Sidebar

Naujienos

2023 m. balandžio 20 d. ilgametis VU Medicinos fakulteto akademinės bendruomenės narys prof. habil. dr. Aleksas Petrauskas švenčia savo 100–tąjį gimtadienį!

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto bendruomenė nuoširdžiai sveikina profesorių šio auksinio jubiliejaus proga, reiškia pagarbą už ištikimybę universitetui ir Medicinos fakultetui paskirtus mokslinio, pedagoginio ir administracinio darbo metus, dėkoja už perduotą neįkainojamą patirtį, kruopštumą, neišsenkantį entuziazmą bei asmeninę šilumą ir linki kuo tvirčiausios sveikatos, tokios pačios neblėstančios energijos ir laiko įgyvendinti visus norus!

Gimtadienio dieną profesorius dalinosi įspūdžiais: „Ši diena man tikrai nėra eilinė. Prisipažinsiu, kad prastokai miegojau, nerimavau, kaip pavyks priimti visus svečius – visų labai laukiau. Be to, šiandieną dar neturėjau progos nei paskaityti, nei pasivaikščioti Vingio parke, o taip nutinka retai. Kai nepaskaitau, jaučiu tuštumą, nes labai mėgstu skaityti: lėtai, pagalvodamas ir analizuodamas, ką perskaičiau. Lengvas turinys – ne man, mėgstu filosofiją, o pasivaikščiojimas yra mano kasdienė tradicija. Neseniai skaičiau, kad norint ilgai gyventi, reikia nepiktnaudžiauti gėrimais, rūkalais ir žiūrėti ką valgai. Pagalvojau, kad taip ir gyvenau visus tuos 100 metų. Nors, prisipažinsiu, kartais reikėdavo didelių valios pastangų.“

20230420 A. Petrauskas 2 Asmeninio archyvo nuotraukos.

Prof. A. Petrauskas gimė 1923 m. Maskoliškėse, Vilniuje. 1950 m. baigęs Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą, profesorius dirbo Vilniaus respublikinėje Raudonojo Kryžiaus ligoninėje, 1960–1963 m. buvo Terapijos skyriaus vedėjas, tuomet 1963–1990 m. dėstė Vilniaus universitete, o 1977–1990 m. buvo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Terapijos skyriaus vedėjas, taip pat Gydytojų tobulinimosi fakulteto Terapijos skyriaus vedėjas. 1975 m. apsigynęs habilituotą mokslų daktaro disertaciją, profesorius visą gyvenimą gilinosi į pulmonologijos ir klinikinės farmakologijos sritis, paskelbė daugiau nei 120 mokslinių straipsnių, parašė monografiją „Diuretikų vartojimo klinikiniai aspektai“ (1985 m.), buvo vienas iš vadovėlio „Ligonių slaugymas“ (1977 m.) autorių, taip pat parašė kelias metodines rekomendacijas plaučių ligų diagnostikos ir gydymo temomis bei aktyviai dalyvavo Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro veikloje. 

20230420 A. Petrauskas 1Jubiliatą ir pulmonologijos mokslo patriarchą sveikino: prof. Edvardas Danila, Elena Bernotienė, doc. Rolandas Zablockis ir doc. Kęstutis Miškinis.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku