Sidebar

Naujienos

Pavasarį Vilniaus universitetas pasitiko švęsdamas įspūdingo skaičiaus – 444 metų – gimtadienį!

Truputis istorijos šią ypatingą ne tik universiteto bendruomenės nariams, bet ir visai Lietuvai dieną. 

1569 m. į Vilnių atvyko pirmieji jėzuitai ir 1570 m. įkūrė pirmąją kolegiją Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. 1577 m. popiežius Grigalius XIII-asis pritarė, kad kolegija būtų pertvarkyta į universitetą, o dar po metų Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Steponas Batoras paskelbė preliminarią privilegiją, suteikiančią kolegijai tokias pačias teises, kokias turėjo tuometiniai universitetai ir akademijos. 1579 m. būtent balandžio 1 d. Steponas Batoras suteikė privilegiją, leidžiančią kolegiją pertvarkyti į universitetą, o tų pačių metų spalio 30 d. privilegiją patvirtinančią bulę galiausiai išleido ir popiežius. 

Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, Vilniaus universitetas kvietė bendruomenę ir visuomenę dalyvauti visą savaitę trukusio gimtadienio festivalio renginiuose: prisijungti prie Žalumo festivalio „Ne per kaitriai“, išbandyti savo jėgas antrus metus organizuojamame mokslo komunikacijos konkurse „Mokslo sprintas“, pasiklausyti meninės garso instaliacijos „(D(in (D)an“ ir VU kamerinio orkestro koncerto „Kartos“, sudalyvauti orientaciniame žaidime „4.44“ ieškant su VU susijusių vietų Vilniaus mieste, taip pat – VU Botanikos sodo pažintiniuose renginiuose, pamatyti jau tradicija tapusią pirmosios lietuviškos knygos – Martyno Mažvydo „Katekizmo“ – ekspoziciją ir kituose.

Balandžio 3 d. Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas pakvietė visą bendruomenę ir artimiausius kaimynus – kolegas iš VU Kultūros centro, Sveikatos ir sporto centro ir Geomokslų instituto – šventiniams pietums ir bendrystei. 

20230403 VU444 1MF archyvo nuotraukos.

Daugiau šventinių pietų akimirkų galite matyti nuotraukų galerijoje.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku