Sidebar

Naujienos

 IMG_1351.JPGProjekto „ENLIGHTEN“ dalyviai / MF archyvas

Lodzės Medicinos universiteto (Lenkija), Zagrebo universiteto Medicinos mokyklos (Kroatija) ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto mokslininkai dalyvavo H2020 programos projekto „Alliance4Life“ iniciatyvoje „Seed Funding“ ir 2024 m. pradžioje vykdė trumpą, tačiau svarbų „ENLIGHTEN“ projektą (angl. Enhancing Soft Skills for Suicide Prevention in Medical Education and Practice), kuriame nagrinėta itin svarbi, jautri ir mažai pastebima tema – savižudybių mažinimo galimybės ir psichinės sveikatos gerinimas tarp mediciną studijuojančių studentų ir jau dirbančių medikų. Projekto rėmuose vykdytas pradinis apžvalginis tyrimas parodė, kad visose trijose šalyse medicinos darbuotojų psichikos sveikatos situacija yra sudėtinga: medicinos studentų ji buvo blogesnė nei jau dirbančių medikų. Apie trečdalis respondentų, atsakydami į jiems internete anonimiškai pateiktus klausimus, nurodė turintys nerimo ir depresijos požymių, virš 20 % – streso požymių, beveik du trečdaliai respondentų nurodė patiriantys vidutinio ir didesnio sunkumo nevilties jausmą, 21 % tyrimo dalyvių pažymėjo, kad jiems pasireiškia suicidinės mintys (mažiausiai keletą kartų per paskutines 3 savaites). Projekto rezultatai buvo aptarti 2024 m. vasario 16 d. vykusiame dalyvių susitikime Vienoje, užmegztas tarptautinis bendradarbiavimas ir su Austrijos mokslininkais. Numatoma plėsti tyrimus šioje srityje, bendradarbiauti, ieškoti galimybių psichikos sveikatos gerinimui, tirti gydytojų ir slaugytojų emocinę sveikatą, diegti savižudybių prevencijos mokymo programas studentams, publikuoti gautus mokslinių tyrimų rezultatus.

VU Medicinos fakultetą projekte atstovavo Klinikinės medicinos instituto Psichiatrijos klinikos vadovė prof. Sigita Lesinskienė ir lektorė Kamilė Pociūtė.

A4L_ACTIONS projekto, finansuojamo Europos Sąjungos „Horizontas 2020“ mokslo ir inovacijų programos pagal paramos sutartį Nr. 964997, dalyviai dėkoja už finansinę paramą, skirtą ENLIGHTEN projekto rezultatų publikavimui.

Daugiau informacijos apie projektą anglų k. skaitykite čia.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku