Sidebar

Naujienos

 53392770414_68f092eda2_k.jpgOdontologijos programos studentės lanko senjorus „Tremtinių namuose“ / MF archyvo nuotr.

Su specialiąja socialinės globos įstaiga „Tremtinių namai“ Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) Odontologijos institutą sieja sena draugystė ir malonus bendradarbiavimas. MF docentės dr. Rasmutės Manelienės iniciatyva odontologijos studijų programos gerontodontologijos kurso metu studentai lanko globos namų gyventojus. Ši praktika studentams, jauniems žmonėms ir būsimiems gydytojams odontologams, suteikia galimybę iš arčiau susipažinti su vyresnio amžiaus bei skirtingos socialinės padėties žmonėmis, edukuoti juos apie tinkamą burnos sveikatos būklės palaikymą, atlikti gydomąsias procedūras ir kt.

Šį pirmadienį „Tremtinių namuose“ IV kurso odontologijos programos studentės Šarlota Galinauskaitė ir Rusnė Karlikauskaitė kartu su doc. dr. Rasmute Maneliene senjorams skaitė paskaitą apie tinkamą burnos sveikatą: dantų priežiūrą, valymą, tam skirtas priemones – specialius šepetėlius bei kaip juos pasirinkti, valymo technikas, dantų pastas ir jų pasirinkimą, išimamų protezų naudojimą ir priežiūrą, papildomas burnos priežiūros priemones – burnos skalavimo skysčius ir kt., būdingiausias vyresniame amžiuje burnos bei dantų ligas. „Ši iniciatyva odontologijos studentams suteikė galimybę susipažinti su vyresnio amžiaus žmonių burnos sveikatos ypatumais, leido plačiau pažvelgti į senjorų gydymo principus ir jų pritaikymą praktikoje. Socialinės globos namuose pirmą kartą susidūrėme su pacientais, sergančiais įvairiomis sisteminėmis ligomis, turinčiais motorikos, klausos, pažinimo funkcijos sutrikimų, kitaip tariant, negalinčiais pasirūpinti savimi asmenimis, kuriems, be abejo, reikalinga ir gydytojo odontologo pagalba. Džiaugiamės galėję prisidėti prie „Tremtinių namų“ gyventojų edukacijos apie burnos sveikatą bei individualaus pacientų įvertinimo ir gydymo. Įgytos žinios yra be galo svarbus aspektas, tačiau neįkainojama šios iniciatyvos dalis – užmegztos naujos draugystės su išmintingais, kiekviena diena besidžiaugiančiais žmonėmis“, – įspūdžiais po paskaitos dalinosi studentė Šarlota Galinauskaitė.

„Geroodontologijos kurso metu studentai mokosi diagnozuoti vyresnio amžiaus žmonių grupėse burnos ligų rizikos veiksnius, kserostomijos priežastis, naudojamų medikamentų įtaką burnos ligoms, infekcinių burnos ligų priežastis, žandikaulių pokyčius netekus dantų, ėduonies vystymosi epidemiologiją, šakninio ėduonies atsiradimo priežastis, pūlinių charakteringus požymius, anatominius ir elgesio ypatumus, įtakojančius nekariozines kietųjų dantų audinių ligas, dantų jautrumo priežastis, temporomandibulinio sąnario sutrikimų simptomus ir kt. dalykus“, – apie tai, kas yra geriatrinė odontologija pasakojo doc. dr. Rasmutė Manelienė. Anot docentės, dėl kognityvinių sutrikimų, poliligotumo ir polifarmacijos geriatrinio paciento burnos sveikatos būklė prastėja, diagnostika sudėtingėja, gydymas tampa paliatyviu, todėl labai svarbu, kad studentai kuo anksčiau būtų įtraukiami, įgytų supratimą apie žmogaus senėjimo procesus, fiziologinius pokyčius, būtų ugdomi jų gebėjimai diagnozuoti burnos ligas šiai amžiaus grupei, identifikuoti ligų riziką, nustatyti galutinius gydymo tikslus, taip pat – aplinkos veiksnius, susijusius su burnos sveikatos priežiūra.

Tokių iniciatyvų metu odontologijos studentai, jauni žmonės ir būsimi gydytojai, ne tik gilina savo žinias, bet ir mokosi išminties, ugdo kantrybę ir empatiją bendraudami su socialinėse globos įstaigose gyvenančiais vyresnio amžiaus žmonėmis, kuriems labai svarbus bet koks dėmesys, ypatingai šiuo šventiniu laikotarpiu.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku