Sidebar

Naujienos

Šių metų balandžio mėnesio pabaigoje tarp Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) ir Tarptautinės aukštosios medicinos mokyklos (angl. International Higher School of MedicineIHSM) Kirgizstane buvo pasirašyta dvišalė bendradarbiavimo sutartis. Sutarties pagrindu VU Medicinos fakultetas įsipareigoja prisidėti prie reabilitacijos sistemos kūrimo Kirgizstane. „Šalyse, kuriose veikia efektyvi reabilitacijos sistema, sveikatos rodikliai yra ženkliai geresni“, – teigė VU Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto direktorė profesorė dr. Natalja Istomina, kuri kartu su VU MF Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedros vadovu dr. Tomu Aukštikalniu sutiko plačiau papasakoti apie pasirašytą dokumentą.

Numatomi studentų mainai, dėstytojų stažuotės, bendri projektai

Pasak profesorės N. Istominos, tai – pirma tokio tipo sutartis su Kirgizstano universitetu. „Anksčiau sveikatos priežiūros sistemos gerinimo tikslais aktyviai bendradarbiavome su Kazachstanu. Dabar ši šalis veržliai tobulėja medikų, slaugytojų ir kitų sveikatos specialistų rengime pagal Europos Sąjungos direktyvas. Norą pasekti Kazachstano keliu – vystyti mediciną, slaugą ir visuomenės sveikatos mokslus – reiškia ir kitos Vidurio šalys: Kirgizstanas, Uzbekistanas, Tadžikistanas. Šios šalys, siekdamos aukštos kokybės medicinos švietime ir praktikoje, stengiasi lygiuotis į Europos direktyvas“, – pasakojo profesorė. Jos teigimu, kažkada ir Lietuvai padėjo tuo metu labiau išsivysčiusios šalys (Europos Sąjungos ir Skandinavijos šalys, JAV, Jungtinė Karalystė), todėl dabar mes turime galimybę atiduoti duoklę ir padėti kitiems.

Pasiteiravus profesorės, kokia buvo šio bendradarbiavimo pradžia, ji paminėjo Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedrą kaip pagrindinį iniciatorių: vizitui į fakultetą buvo pakviestos IHSM Kirgizstane prorektorė, vaikų neurologė profesorė dr. Asel Usenova ir profesorė dr. Elena Kim. „Vizito metu aptarėme studentų mainų internatūros laikotarpiui galimybes, dėstytojų abipusių stažuočių perspektyvą, taip pat bendradarbiavimo studijų bei mokslinių projektų srityse klausimus. Pirminis bendradarbiavimo tikslas – VU reabilitacijos specialistų – gydytojų reabilitologų, kineziterapeutų ir ergoterapeutų pagalba kuriant reabilitacijos sistemą Kirgizstane“, – teigė profesorė N. Istomina. Anot profesorės, atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad nuo profesionalios reabilitacijos reikšmingai priklauso paciento sveikimas, o Kirgizstanas šiuo metu neturi jokios reabilitacijos sistemos. Profesorės teigimu, ilgainiui bendradarbiavimas galės plėstis. „Šiuo metu LR Sveikatos apsaugos ministerija reiškia didžiulį susirūpinimą dėl slaugytojų trūkumo, gal toks bendradarbiavimas prisidės ir prie šio tikslo įgyvendinimo ir dalis iš Kirgizstano atvykusių slaugytojų nuspręs pasilikti ir integruotis į darbo rinką Lietuvoje“.

20230509 KirgizijaMF aplankė IHSM Kirgizstane prorektorė, vaikų neurologė profesorė dr. Asel Usenova ir profesorė dr. Elena Kim / Dr. Nataljos Istominos nuotr.

Planuose – studijų programos anglų kalba

Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedros vadovas dr. Tomas Aukštikalnis teigė, kad iš Kirgizstano atvykę svečiai aktyviai domėjosi, kokia yra reabilitacijos sistema Lietuvoje, taip pat doktorantūros, magistrantūros ir bakalauro studijų programomis mūsų šalyje. „Kirgizstane norima vystyti reabilitacijos sistemą, tačiau nežinoma, kokiu modeliu remtis: lietuvišku, norvegišku, o galbūt kurti savo. Šiuo metu Kirgizstane nėra kvalifikuotų komandų su vadovaujančiu reabilitacijos specialistu ar specialistais, todėl svečiai taip pat domėjosi, kaip tokia komanda apskritai suburiama“, – pasakojo reabilitologas ir pasidžiaugė, kad svečių vizitu ir bendradarbiavimo galimybėmis labai domėjosi ir VUL Santaros klinikų Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro vadovas, reabilitologas profesorius dr. Juozas Raistenskis.

VU Medicinos fakulteto ir IHSM mokslininkai apsikeitė ne tik kontaktais, bet ir lūkesčiais. Tikimasi, kad jau greitai bus galimybė Kirgizstano piliečiams atvykti į Lietuvą mokytis reabilitacijos, kineziterapijos ir ergoterapijos atskirų modulių pagrindu, o vėliau – galbūt ir mūsų studijų programose. Anot dr. T. Aukštikalnio, IHSM Kirgizstane studentai labai norėtų mokytis sutrumpintose programose Lietuvoje, tačiau VU Medicinos fakultetas šiuo metu tokių pasiūlyti negali. „Galimai, šiuo vizitu, žengtas pirmas žingsnis reabilitacijos, kineziterapijos ar ergoterapijos studijų programų anglų kalba atsiradimo link.“

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku