Sidebar

Naujienos

2024 03 06 MKIC 88VU archyvas

Kovo 6 d. Vilniaus universiteto (VU) Mokslo komunikacijos ir informacijos centro Konferencijų salėje vyko jau tradicinis Trijų minučių disertacijos konkursas, kuriame varžėsi 15 doktorantų. Komisijos nutarimu nugalėtoju tapo fizikas Lukas Rimkus. Antrąją vietą užėmė psichologė Dovilė Mikučionytė, o trečiąją – medikė Erika Šalčiūtė-Šimėnė.   

Trijų minučių disertacijos (angl. Three Minute Thesis; 3MT) konkursas pirmą kartą surengtas 2008 m. Kvinslando universitete Australijoje. Tais metais šalį buvo apėmusi sausra. Siekiant taupyti vandenį, vietiniams gyventojams buvo rekomenduojama prieš einant į dušą trims minutėms užsistatyti virtuvės laikmatį, naudojamą kiaušiniams virti.

Šis paprastas laiko ir resursų taupymo principas įkvėpė Kvinslando universiteto profesorių Alaną Lawsoną. Jis pirmasis ir pasiūlė 3MT formatą, kuris prigijo ir yra taikomas iki šiol.

Konkurso dalyviai turi per 3 minutes anglų kalba pristatyti savo vykdomą tyrimą, naudodami tik vieną skaidrę ir nenaudodami jokių kitų pašalinių elementų.

Kvinslando universiteto pateiktais duomenimis, šiandien šis konkursas rengiamas daugiau nei 900 pasaulio universitetų daugiau nei 85 valstybėse. Lietuvai jame atstovauja Vilniaus universitetas.

Pirmosios vietos laimėtojas toliau dalyvauja Koimbros universitetų grupės vidinėje atrankoje, kurią perėję jaunieji mokslininkai keliauja į tolesnį konkurso etapą.

Efektyvi mokslo komunikacija – įveikiamas iššūkis

Šiemet konkurse pasirodė 15 doktorantų iš medicinos, filosofijos, istorijos, ekonomikos, psichologijos, fizikos ir kitų mokslo krypčių.

„Priežastis, kodėl nusprendžiau dalyvauti konkurse, labai pragmatiška – reikėjo susirinkti trūkstamus studijų kreditus. Tačiau nesitikėjau, kad tiek daug išmoksiu šiam pristatymui besiruošdamas. Taip pat labai motyvuoja matyti, kiek daug įdomių ir aktualių temų gvildena VU doktorantai, jais galime drąsiai didžiuotis“, – sako VU Fizikos fakulteto doktorantas Lukas Rimkus, laimėjęs pirmąją vietą.

Jaunojo fiziko tyrimo tema – „Ekstremaliosios šviesos šaltiniai: principai ir taikymai“.

„Sufokusavus femtosekundinio lazerio impulsus į taikinį (dujas, skysčius ar kietąsias medžiagas) yra indukuojama plazma, kuri pradeda spinduliuoti „kitokią“ šviesą, vadinamą antrine spinduliuote. Savo doktorantūros metu analizavau du tokio pobūdžio šviesos šaltinius: lazerio indukuotos plazmos rentgeno generaciją ir aukštųjų harmonikų generaciją“, – pasakoja L. Rimkus.

2024 03 06 MKIC 86 1Lukas Rimkus / VU archyvas

Antrosios vietos laimėtoja VU Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto doktorantė Dovilė Mikučionytė disertacijoje nagrinėja paauglių lėtinį skausmą ir psichosocialinius veiksnius, prisidedančius prie tokio skausmo rizikos. Tyrėja ypatingą dėmesį skiria gebėjimui atpažinti savo emocines būsenas – šiam tikslui ji planuoja pasitelkti psichofiziologinius matavimus.

„Pagrindinė priežastis, dėl kurios nutariau dalyvauti šiame konkurse – tai noras išmokti apie savo tyrimą papasakoti trumpai, suprantamai ir įtaigiai. Ypač vertinu VU organizuotus mokymus, kurie padėjo tinkamai pasirengti. Džiaugiuosi, kad dalyvavau, ir labai didžiuojuosi visais jaunaisiais mokslininkais, atliekančiais įspūdingus mokslinius tyrimus“, – tikina D. Mikučionytė.

2024 03 06 MKIC 57Dovilė Mikučionytė / VU archyvas

Trečiosios vietos laimėtojos VU Medicinos fakulteto doktorantės Erikos Šalčiūtės-Šimėnės mokslinio darbo tikslas – ištirti intensyviosios terapijos skyriuje gydomų pacientų energijos (kalorijų) poreikį ir kaip jis keičiasi ligos metu. Esami tyrimo rezultatai jau parodė, kad kiekvieno paciento energijos poreikiai unikalūs, tad ir mitybos taktika turi būti pritaikyta individualiai.

„3MT konkursas man buvo iššūkis sau: ar pavyks pristatyti savo tyrimą trumpai, aiškiai ir suprantamai ne tik medikams, bet ir visuomenei? Labai džiaugiuosi galimybe dalyvauti šiame konkurse, o prizinės vietos laimėjimas – įrodymas, kad užsibrėžtą tikslą pasiekti pavyko puikiai“, – teigia E. Šalčiūtė-Šimėnė.

2024 03 06 MKIC 2Erika Šalčiūtė-Šimėnė / VU archyvas

Doktorantus konkurso metu vertino komisija, kurią sudarė komunikacijos ir viešojo kalbėjimo ekspertė Neringa Bliūdžiūtė, Gyvybės mokslų centro profesorius, biochemikas dr. Rolandas Meškys, Medicinos fakulteto Mokslo ir inovacijų prodekanas, gydytojas vaikų nefrologas dr. Karolis Ažukaitis ir psichologijos profesorius, Psichotraumatologijos centro vadovas dr. Evaldas Kazlauskas.

Susirinkusiuosius sveikino VU mokslo prorektorė prof. Edita Sužiedėlienė. Renginį organizavo VU Doktorantūros ir podoktorantūros skyriaus vadovė dr. Virginija Uksienė ir tyrėjų gebėjimų mokymų koordinatorė Gabija Strumylaitė.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku