Sidebar

Naujienos

 53555746119_a4b37e7b9c_k.jpgDr. Giedrė Kvedaravičienė / MF archyvas

Nuo 2024 m. vasario 5 d. darbą pradėjo nauja Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobanko vadovė dr. Giedrė Kvedaravičienė.

Dr. Giedrė Kvedaravičienė – ekonomikos mokslų daktarė (mokslinį daktaro laipsnį įgijo 2023 m. Vytauto Didžiojo universitete (VDU), turinti daugiau nei penkiolikos metų darbo patirtį, iš jų – dešimt metų aukščiausio lygio vadovaujančiose pozicijose. Disertacijos ruošimo laikotarpiu daugiau nei dvejus metus praleido semdamasi žinių ir patirties užsienyje:

  • 2021-2022 m. pusmetį stažavosi Izraelio Ben-Gurion University of the Negev, perimdama gerąsias sveikatos inovacijų kūrimo ir diegimo politikos praktikas;
  • 2022 m. gavo prestižinę Fulbright stipendiją, kuri leido vienerius metus stažuotis Johns Hopkins universitete JAV, aktyviai bendradarbiaujant su Johns Hopkins Carey Business School ir Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health mokslininkų grupėmis.

Greta itin daug patirties ir žinių suteikusių mokslinių stažuočių JAV ir Izraelyje, dr. Giedrė Kvedaravičienė taip pat turi darbo patirties Briuselyje, kuriame teko atstovauti didžiausius pasaulyje radiologijos, elektromedicinos prietaisų ir tokių skaitmeninių technologijų kaip dirbtinis intelektas ir daiktų internetas (angl. Internet of Things, IoT) gamintojus Europos sveikatos duomenų erdvės ir su tuo susijusio duomenų saugumo Europos Sąjungos institucijose teisėkūros procesuose. Pastaruosius aštuonerius metus dr. Giedrė Kvedaravičienė aktyviai prisideda prie inovacijų kūrimo medicinos srityje skatinimo bei atsakingo ir etiško jų diegimo klinikinėje praktikoje.

„Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobanko įveiklinimas, ypač greitai duris atversiančio įspūdingo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Mokslo centro kontekste, yra milžiniška galimybė visai Lietuvos sveikatos ir biotechnologijų sričių mokslininkų bendruomenei konsoliduoti turimus resursus, tikslingai juos nukreipti, įgalinant tiksliosios medicinos kūrimą ir diegimą Lietuvos pacientų naudai, kartu sukuriant svarų tarptautinį mokslo progreso indėlį“, – įsitikinusi dr. Giedrė Kvedaravičienė. Pasak jos, Lietuvos populiacijos ir retųjų ligų biobankas turi itin svarbią misiją papildyti kitų nacionalinio biobanko dalyvių veiklą, užpildant svarbią biologinių ėminių ir sveikatos duomenų nišą, kurios dėka bus galima plačiau, sistemingiau ir giliau analizuoti populiacijos fenotipinę realizaciją, žmogaus ir visuomenės sveikatos būklės veiksnius. „Populiacijos biologinių mėginių ir sveikatos duomenų kolekcijos įgalins paralelines analizes, skirtingų požymių ir ligų gretinimą, kuris gali padėti identifikuoti anksčiau nežinotus ryšius, sąveikas bei prisidėti prie visuomenės sveikatos poreikių analizės ir prognozių, geresnio ligų etiopatogenezės supratimo ir inovatyvių sprendimų diagnostikos gydymo tikslais kūrimo“, – teigia dr. Giedrė Kvedaravičienė. Pasak naujosios Lietuvos retųjų ligų ir biobanko vadovės, jų komandos siekis yra kaip galima glaudžiau bendradarbiauti su gydytojais, mokslininkais, tyrėjais ir kitais susijusiais visuomenės atstovais, išsigryninti svarbiausius duomenų prioritetus bei poreikius, kuriuos būtų galima atliepti biobanko veiklos apimtyje. „Labai svarbu proaktyviai bendrauti ir bendradarbiauti – tik taip turėsime visus džiuginantį rezultatą“, – teigia dr. Giedrė Kvedaravičienė.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku