rūpi, ar William’as Harvey’us buvo laimingai vedęs, kai jis 1629 m. pirmasis aprašė kraujotakos sistemą? Arba kokia buvo L. Pasteur’o psichinė sveikata, kai jis 1865 m. paskelbė pirmąjį leidinį bakteriologijos tema? Tačiau Ignaz’o Semmelweis’o, kuris 1847 m. nustatė gimdyvių karštinės priežastį ir įdiegė patikimas profilaktikos priemones, gyvenimas priskiriamas aktualioms medicinos istorijos temoms nuo pat 1865 m., kai jis mirė psichiatrijos ligoninėje.

Vilniaus universiteto Medicinos fakultetui (VU MF) Medicinos istorijos muziejui bendradarbiaujant su Vengrijos ambasada bei Semmelweis‘o Medicinos istorijos muziejumi (Budapeštas, Vengrija) parengtos parodos „Semmelweis‘o simbolis“ atidarymas vyko šių metų gruodžio 2 d. Renginyje dalyvavusieji turėjo galimybę sužinoti daugiau apie vokiečių kilmės Vengrijos gydytoją, akušerį, ginekologą, antiseptikos pradininką Ignaz‘ą Semmelweis‘ą bei atrasti atsakymus į tokius klausimus kaip: kuo žmones taip patraukė šis tragiškas gydytojo likimas? Ir kodėl žmogus, pasisakęs už pažangesnes naujoves ir turėjęs įrodymų apie jų naudą, nesugebėjo įtikinti tuometinės medikų bendruomenės?

Sveikinimo žodį susirinkusiems taręs Vengrijos ambasadorius Lietuvoje Gábor Diczházi, pasidalino mintimis apie istorines Vilniaus universiteto ir Vengrijos sąsajas bei Ignaz‘o Semmelweis‘o idėjas, kurios sukėlė „revoliuciją“ medicinos pažangos siekime. „Ši paroda – puikus pavyzdys, kaip praeities gydytojai reikšmingai prisidėjo prie medicinos tobulėjimo. Dėl savo nuopelnų jie yra garbingai prisimenami, ir šiandien Ignaz‘as Semmelweis‘as yra priežastis, dėl kurios ir mes čia susirinkome“, – sakė Vengrijos ambasadorius.

20221202 026Parodos „Semmelweis‘o simbolis“ fragmentas. VU MF nuotrauka

Sveikindamas parodos atidarymo dalyvius, VU MF dekanas prof. dr. Dalius Jatužis sakė, kad istorija mus gali daug išmokyti apie visuomenės, politikos ir medicinos evoliuciją: „Žinios apie mūsų šaknis ir paveldą yra itin svarbios mūsų supratimui, iš kur mes esame kilę ir kur link mes einame. Juk kodėl mes kartais kartojame tas pačias klaidas vėl, ir vėl? Mes arba nežinome savo praeities, arba jos negerbiame. <...> Turėtume pasimokyti iš šios išskirtinės istorijos, būti atviri naujovėms, naujoms idėjoms“. VU MF dekanas dėkojo visiems, prisidėjusiems prie to, kad ši paroda išvystų dienos šviesą – Vengrijos ambasadai, ambasadoriui Gábor Diczházi, Ekonomikos atašė Peter Schmidt, I. Semmelweis‘o Medicinos istorijos muziejui bei VU MF.

Tuo tarpu VU MF Klinikinės medicinos instituto Akušerijos ir ginekologijos klinikos profesorė dr. Žana Bumbulienė į susirinkusiuosius kreipėsi primindama I. Semmelweis‘o gyvenimo istoriją, leidusią geriau suprasti to meto kontekstą ir priežastis, skatinusias ieškoti priemonių, kurios galėtų padėti įgyvendinti reikalingus pokyčius. Profesorė pažymėjo, kad vokiečių kilmės Vengrijos gydytojo siūlytos inovacijos iškart nedavė trokštamų rezultatų. „Šiandien I. Semmelweis‘o mokymas yra žinomas visiems, ne tik gydytojams ar studentams. Rankų ir instrumentų dezinfekcija yra integrali mūsų kasdienės rutinos dalis“, – sakė ji.

Parodą „Semmelweis‘o simbolis“ galite aplankyti VU Medicinos fakultete (M. K. Čiurlionio g. 21, Vilnius), koridoriuje prie Didžiosios auditorijos.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku