Sidebar

Naujienos

2023_12_14_VU_debatai_web-1.jpgVU archyvo nuotr.

2023 m. gruodžio 14 d. Vilniaus universiteto Filologijos fakultetas (VU FF) organizavo tarpfakultetinius akademinius debatus anglų kalba „Perteklinės informacijos poveikio visuomenei“ (angl. „Hype and Its Effects on Society“) tema. Šių metų debatai pasižymėjo tuo, kad studentų komandos atstovavo įvairiems VU padaliniams ir turėjo parengti tezes, pagrįstas moksliniais tyrimais, geriausiai atspindinčiais jų atstovaujamą discipliną ir būsimą profesiją.

Debatuose susirungė 10 studentų komandų iš VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto, Matematikos ir informatikos, Komunikacijos, Medicinos, Ekonomikos ir verslo administravimo bei Filologijos fakultetų, varžęsi dėl geriausios 2023 m. debatų komandos vardo.

„Akademinių debatų formatą taiko prestižiniai Europos universitetai, prie jų prisijungė ir VU akademinė bendruomenė. Tai – puiki galimybė studentams padiskutuoti apie perteklinės informacijos poveikį visuomenei, o komandai, savo argumentais paveikiausiai įtikinusiai garbingą komisiją, atitenka ir 2023 m. debatų taurė. Šis renginys puoselėja viešojo kalbėjimo tradicijas ir pabrėžia kalbos santykį su kitomis disciplinomis“, – teigė debatų ambasadorius, VU Filologijos fakulteto dekanas prof. Mindaugas Kvietkauskas.

Debatuojančius vertino penkių ekspertų komisija – lyderiai, aktyviai atstovaujantys savo veiklos sritims: VU organizacijos vystymo ir bendruomenės reikalų prorektorė prof. Vilmantė Pakalniškienė, diplomatė Emily J. Hicks (JAV ambasada), vaikų gydytojas nefrologas doc. dr. Karolis Ažukaitis (VU Medicinos fakultetas), „15min“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas, knygų apžvalgininkas ir literatūros ekspertas Audrius Ožalas ir diplomatas Markas Passas (Jungtinės Karalystės ambasada).

2023_12_14_VU_debatai_web-10.jpgDoc. dr. Karolis Ažukaitis / VU archyvo nuotr.

„Noriu pasidžiaugti, kad mūsų studentai (Visuomenės sveikatos ir kineziterapijos komandos) pirmą kartą sudalyvavo tarpfakultetiniuose debatuose, kuriuose jau antrą kartą tenka garbė teisėjauti. Mūsų studentai pasirodė puikiai! Net jei nelaimėjome prieš patyrusius debatuose fakultetų atstovus, mūsų studentų debiutas buvo tikrai puikus! Džiaugiuosi, kad į mūsų studentų pasirodymą dėmesį atkreipė ir VU prorektorė V. Pakalniškienė, ir JAM ambasadorė E. J. Hicks. Tai – didelis įvertinimas. Galime tik džiaugtis ir didžiuotis, kad turime tokią talentingą naują studentų kartą, reprezentuojančią akademijos dvasią“, – po debatų įspūdžiais pasidalino doc. dr. Karolis Ažukaitis.

2023_12_14_VU_debatai_web-43.jpgNuotraukoje – MF komandos narė Fausta Emilija Grigaitytė / VU archyvo nuotr.

„Šie debatai buvo puiki proga „pasitikrinti“ ne tik savo anglų kalbos žinias, bet patobulinti diplomatinius bei viešojo kalbėjimo įgūdžius. Turėjome galimybę panagrinėti socialinių ir humanitarinių mokslų temas iš kitos, t. y. medicinos mokslų perspektyvos. Džiaugiuosi, kad galėjau pabūti bendraminčių apsuptyje ir kartu įgyti daugiau patirties. Nors mūsų komanda prizinių vietų neužėmė, tokie renginiai kaip šis tikrai skatina domėtis, išbandyti save, tobulėti“, – debatų įspūdžiais dalinosi MF komandos narė Fausta Emilija Grigaitytė, studijuojanti kineziterapijos programoje. „Pradžioje reikėjo išeiti iš savo komforto zonos, įveikti baimę, nusiteikti kalbėjimui prieš žiūrovus – tai ir yra sunkiausia dalis dalyvaujant tokiuose debatuose. Iš tiesų, man tai buvo nauja patirtis. Džiugu, kad tiek visi dalyviai, tiek publika buvo geranoriški ir palaikantys. Mūsų komandą itin palaikė ir mielai konsultavo VU anglų k. dėstytojos Diana Gornatkevičienė ir Danguolė Straižytė. Mano pagrindinis patarimas kitiems – išdrįsti, nebijoti suklysti ir tiesiog sudalyvauti“, – pasakojo debatuose dalyvavęs ir kitas MF komandos narys, kineziterapiją taip pat studijuojantis Jonas Guntys.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku