Sidebar

Naujienos

Seminaras SalzburgSalzburg Weill Cornell / IAS / NLA seminaras „Lipidų metabolizmas ir aterosklerozė“ dalyviai. Audrės Alonderytės asmeninio archyvo nuotrauka

2022 m. spalio 23–29 dienomis vyko Salzburg Weill Cornell / IAS / NLA seminaras „Lipidų metabolizmas ir aterosklerozė“ Salzburge, Vienoje (Austrija). Semtis patirties iš ekspertų į seminarą buvo atrinkti 34 dalyviai iš 23 šalių, tarp kurių ir 2 Lietuvos atstovės – Vilniaus universiteto Medicinos fakultete biochemiją dėstanti doc. Asta Mažeikienė bei kardiologijos rezidentė Audrė Alonderytė.

Salzburg Weill Cornell / IAS / NLA seminarų vadovas – dr. Antonio M. Gotto Jr., Weill Cornell medicinos dekanas emeritas ir Kornelio universiteto medicinos reikalų emeritas, kurio pagrindiniai mokslinių tyrimai interesai apima klinikinius lipidų transportavimo sutrikimus; lipoproteinų ir apolipoproteinų struktūrą, metabolizmą bei funkciją.

Kursų savaitė buvo sudaryta iš 20 paskaitų, paremtų naujausiais klinikiniais tyrimais bei praktika. Seminaro savaitę sudarė paskaitos bei 2 praktiniai užsiėmimai. Seminarų paskaitas vedė dr. Alanas S. Brownas, dr. Anne Carol Goldberg, dr. Bassem Masri, dr. Jessica M. Pena ir dr. Michal Vrablik.

Paskaitų temos apėmė širdies ir kraujagyslių ligų epidemiologiją ir klinikinius tyrimus, metabolinę bei genetinę dislipidemijas, lipidų valdymą moterų, vaikų ir vyresnio amžiaus suaugusiųjų populiacijose, mažo tankio cholesterolį, požiūrį į nutukimą, angiopoetiną3 ir apoC3 bei kitas aktualijas ir naujienas lipidų metabolizmo ir aterosklerozės tema.

Tuo tarpu vienas iš praktikos užsiėmimų buvo skirtas pacientų, sergančių šeimine hipercholesterolemija, identifikavimui ir valdymui. Seminaro dalyviai kartu su vienu iš dėstytojų turėjo aptarti ir parengti klinikinio atvejo analizę ir pristatyti ją kitiems kolegoms, siekiant geriau suprasti ir identifikuoti šią ligą bei jos diagnostikos iššūkius.

Visi dalyviai, kurie dalyvauja Salzburg Weill Cornell / IAS / NLA seminaruose privalo atsivežti po vieną įdomų klinikinį atvejį iš savo šalies ir pristatyti juos kitiems dalyviams bei dėstytojams. Pristačius visus klinikinius atvejus buvo išrinkti geriausi ir įdomiausi klinikiniai atvejai, tarp kurių pakliuvo ir Lietuvos atstovės Audrės Alonderytės klinikinis atvejis – „Autosominiu dominantiniu būdu paveldimos šeiminės hipercholesterolemijos sukelta ankstyva koronarinė širdies liga“.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku