Sidebar

Naujienos

20240411 bizijaus minejimas 031 Parodos kuratorė Snieguolė Misiūnienė (kairėje) rodo eksponatus Medicinos fakulteto dekanui prof. Daliui Jatužiui / MF archyvas

2024 m. balandžio 11 d. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) bendruomenė paminėjo 300-asias pirmojo MF dekano Stepono Lauryno Bizijaus (Stehanus Laurentius Bisius) gimimo metines. Paminėjimas vyko VU Bibliotekos Smuglevičiaus salėje, kurioje veikė specialiai šiai progai parengta senų rankraščių ir spaudinių paroda, susirinkusiems pranešimą apie Bizijaus gyvenimą ir profesinius pasiekimus manijos ir melancholijos tyrimų srityje, skaitė mokslininkė, gydytoja neurologė, dr. Eglė Sakalauskaitė Juodeikienė, renginyje buvo pristatytas antrasis „Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanų“ knygos leidimas, renginį moderavo Lina Kocienė.

Susirinkusius pasveikino Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė, kuri pasidžiaugė gražiu bendradarbiavimu ir bendros iniciatyvos rezultatu.

VU Medicinos fakulteto dekanas prof. Dalius Jatužis atliepė, kad proga dalyvauti prasmingame renginyje yra šventė. „Toks susibūrimas verčia susimąstyti, kokia svarbi istorija ir ką paliksime po savęs. Visais laikais žmonės kūrė ir stengėsi kažkaip įprasminti darbus. Tai, ką matome šioje parodoje, yra unikalu. Ačiū visiems, kurie prisidėjo prie renginio gimimo – VU Bibliotekos darbuotojoms ir MF Komunikacijos skyriui – jūsų idėjų ir darbo dėka šiandien čia esame“, – kalbėjo dabartinis fakulteto vadovas.

Pasidalinti savo mintimis sutiko ir buvusi MF dekanė prof. Zita Aušrelė Kučinskienė. „Dėkoju už organizaciją ir pakvietimą. Tai istorinis įvykis, graži sukaktis. Už istorinės atminties puoselėjimą noriu padėkoti dekanams prof. Daliui Jatužiui ir prof. Algirdui Utkui. Gal kažkada ir mus prisimins!“, – kalbėjo profesorė. Pasak jos, prisiminti praeitį yra ilgametė medikų bendruomenės tradicija, kuri yra puoselėjama iš kartos į kartą.

20240411 bizijaus minejimas 022 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanų knyga / MF archyvas

Žinios apie visus Medicinos fakulteto dekanus yra surinktos ir išleistos „Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanų“ knygoje, kurios jau antrasis papildytas leidimas buvo pristatytas renginyje. Vienas iš leidinio sudarytojų, dr. Ramūnas Kondratas, kalbėjo atvirai: „surinkti informaciją leidiniui buvo sunku, kiekvieną faktą, kiekvieną detalę, reikėjo tikrinti, o paskui pertikrinti. Galbūt, vartant knygą atrodo, kad apie kiekvieną dekaną galėjo būti parašyta daugiau, išsamiau, plačiau, tačiau, patikėkite, čia įdėta labai daug darbo, kruopštumo ir meilės“, – teigė leidinio sudarytojas.

Renginio pabaigoje parodos kuratorė Snieguolė Misiūnienė pakvietė į kelionę po Stepono Lauryno Bizijaus gyvenimą ir pasakojimą apie archyvuose rastus radinius. Paroda buvo eksponuojama tik vieną dieną dėl ypatingo eksponatų trapumo. Negalėjusius dalyvauti, kviečiame peržiūrėti nuotraukų albumą.

***

Steponas Laurynas Bizijus gimė 1724 m. Italijoje. Studijavo Pavijoje, kur 1746 m. įgijo filosofijos ir medicinos daktaro laipsnį. Nuo 1748 m. dirbo Turino Medicinos kolegijos profesoriumi. Vėliau atliko gydytojo praktiką Venecijoje. Čia įkūrė savo pirmąjį gamtos muziejų, taip pat akušerių mokyklą. Vėliau persikėlė į Nesvyžių, kur dirbo Karolio Radvilos dvaro gydytoju.

1770 m. pirmasis Vilniuje mokslo tikslais skrodė žmogaus lavoną, skrodimą tais pačiais metais aprašė lotynų ir lenkų kalbomis. Nuo 1772 m. dirbo jėzuitų gydytoju. 1777 m. padovanojo savo bibliotekos knygas Vilniaus universiteto bibliotekai. 1779–1780 m. dirbo Lvove, Gardine, vėliau grįžo į jau pertvarkytąją Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Vyriausiąją mokyklą. 1781/1782 m. paskirtas Collegium Medicum profesoriumi, dėstė medicinos teorijos, anatomijos ir fiziologijos kursus. 1781 – 1785 m. buvo pirmuoju Vilniaus universiteto Medicinos padalinio pirmininku, anatomijos ir fiziologijos profesoriumi.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku