Sidebar

Naujienos

 53236171801_61a80aac6c_k.jpgProf. dr. Jurgita Verbickienė, VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas ir doc. dr. Karolis Ažukaitis / MF archyvo nuotr.

Šių metų rugsėjo 28 d. – spalio 1 d. Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas (VU MF) kartu su partneriais organizavo 55-ąjį kasmetinį Europos vaikų nefrologijos draugijos (ESPN) susitikimą. Per savaitės trukmės renginį Vaikų nefrologijos mokslininkai ir gydytojai, jaunieji kolegos, susijusių sričių sveikatos priežiūros specialistai bei sektoriaus partneriai ir kiti pranešėjai iš viso pasaulio asmeniškai ar internetu turėjo galimybę pristatyti savo ar išklausyti kitų pranešimus apie atliktus mokslinius tyrimus, diskutuoti ir keistis svarbiomis idėjomis, užmegzti naujus ar sustiprinti esamus ryšius medicinos ir mokslo bendruomenėse.

Kongresas prasidėjo atidarymo ceremonija, kurioje sveikinimo žodį tarė ESPN prezidentas prof. Dieter Haffner (Hanoverio medicinos mokykla, Vokietija), ESPN 2023 prezidentė ir Lietuvos vaikų nefrologų draugijos prezidentė prof. Augustina Jankauskienė (Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas) ir Vilniaus universiteto rektorius prof. Rimvydas Petrauskas. 

53236542224_6406a5716d_k.jpgProf. Dieter Haffner ir prof. Augustina Jankauskienė / MF archyvo nuotr.

„Tai pirmas kartas, kai ESPN susitikimas vyksta Baltijos šalyse. Atvykome kaip tik laiku, kad galėtume švęsti Vilniaus 700 metų jubiliejų – Vilnius yra gražus miestas su turtinga istorija ir kultūra ir, be abejo, svarbus mokslo centras“, – su dideliu entuziazmu savo kalbą pradėjo prof. Dieter Haffner. Renginys iš viso sulaukė 913 dalyvių iš 73 šalių, 766 dalyviai atvyko asmeniškai. Sulaukta 470 dalyvių iš įvairių Europos šalių: Didžiosios Britanijos (91), Italijos (65), Turkijos (57), Vokietijos (56), Prancūzijos (43), Ispanijos (39), Lenkijos (36), Lietuvos (32), Nyderlandų (31) ir Belgijos (20). Daugiau nei 100 dalyvių buvo iš ne Europos šalių: 41 – iš Azijos, 31 – iš Artimųjų Rytų, 12 – iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir po 9 – iš Afrikos ir Australijos. „Tai aukščiausio lygio Europos ir tarptautinis mokslinis susitikimas“, – teigė jis.

ESPN prezidentas padėkojo Vilniaus universitetui, Medicinos fakulteto vietiniam organizaciniam komitetui (prof. A. Jankauskienei, MF mokslo ir inovacijų prodekanui doc. dr. Karoliui Ažukaičiui ir kitiems), moksliniam komitetui (pirmininkei prof. Rukshanai Shroff ir kitiems) ir beveik 500 santraukų recenzentams už išskirtinį svetingumą ir pagalbą: „Prof. Rukshana Shroff ir jos komanda parengė puikią 476 priimtų santraukų programą, apimančią visas pagrindines vaikų nefrologijos temas.“ Prof. D. Haffner teigė, kad ESPN 2023 susitikimas suteikė išskirtinę galimybę rinktis iš plataus „mokslinio meniu“: 66 sesijų su 117 kviestinių pranešėjų, 3 CME, 6 workshop‘ų, 31 žodinės prezentacijos, 153 3 minučių trukmės pristatymų ir 292 elektroninių stendinių pranešimų. Savo mokslinius tyrimus buvo pakviesti pristatyti pranešėjai iš viso pasaulio ir kviestiniai pranešėjai iš partnerių draugijų: Europos inkstų asociacijos (ERA), Amerikos vaikų nefrologų draugijos (ASPN), Azijos vaikų nefrologų asociacijos (AsPNA), Japonijos vaikų nefrologų draugijos (JSPN). „Neabejoju, kad šis kongresas prisidės prie rezultatyvių diskusijų ir paskatins bendradarbiavimą“, – sakė ESPN prezidentas.

53236541744_21fdf91a8f_k.jpgESPN 2023 / MF archyvo nuotr.

„Tikimės, kad šis kongresas taps naudinga platforma, skatinančia globalizaciją, palengvinančia mokslininkų keitimąsi idėjomis ir dalijimąsi gerąja patirtimi medicinos bendruomenėje“, – sakydamas sveikinimo kalbą teigė Vilniaus universiteto rektorius prof. Rimvydas Petrauskas. Pasak jo, Vilniaus universitetui ir visai Lietuvos medikų bendruomenei didelė garbė ir pripažinimas, kad tiek daug mokslininkų iš įvairių pasaulio šalių priėmė kvietimą ir atvyko į Vilnių, nepaisydami sudėtingos šiandienos pasaulio geopolitinės situacijos. Rektorius pabrėžė esąs tvirtai įsitikinęs, kad krizės visada suteikia naujų galimybių pokyčiams, įskaitant senų koncepcijų ir sprendimų priėmimo procesų persvarstymą, naujų strategijų pritaikymą bei įgyvendinimą. „Esu įsitikinęs, kad Vilnius turi potencialą tapti Europos intelektualiniu metropoliu, kuriame plėtojami svarbūs Europos naratyvai, priimami politiniai sprendimai ir, žinoma, vyksta svarbūs mokslo įvykiai“, – savo kalbą baigė prof. Rimvydas Petrauskas.

„ESPN 2023 susitikimas buvo nepaprastai sėkmingas. Užsiregistravusiųjų ir dalyvavusių skaičius tik patvirtino, kad tai buvo didžiausias ir plačiausiai atstovaujamas kongresas per visą ESPN konferencijų istoriją tiek temų, tiek formatų požiūriu. Kongreso mokslinė programa ypač išsiskyrė tuo, kad buvo akcentuojama „žalioji nefrologija“, pavyzdžiui, stendinių pranešimų sesijos vyko be popierinių plakatų. Arba „trumpieji pristatymai“ – 3 minučių trukmės glausti pranešimai, kurie, kaip iš pradžių buvo manyta, sukels tam tikrų sunkumų, tačiau viskas vyko labai sklandžiai, ir sulaukėme itin teigiamų atsiliepimų. Taigi, įvairaus formato ir trukmės pristatymai tokio masto renginyje visų pirma buvo puiki galimybė nefrologija besidomintiems mūsų jauniesiems gydytojams, mokslininkams, rezidentams ir studentams“, – po renginio sakė ESPN 2023 prezidentė prof. Augustina Jankauskienė. Anot jos, dinamiška šio kongreso programa, apimanti tiek glaustus jaunųjų mokslininkų pranešimus, tiek tradicines plenarines paskaitas, kurias skaitė kviestiniai pranešėjai, suteikė daug galimybių visapusiškai apsvarstyti mokslo sklaidą ir transformaciją: „Bendravimas, bendradarbiavimas, žinių įgijimas ir požiūrio praplėtimas – štai kur tikrasis mokslo žavesys. Didžiuojamės ir dėkojame Vilniaus universitetui ir Medicinos fakultetui už tai, kad ėmėsi vadovaujančio vaidmens organizuojant šį kongresą.“

VU Medicinos fakultetas taip pat dalinasi džiugia naujiena – MF mokslo ir inovacijų prodekano doc. dr. Karolio Ažukaičio išrinkimu į ESPN valdybos narius.

1967 m. įkurta Europos vaikų nefrologų draugija siekia skleisti žinias ir gerinti inkstų ligomis sergančių vaikų gydymą Europoje. Nuo 2022 m. ESPN, kurios valdybą sudaro prezidentas, viceprezidentas, išdininkas bei dar 8 nariai, vienija daugiau nei 700 aktyvių narių – vaikų nefrologijos specialistų ir mokslininkų. Jų plataus masto veikla apima kasmetinį kongresą, bendrus mokslinius tyrimus, mokomuosius kursus, internetinius seminarus, klinikines gaires, trejų metų trukmės vaikų nefrologijos mokymo programą ir ES sertifikuotos komisijos egzaminą. ESPN taip pat yra įkūrusi šešias specializuotas darbo grupes, atliekančias mokslinius tyrimus ir vykdančias švietimą šioje srityje.

Daugiau nuotraukų iš kongreso galima peržiūrėti čia.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku