Sidebar

Naujienos

Vilniaus universiteto mokslininkai vykdo biomedicininį tyrimą „Seleno ir jodo biologinio prieinamumo vertinimas žmonių mityboje“, kuris yra jungtinio projekto, vykdomo kartu su Kauno technologijos universiteto ir UAB „Vievio paukščiai“ mokslininkais, dalis, bei kviečia jame dalyvauti – tapti tiriamaisiais.

Tyrimo dalyviai:

Jei esate 18–35 m. amžiaus ir neturite neįtraukimo į tyrimą kriterijų, kuriuos galite patikrinti čia, jums galite skirti laiko bei norite įsitraukti ir prisidėti prie mokslo raidos, sveikesnės mitybos praktikos ir geresnės visuomenės sveikatos – tyrėjai nekantraudami Jūsų laukia! Jūsų dalyvavimas tyrime yra visiškai savanoriškas, todėl turite teisę bet kuriuo metu nutraukti savo dalyvavimą jame.

Tyrimo dalyviai kviečiami dalyvauti tyrime šiomis datomis:

  • 2024 m. sausio 12 d. nuo 10 val. iki 12 val.
  • 2024 m. sausio 13 d. nuo 10 val. iki 13 val.
  • 2024 m. sausio 19 d. nuo 11 val. iki 14 val.
  • 2024 m. sausio 20 d. nuo 11 val. iki 14 val.

Vieta: tyrimo dalyviai kviečiami atvykti į 309 auditoriją VU Medicinos fakultete M. K. Čiurlionio g. 21, Vilnius.

Tyrimo idėja ir pagrindimas:

Selenas ir jodas yra gyvybiškai svarbūs žmogaus sveikatai mikroelementai. Seleno paskirtis žmogaus organizme yra įvairiapusė. Jis yra stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Be to, selenas atlieka svarbų vaidmenį stiprinant imuninę sistemą, didinant atsparumą ligoms ir infekcijoms. Jodas yra svarbus tinkamai skydliaukės, reguliuojančios medžiagų ir energijos apykaitą ir bendrą savijautą, veiklai. Pakankamą jodo kiekį ypatingai svarbu gauti vaikams, reprodukcinio amžiaus moterims, nėščiosioms ir maitinančioms moterims, nes jodo trūkumas yra pagrindinė vaikų protinio ir fizinio atsilikimo priežastis. Deja, daugelis žmonių visame pasaulyje su maistu suvartoja nepakankamą seleno ir jodo kiekį, todėl gali kilti asmens ir visuomenės sveikatos problemų. Kiaušiniai yra natūralus svarbiausių mikroelementų, įskaitant seleną ir jodą, šaltinis. Selenas daugiausia gaunamas iš grūdų, mėsos, žuvies ir kiaušinių, o kiaušiniai yra svarbus mitybos šaltinis. Su maistu gaunamas jodo kiekis priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant dirvožemio sudėtį, aplinkos veiksnius ir mitybos įpročius. Todėl kiaušinių papildymas selenu ir jodu, šių mikroelementų dedant į paukščių lesalus, vadovaujantis Europos Sąjungos,  ir Lietuvos Respublikos teisės aktais ir mokslu grįstais įrodymais, yra perspektyvi galimybė pagerinti žmonių sveikatą ir mitybą.

Tyrimo tikslas:

Įvertinti jaunų asmenų seleno ir jodo biologinį prieinamumą, t. y. jų įsisavinimo ir panaudojimo organizme laipsnį, vartojant jodu ir selenu papildytus kiaušinius ir nustatyti veiksnius galinčius turėti įtakos šių mikroelementų biologiniam prieinamumui.

Tyrimo eiga:

  • Atranka – Jums susidomėjus dalyvauti, atliksime trumpą atranką, siekdami įsitikinti ar atitinkate įtraukimo kriterijus.
  • Informuoto asmens sutikimo forma – prieš dalyvaujant tyrime Jums bus suteikta detali informacija apie tyrimą, jo tikslą, procedūras, galimą riziką ir naudą, turėsite galimybę užduoti klausimus ir pasirašysite sutikimo formą
  • Duomenų rinkimas –
    • pirmojo vizito metu Jūsų užpildysite tyrimo klausimynus, išmatuosime antropometrinius rodiklius (ūgį, svorį, arterinį kraujo spaudimą, širdies susitraukimų dažnį, kūno sudėties rodiklius), surinksime šlapimo mėginį, kuriame tirsime seleno ir jodo kiekį.
    • 7 dienas namuose pildysite mitybos dienyną
    • 2 kartus per 5 dienas surinksime Jūsų šlapimo mėginius
    • 2 kartus atsakysite į trumpą pojūčių, valgant kiaušinius, klausimyną.
  • Tyrimo trukmė – 10dienų (iš viso 3 Jūsų vizitai į tyrimo centrą).


Tyrimo dalyvio įsipareigojimai:

  • Sąžiningai ir išsamiai užpildyti klausimynus visų vizitų metu
  • 5 dienas kasdien suvalgyti po 1 kietai virtą tyrimo kiaušinį pusryčiams
  • Laikytis mitybos rekomendacijų ir 7 dienas pildyti mitybos dienyną
  • Sutartu laiku 2 kartus atnešti šlapimo mėginius
  • Pranešti apie bet kokius sveikatos pokyčius tyrimo metu
  • Laikytis konfidencialumo dėl tyrimo eigos

Susidomėjote – ką daryti toliau?

Jei Jus sudomino galimybė dalyvauti šiame tyrime – susisiekite su tyrėjais el.paštu ir užduokite visus rūpimus klausimus.

Labai vertiname Jūsų norą prisidėti prie šio biomedicininio tyrimo. Jūsų dalyvavimas šiame tyrime pagilins mokslininkų žinias ir supratimą apie seleno ir jodo biologinį prieinamumą ir jų vaidmenį bendrai sveikatai išlaikyti, prisidės prie mokslo raidos, sveikesnės mitybos praktikos ir geresnės visuomenės sveikatos, sudarydamas sąlygas siekti geresnių asmens ir visuomenės sveikatos rodiklių.

Iš anksto dėkojame, kad svarstote galimybę dalyvauti šiame svarbiame visuomenei tyrime. Kviečiame pasidalinti informacija (kvietimu) apie vykstantį tyrimą su savo draugais, bendradarbiais ar artimaisiais.

Pagrindinis tyrėjas – Vilniaus Universiteto Medicinos fakulteto docentė dr. Lina Zabulienė.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku