Sidebar

Naujienos

 53470876912_769b677e14_k.jpgIš kairės: prof. Kęstutis Ručinskas, doc. dr. Vilius Janušauskas, prof. Robertas S. Samalavičius ir prof. Pranas Šerpytis / MF archyvo nuotr.

Lietuvos mokslo premijai šiemet teikti net trys Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) mokslininkų grupių darbai. Vieną iš jų, darbų ciklą „Gyvybės palaikymo mechaninės kraujotakos priemonėmis sistemų įdiegimas į klinikinę praktiką ir metodikos tobulinimas (2008–2022)“, parengė Medicinos fakulteto mokslininkai – Skubios medicinos klinikos vadovas bei Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos prof. Pranas Šerpytis, Skubios medicinos klinikos prof. Robertas Stasys Samalavičius, Širdies ir kraujagyslių klinikos prof. Kęstutis Ručinskas, Širdies ir kraujagyslių klinikos doc. dr. Vilius Janušauskas. Mokslininkai sutiko papasakoti apie premijai teiktą mokslinių darbų ciklą.

53471925968_91bcbc82d2_k.jpgProf. Pranas Šerpytis / MF archyvo nuotr.

Apibendrinta daugybės metų patirtis

Mokslinių darbų ciklas „Gyvybės palaikymo mechaninės kraujotakos priemonėmis sistemų įdiegimas į klinikinę praktiką ir metodikos tobulinimas (2008–2022)“ apima 15-os metų laikotarpį. Pagrindinė ciklą jungianti tematika – ūmus ir lėtinis širdies nepakankamumas bei jų gydymo metodai. Darbų cikle taip pat apžvelgta, kaip vystėsi pagalbinių kraujotakos priemonių diegimas klinikinėje praktikoje Lietuvoje ir pasaulyje, kokie buvo atlikti tyrimai molekuliniame lygmenyje, gilinantis į galimas ligų priežastis.

Anot profesoriaus Prano Šerpyčio, ne kiekvienam pacientui galima pritaikyti pagalbines kraujotakos priemones. „Tačiau esama jaunų, darbingo amžiaus žmonių, kurie neturi jokių išreikštų gretutinių ligų, ir štai jiems, pavyzdžiui, susirgus gripu ir miokardo infarktu bei ligai komplikavusis širdies raumens uždegimu (miokarditu), išsivysto širdies nepakankamumas. Tokiais atvejais mes galime pasitelkti pagalbines kraujotakos priemones ir išgelbėti žmonių gyvybes. Medicinos fakulteto Širdies ir kraujagyslių klinikoje turime susiformavusias pagalbinių gydymo metodų, komandinio darbo tradicijas. Jeigu nebūtų visos komandos – kardiologų, kardioanesteziologų, širdies chirurgų ir kitų – negalėtume padėti žmonėms. Turime sukaupę didžiulę patirtį“, – kalbėjo profesorius.

53472204615_79ffc4258d_k_1.jpgProf. Kęstutis Ručinskas / MF archyvo nuotr.

Darbų cikle mokslininkai apibendrino ilgą savo klinikinio darbo patirtį. Profesorius Kęstutis Ručinskas pasakojo, kad 1999 m. Širdies ir kraujagyslių ligų klinikoje buvo prijungtas pirmasis dirbtinis skilvelis, arba kitaip, „dirbtinė širdis“. „Šiandieną tai yra „tiltas“ į transplantaciją. Daliai pacientų dirbtinis skilvelis tampa laikina priemone belaukiant donorų, kurių Lietuvoje nėra labai daug. Dirbtiniai skilveliai leidžia žmogui išgyventi dar metus ar du, kartais – ir penkis, kol atsiranda tinkamas donoras. Pacientai leidžia laiką namuose, tik epizodiškai atvykdami į ligoninę, kai kurie iš jų gali dirbti įprastus savo darbus. Šie aparatai leidžia žmonėms pilnai funkcionuoti visuomenėje“, – teigė profesorius K. Ručinskas.

„Visas ciklas apima labai platų gydymo spektrą – nuo ūmaus iki lėtinio širdies nepakankamumo. Tyrinėjome pagalbinių kraujotakų taikymą tiek ūmioje, tiek lėtinėje fazėje, pereinant į transplantaciją. Mano sritis – ekstrakorporinė membraninė oksigenacija. Tai – dirbtinės kraujotakos technika, kurios imamės pirmiausia, gydydami ūmų širdies nepakankamumą – miokardo infarktą, kada ligonį ištinka kardiogeninis šokas. Kaip minėjo mano kolegos, moksliniai tyrimai šioje srityje prasidėjo gerokai anksčiau. Tai buvo profesorių Vytauto Jono Sirvydžio, Algimanto Marcinkevičiaus, docento Alio Baublio darbai. Vienu metu Pabaltyje turėjome stipriausias pozicijas, į mus kreipdavosi konsultacijų, mūsų klinika buvo viena iš nedaugelio Europoje, taikiusi minėtą techniką vyresnio amžiaus žmonėms. Tuo metu tai buvo inovatyvu“, – kalbėjo profesorius Robertas S. Samalavičius.

53471925823_1f5c8f8d08_k.jpgDoc. dr. Vilius Janušauskas / MF archyvo nuotr.

Komandinis darbas – galimybė dovanoti gyvenimus

Anot Medicinos fakulteto mokslininkų, širdies nepakankamumą turinčių pacientų gydyme yra be galo svarbus komandiškumas. „Nors kiekvienas darbuojamės šiek tiek skirtingose srityse, esame vienodai atsakingi, mus jungia bendras tikslas – širdies nepakankamumo išgydymas. Pavyzdžiui, su profesoriumi Kęstučiu Ručinsku esame širdies chirurgai ir mūsų tiesioginis darbas yra susijęs su mechaninių pagalbinių prietaisų prijungimu, stebėjimu, kaip po prijungimo keičiasi pacientų imuninis atsakas, taip pat – pacientų paruošimu transplantacijai. Atlikdami mokslinius tyrimus analizuojame, kaip mums sekasi, ką galima padaryti geriau ir t. t. Visa tai – tęstinis darbas, kurio etapuose dalyvauja ištisa komanda“, – pasakojo docentas Vilius Janušauskas.

Profesorius Pranas Šerpytis prisiminė ir nelengvą Covid-19 pandemijos laikotarpį, sunkiausiems pacientams reikėjo taikyti ekstrakorporinę membraninę oksigenaciją. „Tai buvo tiltas į išsigelbėjimą. Profesoriaus Roberto S. Samalavičiaus suburta komanda – didžiulis indėlis į išgelbėtas žmonių gyvybes. Turėjome stipriausią patirtį regione. Šiandieną profesorius yra kviestinis lektorius daugybėje konferencijų, dalinasi savo patirtimi“, – kalbėjo profesorius Pranas Šerpytis.

53472095479_d736dc6eb5_k_2.jpgIš kairės: prof. Kęstutis Ručinskas, doc. dr. Vilius Janušauskas, prof. Robertas S. Samalavičius ir prof. Pranas Šerpytis / MF archyvo nuotr.

Mokslininkai taip pat papasakojo apie įsimintinesnius, sudėtingesnius atvejus iš savo klinikinės praktikos. „Yra tekę gelbėti vyresnio amžiaus pacientą – jį buvo ištikęs miokardo infarktas, turėjo širdies problemų iš anksčiau. Pacientui gilėjo kardiogeninis šokas, todėl prijungėme dirbtines kraujotakos priemones. Kontrapulsacija, pats paprasčiausias metodas, tąkart sėkmingai padėjo. Tuomet prijungėme sudėtingesnes priemones. Pacientas išgyveno dar 11-12 metų. Būta ir jaunos pacientės, susirgusios gripu ir patyrusios širdies raumens uždegimą (miokarditą), kuris komplikavosi kardiogeniniu šoku bei dideliu širdies nepakankamumu. Medikamentai nepadėjo, taigi pritaikėme kontrapulsaciją. Šiai nesuveikus, pasitelkėme ekstrakorporinės mechaninės oksigenacijos metodą, ir mergina išgyveno. Tai – padovanoti gyvenimai“, – jautriais pavyzdžiais iš klinikinio darbo pasidalino profesorius Pranas Šerpytis. Profesorius Kęstutis Ručinskas prisiminė ir jaunos moters, Aistės Štaraitės, kuriai buvo atlikta širdies transplantacija, istoriją: „Dėl širdies dilitacinės kardiomiopatijos Aistei reikėjo prijungti dirbtinį skilvelį. Tuomet jai buvo atliktas širdies persodinimas. Apie savo istoriją viešai kalbėjusi spaudoje, šiandieną Aistė yra Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacijos prezidentė, daug važinėja, skaito paskaitas. Visa mūsų patirtis susideda iš tokių sėkmingų pavyzdžių. Nėra vienodų atvejų, kiekvieną kartą reikia priimti skirtingus sprendimus“, – pasakojo profesorius.

53471925798_812574bc87_k_1.jpgProf. Robertas S. Samalavičius / MF archyvo nuotr.

Jauniesiems mokslininkams – kuo labiau plėsti akiratį

„Mokslas eina išvien su praktika. Reikia turėti motyvacijos, nusiteikimo, būti psichologiškai pasirengusiam, apsiginklavusiam moksline intuicija, stengtis padaryti viską, ką įmanoma, ir, žinoma, išlikti etiškam, visuomet žiūrėti į pacientą su empatija. Taip pat kiekvienas esame pedagogas, turime mokytojus, kuriuos gerbiame, ir stengiamės perduoti patirtį kolegoms. Kuo daugiau jaunas mokslininkas, gydytojas praktikas sukaups patirties, tuo geriau. Esame laimingi, būdami Vilniaus universiteto, turinčio tokias gilias tradicijas, dalimi bei galėdami prisidėti prie mokslo pažangos“, – patarimais jauniesiems mokslininkams dalinosi profesorius Pranas Šerpytis.

Anot docento Viliaus Janušausko, mokslininko tikslas – padėti surasti atsakymus. „Susidūrus su problema, ne visada aišku, kaip ją spręsti, ne visus atsakymus galima rasti vien literatūroje. Klinikiniai tyrimai ir kyla iš šio esminio poreikio – noro padėti pacientams. Jauniesiems kolegoms norisi patarti: rūpinkitės savo pacientais, ieškokite atsakymų“, – teigė jis.

„Vienas svarbiausių dalykų gyvenime – platus akiratis. Man pasisekė, jog teko stažuotis įvairiose JAV ligoninėse: Deboros Širdies ir plaučių chirurgijos centre Browns Mills, UMass Memorial ligoninėje Vusteryje (Masačusetsas) bei Bostono vaikų ligoninėje (Harvardo universitetas) ir kt. Metus laiko praleidau Ospedali Riuniti, Bergame, Italijoje. Teko stažuotis ir Ciuricho universitetinėje ligoninėje, Rėgensburgo universitetinėje ligoninėje, La Pitie Salpitriere (Sorbonos universitetas) Paryžiuje. Kolegos taip pat stažavosi geriausiose pasaulio klinikose“, – kalbėjo profesorius Robertas S. Samalavičius.

Profesorius Pranas Šerpytis pasidžiaugė, kad Skubios medicinos bei Širdies ir kraujagyslių klinikos rengia bendrus mokslo projektus su Leipcigo širdies centru, Varšuvos kardiologijos institutu, Amsterdamo universitetu, Ichako Rabino medicinos centru Izraelyje, Hadasos medicinos centru Jeruzalėje, Arizonos universitetu ir kitomis mokslo progresu pasižyminčiomis institucijomis.

Anot profesoriaus Roberto S. Samalavičiaus, panacėjos nėra niekur. „Žinoma, šiandieną – laikai visai kitokie. Mūsų kartoje būdavo taip, kad gavus kokią naują knygą ar straipsnį, vieni su kitais dalindavomės. Dabar prieiga prie literatūros šaltinių yra žymiai lengvesnė. Bet, kaip minėjau, akiračio plėtimas susideda ne vien iš knygų ir skaitymo. Svarbiausia – pabuvimas skirtingose pasaulio klinikose, pabendravimas su kolegomis iš svetur, pamatymas, kaip dirbama, ir perėmimas bei derinimas geriausių praktikų. Tik tada susiformuoja platus akiratis, pradedama kitaip žiūrėti į darbą, randami bendraminčiai, su kuriais galima pasitarti kritinių situacijų atvejais“, – pasakojo profesorius.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku