Sidebar

Naujienos

20240207 MFVilniaus universiteto Medicinos fakultetas / MF archyvas

Vasario 6 d. Lietuvos mokslų akademijoje Lietuvos mokslo premijų komisija paskelbė, kas tapo 2023 metų laureatais. Iš septynių premijų net dvi skirtos Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto mokslininkams.

Medicinos ir sveikatos mokslų srityje VU Medicinos fakulteto mokslininkės prof. Laura Malinauskienė ir prof. Rūta Dubakienė įvertintos už darbų ciklą „Alergija maistui ir cheminėms medžiagoms: nuo naujagimių kohortų iki epidemiologinių, eksperimentinių ir molekulinių tyrimų“. Kviečiame sužinoti daugiau MF parengtame interviu su prof. L. Malinauskiene: „MF mokslininkė prof. Laura Malinauskienė: „Visuomenėje alergijos neišnyks, bet, tobulėjant diagnostikai ir atsirandant naujiems vaistams, gyvensime komfortiškiau“".

Šis mokslo darbų ciklas yra skirtas maisto ir cheminės alergijos tyrimams ir nagrinėja jų išsivystymo priežastis bei prielaidas nuo kūdikystės iki suaugusiojo gyvenimo. Vykdant šį darbą suformuota ir ištyrinėta Lietuvos alergiškų naujagimių kohorta pagal Europos Sąjungos 6 Bendrosios programos maisto alergijos projektą „EuroPrevall“. Gauti originalūs duomenys parodė, kad maisto alergija Lietuvoje pasireiškia iki 17 proc. visų kūdikių, o ja serga 5,6 proc. vaikų. Įrodyta, kad Lietuvos vaikai dažniausiai įsijautrina pienui ir kiaušiniams, rečiau kviečiams, žemės riešutams, sojoms. Išsamiai ištirtos aplinkos, mitybos bei kitos priežastys, lemiančios maisto alergijos išsivystymą, maisto alergijos rizikos veiksniai, įvertinti maisto alergijos diagnostikos būdai ir imunologiniai nustatymo metodai. Epidemiologiniai vaikų ir suaugusiųjų maisto alergijos tyrimai „EuroPrevall“ projekte, kuriame dalyvavo 67 partneriai iš 24 šalių, leido Lietuvai atsirasti epidemiologinių alergijos tyrimų žemėlapiuose ir atstovauti Rytų Europos regionui su jam būdingais kultūriniais, socialiniais aspektais, turinčiais įtakos mitybos įpročiams, maisto alergijos epidemiologinei situacijai, kartu atskleidžiant ir leidžiant daryti palyginimus tarptautiniu mastu. Atlikti molekuliniai tyrimai parodė, kad sparčiai didėja alergija įvežtiniams maisto produktams, tokiems kaip žemės riešutai, sojos, kiviai, persikai ir kiti.

Medicinos ir sveikatos mokslų srityje premijos taip pat skirtos VU Medicinos fakulteto mokslininkams prof. Kęstučiui Ručinskui, doc. Viliui Janušauskui, prof. Robertui Stasiui Samalavičiui ir prof. Pranui Šerpyčiui už darbų ciklą „Gyvybės palaikymo mechaninės kraujotakos priemonėmis sistemų įdiegimas į klinikinę praktiką ir metodikos tobulinimas“. Kviečiame skaityti interviu su mokslininkais: „LMA premijai nominuotos VU mokslininkų grupės narys prof. P. Šerpytis: medicinoje mokslas eina išvien su praktika".

Šis mokslo darbų ciklas, atliktas 2008–2022 m,, nagrinėja pačių sunkiausių ligonių, sergančių širdies nepakankamumu, gydymą pažangiausiomis mechaninėmis trumpalaikėmis (kontrapulsacija intraaortiniu balionėliu, ekstrakorporinė membraninė oksigenacija) ar ilgalaikėmis pagalbinėmis mechaninėmis kraujotakos palaikymo priemonėmis (dirbtiniais skilveliais). Šiame darbe išnagrinėta aktuali mokslo ir praktikos problema, kurios tyrimų rezultatai paskatino tolesnę mokslo krypties raidą, prisidėjo prie naujausių technologijų įdiegimo, naujų metodikų sukūrimo, tarptautinio bendradarbiavimo plėtros Lietuvoje.

Sveikiname ir didžiuojamės!

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku