Sidebar

Naujienos

 pro-k4q2hgR3.jpeg„Tyrėjų Grand Prix 2023“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Šių metų spalio 18 d. Vilniuje įvyko „Tyrėjų Grand Prix 2023“ finalinis renginys. Tai – jau antrą kartą organizuojamas mokslo populiarinimo konkursas, kuriame varžosi Lietuvos jaunieji mokslininkai, turintys patraukliai pristatyti savo disertacijos tyrimą per 4 minutes.  

Šį kartą tarp konkurso finalininkų – ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) atstovai: 2-ąją vietą laimėjusi Medicinos fakulteto doktorantė Rūta Morkūnienė ir doktorantas, Nacionalinio vėžio instituto Vėžio epidemiologijos laboratorijos jaunesnysis mokslo darbuotojas Povilas Kavaliauskas.

„Džiaugiuosi neįkainojama „Tyrėjų Grand Prix“ konkurso patirtimi! Tai buvo auginanti kelionė, kuri leido ant scenos atsipalaiduoti, pajausti salę, gyventi savo kalba, tikėti kiekvienu žodžiu ir pasitikėti tik savimi. Dėkoju už šią patirtį „Tyrėjų Grand Prix“ organizatoriams – sumanytojai Zanetai Freyer, mentoriams, dirbusiems kartu – Dovilei Lipnickei ir Andriui Ivanovui. Ačiū komisijos nariams – Urtei Neniškytėi, Tomui Balžekui ir Domantui Razauskui – už šiltą grįžtamąjį ryšį. Ačiū visiems, atėjusiems palaikyti! Top3 pasirodymas ir Rotary Akademijos mentorystės kelialapis – didelis įvertinimas ir paskatinimas dirbti toliau, geriau ir aukščiau!“ – po įvykusio renginio įspūdžiais pasidalino MF dokt. gydytoja Rūta Morkūnienė. Antrąja vietą finale R. Morkūnienė iškovojo pristačiusi savo rengiamą disertaciją tema „Neišnešiotų Lietuvos naujagimių augimas nuo gimimo iki mokyklinio amžiaus pabaigos, jų fizinės ir bendros sveikatos būklės sąsajos (longitudinis tyrimas)“.

Povilas Kavaliauskas pristatė savo disertaciją tema „Medicinos personalo patiriamas profesinis stresas, profesinis išsekimas ir savižudybių rizika“. „Pasaulyje nustatyta, kad medicinos darbuotojai patiria didelį stresą, tarp jų dažnesnės savižudybės ir psichikos sveikatos problemos nei bendroje populiacijoje. Matydami, kad mūsų šalyje ši tema nėra išsamiai išnagrinėta ir aprašyta, nutarėme atlikti esamos situacijos įvertinimą. Tyrimas susideda iš dviejų dalių: pirmojoje vertinome medikų savižudybių riziką ir atliksime detalų mirčių priežasčių vertinimą. Antrojoje atlikome išsamų psichikos sveikatos įvertinimą, kurio metu apklausėme daugiau nei 1600 įvairių medicinos darbuotojų: gydytojų, rezidentų, slaugytojų ir kitų“, – apie savo rengiamos disertacijos temą kalbėjo Povilas Kavaliauskas. Anot jo, sudėtinga ir klampi mokslinė tema gali būti pristatyta patraukliai, aiškiai ir paprastai. „Nors teko dalyvauti ne vienoje konferencijoje ir pristatinėti pranešimus lietuvių bei anglų kalbomis, būtent „Grand Prix“ konkursas man davė daugiausiai pamokų, kaip atskleisti, išgvildenti savo pasirinktą temą patraukliai, ką daryti, kad ji tikrai įtrauktų žiūrovą, taptų jam artima, o svarbiausia – lengvai suprantama“, – įspūdžiais po renginio dalinosi P. Kavaliauskas.

Primename, kad „Tyrėjų Grand Prix“ konkursas yra laimėjęs du nacionalinius apdovanojimus – „Global Lithuania Leaders“ nominaciją ir Lietuvos mokslo akademijos apdovanojimą.

„Tyrėjų Grand Prix“ komisiją sudarė: neuromokslininkė doc. dr. Urtė Neniškytė, Lietuvos dainų autorius ir atlikėjas, radijo laidų vedėjas, AGATA tarybos pirmininkas Domantas Razauskas ir „15min“ generalinis direktorius Tomas Balžekas.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku