Sidebar

Naujienos

2023 m. gegužės 4-7 d. Barselonoje (Ispanija) vyko Pasaulinis osteoporozės, osteoartrito ir kaulų-raumenų ligų kongresas (angl. World Congress on Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases, WCO-IOF-ESCEO). Kongrese dalyvavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) profesoriai Vidmantas Alekna ir Marija Tamulaitienė, docentė Asta Mastavičiūtė, geriatrijos rezidentas Michail Chatajan ir reabilitacijos magistrantė Dorė Orentaitė.

Kongreso tikslas – suburti mokslininkus ir klinikinius specialistus, besidominčius pagyvenusių amžiaus žmonių sveikata, iš viso pasaulio ir sudaryti galimybę pasidalinti naujausių mokslinių tyrimų rezultatais bei žiniomis apie osteoporozės, osteoartrito ir kaulų-raumenų ligų gydymą ir prevenciją.

Paskaitų, simpoziumų ir mokslinių pranešimų metu kalbėta pagrindinėmis kongreso temomis, taip pat daug dėmesio skirta geriatriniams sindromams, tokiems kaip sarkopenija ir griuvimai, ypač akcentuota sveiko senėjimo svarba.

Šiais metais Tarptautinio osteoporozės fondo prezidento apdovanojimas buvo įteiktas Samanthai Cristoforetti, reikšmingai prisidėjusiai prie fondo darbo pažangos ir informacijos sklaidos apie kaulų ligų gydymą. Samantha Cristoforetti buvo pirmoji moteris iš Europos, vadovavusi Tarptautinei kosminei stočiai 68-osios ekspedicijos metu 2022 m.

Kongrese Medicinos fakulteto tyrėjų grupė pristatė keletą mokslinių pranešimų, kuriuose nagrinėti eisenos ypatumai, griuvimai ir ankstyvosios reabilitacijos poveikis pagyvenusio amžiaus asmenų funkcinei būklei ir gyvenimo kokybei po kaulų lūžių operacinio gydymo.  

20230529 Kongresas 1Iš kairės Medicinos fakulteto profesoriai Marija Tamulaitienė ir Vidmantas Alekna, docentė Asta Mastavičiūtė, rezidentas Michail Chatajan ir magistrantė Dorė Orentaitė. / Asmeninio archyvo nuotr.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku