Sidebar

Naujienos

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) profesorė Liubovė Murauskienė 2023 m. vasario 23-24 d. dalyvavo Strateginių įžvalgų seminare, vykusiame Europos ligų prevencijos ir kontrolės centre (The European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)), Stokholme. 

ECDC yra Europos Sąjungos institucija, kurios tikslas – stiprinti Europos gyventojų apsaugą nuo infekcinių ligų: nustatyti, įvertinti ir pranešti apie infekcinių ligų keliamas grėsmes žmonių sveikatai. 2022 m. ECDC uždaviniai ir funkcijos buvo išplėsti, atsižvelgiant į COVID-19 pandemijos patirtį. 

Šis seminaras yra vienas iš žingsnių, kuriuo siekiama pakeisti ECDC politiką, gerinti pasirengimą veikti įvairiomis aplinkybėmis ir reaguoti į „netikėtus ateities įvykius“. Trečdalis susitikimo dalyvių buvo išorės ekspertai, du trečdaliai – centro darbuotojai.

Susitikimo metu, nuosekliai apsvarstę ir aptarę ateities iššūkius, ECDC darbuotojai ir mokslo konsultantai parengė šešis ilgalaikius ateities iki 2040 m. scenarijus. Scenarijų tikslas nebuvo  tiksliai nuspėti ateitį, bet pabandyti numatyti, kaip gali atrodyti pasaulis, įsivyravus tam tikroms globalių pokyčių tendencijoms. Parengtuose scenarijuose buvo aptartas globalus kontekstas, valdymo struktūrų ir jų tarpusavio santykių pokyčiai, pagrindiniai iki 2040 metų infekcines ligas įtakosiantys veiksniai bei aprašytos atitinkamos grėsmės. 

„Paskutinių metų patirtis Europos regiono sveikatos apsaugos kontekste atskleidė būtinybę turėti aktyvią suinteresuotų pusių diskusiją, kuri leistų geriau pasiruošti nenumatytiems iššūkiams“, pabrėžė susitikime dalyvavusi VU Medicinos fakulteto prof. Liubovė Murauskienė.

Susitikimo metu, šių skirtingų ateities scenarijų kontekste, dalyviai siekė apibūdinti, kaip ECDC gali prisitaikyti, kad geriausiai reaguotų į su užkrečiamosiomis ligomis susijusius iššūkius. Taip pat buvo svarstoma, ką organizacijos viduje reikia keisti, norint veiksmingai mažinti infekcinių ligų keliamą riziką. Pasiekti seminaro numatytą tikslą padėjo įvairios grupinės diskusijos. 

Informaciją pateikė prof. L. Murauskienė

DSCF7988 editAsmeninio archyvo nuotrauka.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku